Koffie tijdens zwangerschap
Word jij pas wakker na je dagelijkse dosis cafeïne? Drink je graag thee, koffie of cola? Tijdens je zwangerschap wordt gevraagd om geen of weinig cafeïne te drinken. Voor veel vrouwen is dit lastig. Maar is het eigenlijk wel nodig? Lees verder en ontdek wat cafeïne met je doet, wat de risico’s zijn koffie tijdens je zwangerschap en wat jij kunt doen voor de gezondheid van je kindje. Drink jij koffie tijdens je zwangerschap?
Wat is cafeïne?
Cafeïne is een alkaloïde stof. Dit betekent dat cafeïne een fysiologische of farmaceutische werking heeft. Andere alkaloïde stoffen zijn nicotine, cocaïne en morfine. In dit rijtje is cafeïne niet de slechtste, maar ook zeker niet onschuldig. Cafeïne heeft een opwekkend effect op je zenuwstelsel.
Positieve effecten van cafeïne zijn:
Een betere concentratie en prestatie doordat je het gevoel hebt meer energie en te hebben en minder vermoeid te zijn.
Je kunt je langer inspannen tijdens het sporten.
Een kleine verbetering van je geheugen, alertheid en motivatie.
Onschuldig is cafeïne niet, er zijn dus ook negatieve effecten:
Je kunt je rusteloos, angstig of prikkelbaar voelen en hartkloppingen krijgen.
Je kunt moeilijker in slaap komen.
Je kunt last hebben van hoofdpijn, oorsuizen, duizeligheid en beven.
Je hebt meer last van maagzuur, vooral tijdens je zwangerschap
Het heeft invloed op je vruchtbaarheid
Niet iedereen ervaart dezelfde symptomen. De ene persoon is immers gevoeliger voor cafeïne dan de andere. Het verschilt daardoor ook hoeveel cafeïne te veel is. De hoeveelheden die genoemd worden in de richtlijnen, zijn daardoor ook gemiddelden.
Weet wel dat de koffie die tijdens je zwangerschap gedronken wordt, direct invloed heeft op je kindje. De effecten die jij ervaart van de cafeïne, ervaart je kindje ook. Je kindje is gevoeliger voor cafeïne, waardoor de effecten ook steviger zijn. Cafeïne zit immers binnen een paar minuten in je bloed, het bloed wat je via je placenta met je kindje deelt.
In welke voedingsmiddelen zit cafeïne?
Dat cafeïne in koffie zit weten we allemaal eigenlijk wel. Maar dit maakt het rijtje zeker niet compleet. Hieronder vind je een overzicht van producten met cafeïne, met daarbij de hoeveelheid per portie aangegeven. (Bron: Voedingscentrum)
Hoeveel koffie mag je drinken tijdens je zwangerschap?
De richtlijnen van het voedingscentrum schrijven voor dat je maximaal 1 portie van een cafeïne houdende drank of voedingsmiddel per dag mag nemen tijdens je zwangerschap. Andere veel gehoorde richtlijnen zijn 200 mg cafeïne en 300 mg cafeïne. Dit staat gelijk aan maximaal 1-3 kopjes koffie per dag.
Deze hoeveelheden zijn gemiddelden. Zoals eerder gezegd, reageert de ene persoon heftiger op cafeïne dan de andere en kan daardoor ook meer cafeïne verdragen.
Wat zijn de gevolgen van teveel cafeïne voor je baby?
Veel onderzoek naar de gevolgen van cafeïne voor je baby tijdens de zwangerschap is er nog niet gedaan. Verschillende onderzoeken lijken wel een effect te hebben gevonden, in andere onderzoeken lijkt cafeïne nauwelijks effect te hebben op je baby.
Ik geef je een overzicht van de mogelijke effecten:
Lager geboortegewicht, wat je kindje na geboorte een stuk kwetsbaarder maakt.
Vertraagde groei en ontwikkeling, cafeïne zou stoffen remmen die betrokken zijn bij de groei en ontwikkeling.
Verslechtering van de bloedvaten, met name de bloedvaten die de verbinding vormen tussen baarmoeder en placenta. Je kindje krijgt hierdoor minder voedingsstoffen binnen.
Onrustige baby, je baby reageert heftiger op de cafeïne dan jij. Het hartje gaat sneller kloppen en je baby wordt onrustig en slaapt hierdoor moeilijker.
Miskraam of vroeggeboorte, het risico op een miskraam of vroeggeboorte neemt toe.
Koffie en borstvoeding geven
Geef je borstvoeding? Ook dan is het goed om rustig aan te doen met koffie en cafeïne houdende dranken drinken. Via de moedermelk komt de cafeïne nog steeds bij je kindje terecht. Het maakt je kindje onrustig, waardoor je baby moeilijker in slaap kan komen. Dit terwijl je kindje juist rust heel hard nodig heeft om te kunnen groeien en ontwikkelen.
Wil je toch koffie drinken? Drink dan koffie direct na het voeden. Tegen de tijd dat je opnieuw gaat voeden, is de cafeïne voor een groot deel uit je lichaam en heeft het veel minder effect op je kindje.
Tips om minder koffie/ cafeïne houdende drank te drinken tijdens je zwangerschap
Drink cafeïnevrije koffie. Hier zit wel wat cafeïne in, maar veel minder. Zo kun je een aantal kopjes extra drinken per dag.
Drink kruidenthee, hier zit geen cafeïne in
Drink cafeïnevrije cola
Mis je de energie die je krijgt na een kopje koffie. Probeer dan eens het volgende:
Beweeg voldoende, zo slaap je ‘s nachts ook beter.
Eet voldoende fruit, groente en volkoren granen.
Beperk suiker innamen, dit zorgt voor pieken en dalen in je suikerspiegel en daarmee in je energie.
Wil je meer weten over gezonde voeding tijdens je zwangerschap? Lees hier meer: 6 tips voor een gezond dieet tijdens je zwangerschap
Wat kun je nog meer doen om de risico’s van cafeïne tijdens je zwangerschap te verminderen?
De richtlijnen rondom cafeïne tijdens de zwangerschap zijn vooral gebaseerd op het voorkomen van een miskraam of vroeggeboorte. Dat cafeïne niet ideaal is voor je kindje staat vast. Dat heb je hierboven al kunnen lezen. Toch wordt er nu vaak angstiger over gedaan dan nodig is. Het risico op een miskraam of vroeggeboorte is namelijk heel klein. En eet jij gezond en beweeg je voldoende? Dan is het risico te verwaarlozen. Een kopje koffie extra tijdens je zwangerschap kan dan echt geen kwaad.
Heb jij over het algemeen niet zo’n gezonde leefstijl en drink je daarbij veel koffie, dan is er wel degelijk een verhoogd risico op een miskraam of vroeggeboorte. Maar of koffie/ cafeïne dan de oorzaak is? Dit is niet met zekerheid vast te stellen.
Mijn advies is dan ook om te matigen met koffie en vooral gezond te eten en voldoende te bewegen. Lees hier meer over de positieve effecten van bewegen tijdens je zwangerschap: Bewegen tijdens je zwangerschap is essentieel
Kun jij wel wat steun en motivatie gebruiken bij het werken aan jouw gezonde leefstijl? Meld je dan aan voor mijn besloten Facebook groep. Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis coachingsessie. Dan kijken we samen welke stappen jij kunt nemen naar meer balans tussen je werk, je gezin en jezelf.