De kracht van kwetsbare moeders

7 tips: zet je kwetsbaarheid in voor meer zelfvertrouwen in je nieuwe moederrol

Het moederschap is fantastisch, maar ook vol met veranderingen, nieuwe indrukken en uitdagingen. Uitdagingen welke ver buiten haar comfortzone liggen. Een nieuwe moeder moet leren om hiermee om te gaan, ze kan immers niet vertrouwen op eerdere ervaringen. Dit maakt haar beïnvloedbaar en kwetsbaar. Dit is niet erg, zolang je maar weet hoe je hiermee om moet gaan. 

Kwetsbaar betekent letterlijk: ‘weinig beschermd tegen de omgeving.’

Het nieuwe moederschap maakt een vrouw zeer kwetsbaar. Alle nieuwe uitdagingen in het moederschap staan vaak zo ver van haar ‘oude’ leven af, dat ze geen idee heeft hoe ze hiermee om moet gaan. Blindelings vertrouwen op ervaren moeders of deskundigen in haar omgeving is vaak het gevolg. Of ze wil zo graag de controle houden over de situatie en bouwt een ‘mama’ muur om zich heen en accepteert juist geen hulp. 

Iedere opmerking van een deskundige of ervaren moeder beïnvloedt je keuzes. De uitkomst van je keuze kan je kwetsen en onzeker maken of juist zelfvertrouwen geven. Een ‘mama’ muur beschermt je  tegen kwetsende woorden van anderen. Het helpt echter niet om onzekerheid en angst te laten verdwijnen. Het zorgt juist dat je eerder de verbinding met je kindje kwijt raakt. Het wordt moeilijker om keuzes te maken passende bij de behoeftes van je kindje. Je onzekerheid wordt zo alleen maar verder gevoed. 

Wat is kwetsbaarheid?

Je kwetsbaar opstellen doe je door jezelf te laten zien op momenten dat je geen controle hebt op de uitkomst. De uitdagingen in het nieuwe moederschap zijn een goed voorbeeld hiervan. Doordat deze zo ver buiten je comfortzone liggen, mis jij de ervaring om de controle over de situatie te houden. Jij moet nieuwe oplossingen gaan ontdekken. Dit vraagt om veel moed. Moed om jezelf te blijven. 

Kwetsbaarheid voor verbinding

De relatie met je kindje vraagt om kwetsbaarheid. Alleen als jij je kwetsbaar opstelt, kun je echt de verbinding met je kindje aangaan. 

Zoals gezegd staat bij veel moeders angst of schaamte in de weg om kwetsbaarheid de ruimte te geven. Dit maakt het extra lastig om echte verbinding met je kindje aan te gaan. Het gevolg: jij blijft onzeker en zoekende en je kindje wordt hier vaak onrustig van. 

Even een voorbeeld. 

kwetsbaarheid
ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik ervan overtuigd dat ik borstvoeding kon geven. Ik had een cursus gevolgd bij een lactatiekundige. Zij vertelde dat alle vrouwen borstvoeding kunnen geven. Mijn lichaam had me nog nooit in de steek gelaten, waarom nu dan wel? Ook dit ging mij lukken, ik was ervan overtuigd. Toch liep het anders. De borstvoeding kwam niet op gang. Ik was vastberaden dat het me ging lukken. Ik heb alles uit de kast getrokken om er een succes van te maken, samen met de lactatiekundige en kraamverzorgende. Helaas werd ook dit geen succes. Waarom? Het hele voedingsritueel kostte me veel energie, ik werd onzeker omdat het niet goed lukte (alle vrouwen konden dit toch?) en mijn kindje bleef onrustig. Stress speelt in deze situatie een grote rol. Dit kostte mij veel energie, waardoor ik moeilijk mijn kwetsbare kant kon laten zien. Het was dan ook lastig om echt in verbinding met mijn kindje te komen en te zien wat hij eigenlijk nodig had. Ik had hier mentaal gewoon geen ruimte voor, onzekerheid speelde mij parten. 

Wil jij meer weten over borstvoeding? Kijk dan hier: Lactatiekundige.

(Dit is niet de lactatiekundige waar ik een cursus volgde, maar een heel ervaren en kundige professional)

Mijn ‘mama’ muur

In het voorbeeld laat ik zien dat onzekerheid het moeilijk maakt om mijn kwetsbaarheid te laten zien. Onzekerheid zorgt dat ik me afsluit en een muur optrek. Dit heeft invloed op mijn emoties (ik voelde me somber), mijn gedachten (waarom laat mijn lichaam mij in de steek) en mijn gedragingen (ik trok me terug en sloot me af, ook voor mijn kindje). 

Natuurlijk verzorgde ik mijn kindje wel en genoot ik van zijn lachjes en het samen spelen. Maar zodra hij minder vrolijk was of als ik moe was, had ik geen echte aandacht voor zijn behoeftes. Ik gaf hem voeding of verschoonde zijn luier, maar was met mijn gedachten vaak ergens anders. Hier miste ik de verbinding. Ik ben ervan overtuigd dat hij dit aanvoelde. Het maakte hem vaker onrustig. Deze negatieve spiraal heb ik uiteindelijk doorbroken door te stoppen met borstvoeding. Ik kreeg meer energie en had daardoor meer ruimte om me kwetsbaar op te stellen en de verbinding aan te gaan. Mijn kindje werd hierdoor rustiger en ik kon veel meer genieten van het moederschap. 

Zelfvertrouwen

Het vertrouwen in mezelf als nieuwe moeder was niet zo groot. Het hele borstvoeding-verhaal heeft hier zeker aan bijgedragen. De momenten van kwetsbaarheid hielpen mij uiteindelijk om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Mijn kindje en ik leerden elkaar steeds beter kennen. Ik kon steeds makkelijker inspelen op zijn behoeftes. Hoe klein deze momentjes soms ook waren, het gaf me steeds meer zelfvertrouwen voor het moederschap. 

Tips voor meer zelfvertrouwen vanuit kwetsbaarheid

1. Moed en durf in het moederschap vraagt om serieus oefenen. Wil jij meer zelfvertrouwen? Focus je op de kleine momentjes waar jij goed inspeelde op de behoeftes van je kindje. Ga hier actief mee aan de slag!

2. Start met het leren kennen van jezelf. Alleen als jij weet hoe je echt in elkaar zit, wat jij echt nodig hebt en waar jouw krachten liggen, kun je dit bewust inzetten bij de keuzes die je maakt en bij de hulp die je vraagt. 

3. Perfectionisme en angst staan kwetsbaarheid en zelfvertrouwen in de weg. Angst op zich is geen probleem, het gaat erom hoe je hiermee omgaat. Bouw geen ‘mama’ muur op, maar achterhaal de oorzaak van je angsten en ga hiermee aan de slag. Pak je perfectionisme aan met zelfcompassie. De perfecte moeder bestaat niet. Leren doe je alleen door fouten te maken. Gun jezelf de mogelijkheid om te groeien in je moederrol.

Weetje: Leren doe je door fouten te maken. Je blijft het meest gemotiveerd als je 70-80% van de tijd de juiste keuzes maakt en 20-30% de fout in gaat. Het nieuwe moederschap is echter zo uitdagend dat het vaak niet haalbaar is om 70% van de tijd de juiste keuzes te maken. Het gevolg: onzekerheid, het gevoel te falen. Bewustheid over de moeilijkheid van jouw nieuwe moederrol, zelfcompassie en je kwetsbaar opstellen zijn noodzakelijk om met vertrouwen te groeien in je nieuwe rol. 

Lees hier meer over zelfcompassie: 5x train je zelfcompassie

4. Schuif de schuld niet in de schoenen van een ander. Dit belemmerd de mogelijkheid om te leren van een situatie. Zonde, want groeien in je moederrol is noodzakelijk. 

5. Het moederschap zit vol nieuwe uitdagingen. Het helpt om hierover te sparren met andere moeders met vergelijkbare uitdagingen. Doe dit met kwetsbaarheid en zonder oordeel. 

6. Luister niet naar kritiek of advies van iemand die niet dezelfde uitdagingen heeft gehad als waar jij voor staat. Dit geldt ook voor je moeder, je tante en je buurvrouw, hoe lief ze ook zijn of hoe graag ze je ook willen helpen. Vaak zijn zij moeder geweest in een andere situatie (tijd) met andere uitdagingen. Advies is dan vaak niet passend en maakt je eerder onzeker. Vergeet ook het advies van verkopers die juist inspelen op je onzekerheid. Koop vooral wat je echt nodig hebt. Sta wel open voor advies van gelijkgestemden die zich ook kwetsbaar opstellen. 

7. Zonder feedback maak je geen groei door. Feedback van de verkeerde persoon kan echter wel kwetsend zijn en je onzeker maken. Kies je sparringpartners daarom heel bewust uit. 

Het moederschap is een grote uitdaging, met name de periode na de geboorte van je eerste kindje: het nieuwe moederschap. Maak het moederschap makkelijker voor jezelf en maak gebruik van je kwetsbaarheid volgens de bovenstaande tips. 

Vorige
Vorige

Interview: Anja Caers - Happy Baby Coach

Volgende
Volgende

Klagende moeders zijn niet dankbaar (of toch wel?)