Koortslip tijdens zwangerschap

De koortslip tijdens je zwangerschap. Normaal heel vervelend, maar nu extra besmettelijk voor je baby. De koortslip is een uiting van Herpes. Een virus dat ernstige complicaties voor je kindje kan betekenen. Van een miskraam tot een gehoorbeschadiging, dat wil je niet. Maar waar herken je herpes aan en hoe kun je een besmetting van je baby voorkomen?

Herpes

Het herpesvirus kan zich op verschillende manieren uiten. Denk aan de koortslip en genitale wratten, maar ook als een flinke griep (Cytomegalovirus, CMV). Voor een volwassenen kan het herpes virus heel vervelend zijn, maar gevaarlijk is het niet. Voor een baby in de buik of een pasgeboren baby, kan het virus wel heel gevaarlijk zijn. Het kan complicaties als een gehoorbeschadiging of afwijkingen aan ogen, huid en zenuwstelsel veroorzaken. In ernstige gevallen kan de baby overlijden. 

In Nederland worden 3.2 van de 100.000 baby’s besmet geboren per jaar. Ongeveer 50% van de kinderen van 6 jaar is besmet met het herpes virus. Een besmetting tijdens de zwangerschap is dan ook vaak niet een eerste besmetting. De meeste vrouwen hebben het virus in hun lichaam. Het virus is latent aanwezig (zonder symptomen), waarbij het soms een opleving heeft. Denk aan een koortslip die regelmatig terugkomt als je deze eenmaal een keer hebt gehad. 

Het is een goed teken dat veel vrouwen al eerder zijn besmet. Want de moeder kan zo antistoffen doorgeven aan haar baby. Zo is deze beschermt tegen het virus. 

Een eerste besmetting met het herpes virus tijdens de zwangerschap of net daarvoor is echter wel gevaarlijk voor de baby.

Koortslip zwanger

Een koortslip tijdens de zwangerschap geeft alleen een risico als het de 1e besmetting is. Om een eerste besmetting te voorkomen, kun je hygiëne maatregelen nemen. Kus je partner of kind niet als deze een koortslip heeft, deel geen eten en drinken en was je handen regelmatig. 

Ook na de bevalling is vooral een eerste besmetting gevaarlijk. De moeder heeft immers al antistoffen doorgegeven tijdens de zwangerschap. Geef je borstvoeding en heb jezelf een koortslip? Je kunt gewoon voeden. Was goed je handen voor je gaat voeden en draag eventueel een mondkapje. 

Kijk wel uit met anderen, zoals broertjes en zusjes en het kraambezoek. Als zij een koortslip hebben laat ze dan afstand houden. Een kraamverzorgende kan ook gewoon haar werk doen, wel met mondkapje en handschoenen.

Genitale wratten zwanger

Tijdens de zwangerschap kunnen genitale wratten een gevaar vormen. Ook nu vooral bij de eerste besmetting. Besmetting tijdens de zwangerschap wordt veelal door de placenta tegen gehouden. De bevalling vormt wel een gevaar voor besmetting, vanaf het moment dat de vliezen zijn gebroken. Is de moeder in de laatste 4 weken voor de bevalling voor het eerst besmet? Dan heeft zij nog niet voldoende antistoffen doorgegeven aan de baby. Het risico op besmetting is nu zo groot, dat er vaak voor een keizersnede wordt gekozen.

Genitale wratten ontstaan door contact met andere herpes blaasjes (koortslip) of ander lichaamsvocht (oa urine). Dit kan ook van een koortslip zijn. Was je handen goed om je te beschermen. 

CMV of Cytomegalovirus

Een CMV besmetting veroorzaakt griepachtige klachten. Besmetting loopt via lichaamsvocht, bijvoorbeeld speeksel of urine, maar ook moedermelk. In de meeste gevallen komt een besmetting via een jong kind. Meer dan 50% van de volwassenen is ooit besmet geraakt. 

Ook nu is alleen een 1e besmetting gevaarlijk voor de baby. Dit gevaar start al in de 4 weken voor de laatste menstruatie en loopt door tot na de bevalling. Hierbij is het risico dat de baby besmet raakt het hoogst in het 3e trimester (66%). De kans dat de baby ook symptomen ontwikkeld is het hoogst in de periode vooraf aan de zwangerschap (29%). 

Van de baby’s met symptomen overlijdt 5%, meer dan 50% loopt een gehoorbeschadiging op. 

Zeer ernstige gevolgen, voor een op het eerste gezicht vrij onschuldig virus. Een besmetting voorkomen is de beste oplossing. Een vaccin is er immers nog niet. Een besmetting voorkom je door goede hygiëne maatregelen, als handen wassen en geen eten en drinken delen. Het vermijden van kleine kinderen is ook goed. Heb jezelf al kinderen, dan is dit echter een onmogelijke uitdaging. 

BabyBaby

Mijn ervaringen met een koortslip na de bevalling. 

Herpes een veelvoorkomend virus, waar we allemaal wel mee in aanraking komen. Het is goed om te weten wat de gevaren zijn. Zelf maakte ik mij heel erg druk om een besmetting, na de geboorte van mijn eerste kind. Ergens had ik gehoord dat het dodelijk kon zijn. 

Ik ben bevallen met een koortslip. Een van de velen die ik sinds mijn 12e met regelmaat heb gehad. Helaas voor mij duurde die enkele weken. Weken waarin ik mijn zoon geen kusje durfde te geven. Heel onnatuurlijk en vreemd. Gelukkig heb ik dit in de jaren daarna dubbel en dwars in kunnen halen. 

Achteraf gezien had ik mij een stuk minder druk gemaakt, als ik geweten had dat een zoveelste koortslip een stuk minder gevaarlijk is voor mijn baby dan de eerste. 

Dit is dan ook de reden dat ik deze blogpost heb geschreven. Ben je bewust van de echte gevaren. Je eigen kind besmetten gebeurd vrijwel nooit, als je al langer het virus in je lichaam hebt. 

Je kunt echter wel de baby van een ander besmetten. Neem hierin geen risico. Houd voldoende afstand en was je handen. Er zijn mensen die zelfs het kraambezoek uitstellen, om een koortslip. Wat mij betreft niet nodig, als jij de hygiëne maatregelen toepast. Twijfel je of je de verleiding kan weerstaan om de baby even vast te houden? Dan is het misschien wel een goed idee. Overleg altijd met de kersverse ouders, zo kun je samen een keuze maken. Niets is vervelender dan de nieuwe papa en mama voor het blok zetten, tijdens een kraambezoek. 

Vorige
Vorige

Sporten tijdens zwangerschap is essentieel

Volgende
Volgende

Een makkelijke gezonde maaltijd