Interview Kim - Schattige Handjes Babygebaren

Deze week sprak ik Kim van Schattige Handjes. Kim is baby- en kindergebaren coach. In dit interview vertelt ze meer over het gebruik van gebaren bij horende kinderen. Super interessant en een mooie manier om het moederschap makkelijker te maken voor jezelf. Het werd een fijn gesprek met een vrouw vol passie voor haar vak.

1. Vertel eens wat meer over jezelf

Ik ben Kim, 37 jaar, getrouwd en mama van 2 dochtertjes (6 jaar en 18 maanden).

Ik werkte vroeger als animatrice in woonzorgcentra en had een eigen bedrijf in trainingen geven hierrond. Na een korte break om voor mijn kindjes te zorgen, heb ik Schattige Handjes opgericht.

2. Waar kwam het idee van Schattige Handjes vandaan en wat wil jij bereiken?

Toen mijn eerste dochter op 1 jarige leeftijd naar de opvang startte, kwam ik voor het eerst in contact met baby- en kindgebaren.  Ik had hier nog nooit van gehoord en mijn eerste reactie was ‘huh’? Mijn kindje is toch niet doof! En gaat ze nadien nog wel praten?’ Maar al heel snel werd mij duidelijk hoe snel ze dit oppikte en hoe handig dit was! Ik kon praten met haar terwijl ze nog niet kon praten. Driftbuien werden vermeden omdat ik haar begreep. Ze kon mij perfect tonen wat ze wilde ook al stond het niet in haar zicht. Kortom: Ik vond het fantastisch!

Tijdens mijn tweede zwangerschap ging ik hier meer over opzoeken, omdat ik dit absoluut opnieuw wilde gaan toepassen. Toen ik er meer over te weten kwam groeide mijn passie en volgde ik een docentenopleiding voor Gebarentaal voor baby’s- en kinderen. Niet veel later startte ik Schattige Handjes op.

Ik geef nu cursussen (live, online en videocursussen) over gebaren met baby’s en kinderen en over de Dunstan babytaal

Ik wil dat ouders dit leren kennen. Ik wil dat ze dezelfde voordelen kunnen gaan ervaren, als ik en alle andere ouders die gebaren met hun kindje. Want de voordelen zijn enorm!

  • Ouders en kind zijn minder gefrustreerd

  • Je kindje voelt zich meer begrepen

  • Je kind heeft minder driftbuien

  • Meer rust en verbinding met je kindje

  • Een grotere en snellere taalontwikkeling

  • Extra handig bij meertalige opvoeding

  • Meer zelfvertrouwen bij je kindje

Hoe mooi zou het zijn als we alle kindjes een stem kunnen geven door hun Schattige Handjes te laten gebruiken? Hoe mooi zou het zijn als ouders meer rust en verbinding ervaren hierdoor? Hoe mooi zou het zijn als we hier meer bekendheid aan kunnen geven en het gebruik van gebarentaal bij horende kinderen kunnen normaliseren? Want je gunt je kindje niet alleen zelfvertrouwen en een voorsprong op taalgebied, maar het maakt ook (en dit meen ik oprecht) het moederschap echt zooooveel makkelijker!

Voorlezen wordt zoveel leuker als je samen kunt communiceren!
(Gefilmd bij 18 maanden)
— Kim

3. Wat zijn je beste 3 tips voor moeders die willen starten met gebarentaal?

Mijn drie beste tips zijn:

  • Begin met enkele gebaren die jij leuk en makkelijk vindt, maar die je wel vaak gebruikt. Doe het gebaar ook echt élke keer wanneer je het woord zegt. Vooral dit laatste is heel erg belangrijk. Je kindje leert zo de link tussen het woord en het gebaar goed begrijpen.

  • Je hebt geen doof kindje, dus blijf praten terwijl je het gebaar doet. Het is de bedoeling dat ze met woorden beginnen te praten zodra hun mondmotoriek voldoende ontwikkeld is. Dit gebeurt vanzelf wanneer jij het goede voorbeeld geeft. De gebaren zijn eerder een soort ondertiteling van je woorden.

  • Heb er vertrouwen in, ook al duurt het eventjes, hou vol! Na een tijdje pikken ze de gebaren sowieso op!

4. Wat had je graag over het moederschap geweten, voordat je moeder werd, maar wat niemand je ooit verteld heeft? 

Eigenlijk vooral over dit onderwerp.  Ik wist wel wanneer zo de eerste woordjes zouden komen. Ik wist dat het al belangrijk was om voor te lezen en veel te praten tegen je baby’tje. Maar ik had geen idee dat er al zoveel meer aan de gang was in hun hersentjes.  Én dat er manieren zijn om al vroeger met hen te gaan communiceren via de Dunstan babytaal en de baby- en kindgebaren. Dat had ik echt graag vroeger geweten.

Het tweede wat ik graag eerder had geweten, is dat luisteren naar je buikgevoel zo belangrijk is. Dat je moet doen wat voor jou en je kindje het best aanvoelt, want jij kent je kindje het best en jouw buikgevoel is meestal juist!

5. Wat zou je alle moeders mee willen geven over het moederschap?

Vertrouw op je eigen gevoel en kunnen!  Iedereen is anders, iedereen heeft een mening en iedereen geeft (ongewild) advies.  Filter daaruit wat bij jou past en wat voor jou goed voelt en volg je buikgevoel daarin.  En wanneer je je soms alleen voelt in bepaalde keuzes of situaties, bedenk dan dat je dat nooit bent. Heel veel (toekomstige) mama’s zitten met hetzelfde gevoel of met dezelfde vragen. Het is heeeelemaal ok om hulp te vragen! Niemand is perfect en niemand hoeft perfect te zijn.

Dus.. geniet van je kindje, geniet van het moederschap en geniet van die onvoorwaardelijke liefdevolle band tussen jou en je kindje. De rest komt vanzelf!

En als het moedergevoel niet vanzelf komt? Kijk dan eens naar Best9Moms Samen.

Wist je dat:

Je al kunt starten met Baby- en Kindergebaren als je kindje 8 maanden oud is?

In haar online cursussen leert Kim je hier alles over. Inclusief de meest gebruikte gebaren, gebaren spelletjes en gebaren liedjes.

Extra: Meld jij je aan, gebruik dan de code: best9moms Hiermee ontvang je 20% korting op de cursus!

Kim, super bedankt voor dit mooie gesprek. Ik denk dat heel veel moeders het moederschap makkelijker kunnen maken door jouw cursus te volgen. Ik vond het inspirerend om je te spreken. Ook ik had dit graag geweten voordat ik moeder werd! 


Download gratis mijn folder: 5 tips - Laat je kindje je leven compleet maken! Waarin ik je mijn beste tips deel om niet alleen moeder, maar ook jezelf te zijn. 
Vorige
Vorige

Mijn baby wil niet slapen!

Volgende
Volgende

Toxoplasmose zwangerschap