Interview: Anja Caers - Happy Baby Coach

Anja Caers is osteopate en Happy Baby Coach. Anja is gespecialiseerd in slaapproblemen bij baby’s en jonge kinderen. Ze werkt vanuit verbinding met een liefdevolle benadering. Een werkwijze die perfect aansluit bij wat ik met Best9Moms wil uitdragen. Ik sprak Anja over haar werk baby’s en peuter met slaapproblemen.

1. Stel jezelf even voor: Wie ben je/ wat doe je?

Ik ben Anja en als osteopaat werk ik al meer dan 20 jaar met baby en jonge kindjes. Ouders komen meestal bij mij met hun baby om wille van klachten als onder andere krampjes, reflux, excessief huilen, onrust en slaapproblemen. Doorheen de jaren begon ik typische babypatronen te herkennen en ging ik steeds meer tips geven in de praktijk.

Er zijn zoveel dingen die je als ouder kan doen om je kindje te helpen. Meestal simpele dingen, die wel een wereld van verschil kunnen maken. Je moet het alleen weten!

Ik hoorde heel vaak: ‘Waarom heeft niemand me dit eerder verteld?’ of ‘Waar kan ik jou tips nog ergens nalezen?’ Ik besloot mijn inzichten en tips te bundelen in cursussen voor ouders. Zo startte ik met Happybabycoach, een informatieplatform voor jonge ouders.

Ik ontwikkelde als eerste een babyhandleiding voor kersverse ouders:

Happy Baby Wijzer (0-4 maanden)’ en wat later de cursus: ‘Liefdevol Zelfstandig Slapen (4m-4 jaar)’, waarin ik handvatten deel om je kindje op een milde manier te helpen beter te slapen.

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

2. Waarom ben je met Happybabycoach  begonnen? Hoe is het ontstaan en wat is je missie?

Mijn start als kersverse mama was allesbehalve rooskleurig. Ons oudste dochtertje heeft lang en veel gehuild. Hoewel we veel nabijheid gaven en samen sliepen met onze kindjes, liep het slapen voor geen meter. We zochten overal raad, maar kregen meestal oplossingen die gericht waren op symptoombestrijding:

‘Zou je niet beter stoppen met borstvoeding? Geef gewoon eens ingedikte pap!’ of ‘Laat je kindjes toch gewoon eens een paar nachtjes huilen!’ kreeg ik dan te horen.

Dit voelde niet juist voor mij. In de groep natuurlijk ouderschap, waarin we zaten, kreeg ik echter veel begrip. Maar wist men helaas ook geen oplossing voor onze slechte nachten.

‘Ach, geef er maar aan toe, je kindjes hebben mama-honger’ hoorde ik dan. ‘Dat gaat vanzelf wel over!’

Maar het ging jaren door en ik ging ver over mijn grenzen. Omdat ik merkte hoeveel andere mama’s in mijn praktijk rond ditzelfde thema worstelden, ben ik me hierin gaan vastbijten. Na vele opleidingen en specialisaties en na duizenden kindjes te hebben behandeld, zijn er voor mij veel puzzelstukjes samengevallen.

Mijn grootste doel is ouders meer kennis geven over hun kindje, zodat ze weten welke opties er zijn en ZELF hun eigen keuzes kunnen maken, rekening houdend met hun baby, hun gezinssituatie, hun draagkracht.

Kortom: minder twijfels, méér ‘Momfidence’!

anja caers
Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

3. Wat is de belangrijkste slaaptip voor alle ouders die dit lezen?

Moeilijk om er één te kiezen, want slaap hangt met zoveel samen en elke fase heeft andere aandachtspunten. Voor de hele kleintjes (0-4 maanden) is het vooral belangrijk te letten op de wakkertijden en niet teveel te focussen op een schema of zelfstandig moeten slapen in een bedje. Het is heel normaal dat je kindje, dat nog volop in zijn 4e trimester zit, beter slaapt in jouw nabijheid.

Naarmate je kindje ouder wordt, wordt de manier van inslapen wel belangrijker en kan een slaapassociatie (je kindje in slaap voeden/wiegen/erbij liggen/…) soms ongewild een patroon van frequent ontwaken in stand houden. Dat hoeft niet, maar kan wel en is één van de belangrijkste oorzaken waarom kindjes plots weer vaker wakker beginnen te worden ‘s nachts.

Je kindje op een liefdevolle manier aanleren hoe het met steeds minder hulp kan inslapen, kan dan soms helpend zijn. Dit kan overigens perfect in combinatie met samen slapen. Het is een misvatting dat zelfstandig inslapen betekent dat je je kindje alleen laat. Jonge kindjes hebben een ouder nodig om hen te helpen reguleren. Dus leren zelfstandig slapen is iets wat je samen doet, net zoals zelfstandig leren zwemmen of leren fietsen.

4. Wat had je zelf graag willen weten over het moederschap voordat je moeder werd, maar heeft niemand je ooit verteld? 

  • Dat je niet hoeft te kiezen tussen jezelf of je kindje.

  • Dat liefdevolle grenzen aangeven één van de mooiste dingen is die je je kindje kan voorleven.

  • Dat je niet alles hoeft op te lossen voor je kindje. Maar dat het, naarmate je kindje ouder wordt, net heel mooi is om het ook met moeilijke gevoelens te leren omgaan (frustratie, boosheid, jaloezie, verdriet,…).

  • Dat je hulp mag vragen en echt niet alles allen moet doen.

5. Wat zou je alle aanstaande of jonge ouders mee willen geven over het ouderschap?

Alles zit in jou en JIJ als ouder kent je kindje het best. Maar met goede informatie vanaf het begin, wordt het stukje gemakkelijker te vertrouwen op je moeder- of vadergevoel.

Dank je wel Anja voor deze mooie woorden. Ik hoop dat nog veel ouders gebruik mogen maken van jouw expertise. Wil jij meer weten over Anja en haar online cursus? Kijk dan hier: Happy Baby Coach Via Best9Moms krijg jij 10% korting op een online cursus slapen voor baby's of peuters. Check snel de bovenstaande link!
Vorige
Vorige

In 3 stappen: ontdek de dappere moeder in jezelf

Volgende
Volgende

De kracht van kwetsbare moeders