Grenzen bewaken in het moederschap

Het moederschap, een grote stap buiten je comfortzone. Een plek vol nieuwe ervaringen die onzekerheden met zich mee neemt. Opeens ben je mama, toch moet je groeien in je moederrol. Een open houding naar alle nieuwe ervaringen helpt je hierbij, samen met het bewaken van je grenzen. Dit klinkt makkelijk, toch hebben veel moeders hier moeite mee. De spanning van alle nieuwe ervaringen, de blikken van andere moeders en de liefde voor je kinderen, het maakt het allemaal niet makkelijker. 

Groeien in je moederrol

Mama zijn, veel vrouwen denken dit wel even te doen. De zwangerschap en de bevalling lijken een hele opgave. Hier wordt ook veel meer aandacht aan besteed en zijn zeker ook niet makkelijk. Nog te vaak wordt vergeten dat ook het moederschap niet vanzelf gaat. 

Al tijdens je zwangerschap start je met de transitie naar het moeder zijn. Je voelt je verbonden en verantwoordelijk voor het kindje in je buik, hoe klein het ook is. Sta jij hier wel eens bewust bij stil? 

Mama zijn, een rol waarin je dagelijks voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Zodra je denkt: ‘nu heb ik het op de rit’, verandert het ritme van je kindje weer of heeft het weer een nieuwe vaardigheid onder de knie. Het moederschap is niet saai, maar uitdagend. Jouw mindset, de manier waarop jij omgaat met alle uitdagingen, bepaald hoe jij je voelt in het moederschap. Dit heb je niet opeens, dit moet groeien. Jij moet groeien in de moederrol en dit begint al tijdens je zwangerschap.

De moederrol tijdens je zwangerschap

Je zwangerschap is het ideale moment om vaardigheden te leren, die je helpen het moederschap makkelijker te maken. Het eerste trimester is vaak nog overleven. De kwaaltjes geven je geen ruimte om al echt met het moederschap bezig te zijn. Vanaf het tweede trimester kom te vaak meer rust in je zwangerschap en voel je je kindje misschien al bewegen. Nu is het ideale moment om je te voor te bereiden op het moederschap. 

Open houding naar het moederschap

Start in deze periode met bewust contact maken met je kindje. Dit doe je door je hand op je buik te leggen en je kindje te voelen of door tegen je kindje te praten. Hoe meer jij je verbonden voelt met het kindje in je buik, hoe beter jij aanvoelt wat je kindje echt nodig heeft. Dit is een mooie manier om te oefeningen met een open houding ten aanzien van het moederschap. Focus je op de ervaring, zonder te oordelen. Jij en je kindje kunnen dit niet fout doen, maak contact en ervaar. Zo is het ook in het moederschap. Sta open voor alle ervaringen en uitdagingen die op je afkomen, goed en fout bestaan niet. Voel wat dit met je doet. Zo sta jij open voor de aanpak van jouw uitdagingen op een manier die bij jou en je kindje past. 

Grenzen herkennen tijdens je zwangerschap

In het tweede trimester wordt je zwangerschap langzaam zwaarder. Sommige vrouwen merken dit al aan het begin van het tweede trimester, de misselijkheid zet door en bekkenklachten kunnen ontstaan. Andere vrouwen krijgen juist meer energie en merken pas tegen het einde van het tweede trimester, als de buik flink is gegroeid, dat het weer zwaarder wordt. Iedere zwangerschap is immers anders. Het is daarom wel belangrijk dat jij je grenzen leert herkennen. 

Belastbaarheid: fysiek en mentaal

Ik heb het hier over je grenzen in fysieke belasting en mentale belastbaarheid. Tijdens je zwangerschap wisselen je grenzen van dag tot dag, waarbij ze steeds een beetje opschuiven. Langzaam kun je minder aan. De groei van je buik en het extra gewicht dat je meedraagt, zorgen dat je minder makkelijk beweegt en dat alle dagelijkse activiteiten meer energie kosten. Een goede nachtrust en een ontspannen dag, zorgen voor een hogere belastbaarheid. Mentaal verandert er ook veel. Je bent niet alleen met je dagelijkse dingen bezig, je werk, je sociale leven. Je bent ook bezig met de komst van je kindje en alle voorbereidingen die hierbij horen. Dit vraagt aandacht, aandacht die je niet kunt geven aan iets anders. Combineer dit met de mist die bij veel zwangere vrouwen in het hoofd opduikt. Wat zorgt voor een kortere spanningsboog, minder concentratie en vergeetachtigheid. En de sterkere emoties, door de hormonen. En je kunt je wel voorstellen dat ook de mentale belastbaarheid afneemt tijdens je zwangerschap. 

Grenzen veranderen

Voor je zwangerschap kende jij je grenzen waarschijnlijk al heel goed. Je wist hoeveel slaap je nodig had, hoeveel activiteiten je in een dag kon stoppen en wanneer het belangrijk voor je was om gezond te eten, te bewegen of wanneer je juist de ontspanning op moest zoeken. Jij wist wat jij nodig had om je goed te voelen. Soms ging je even over je grenzen heen, haalde een nachtje door, dronk een wijntje te veel of sloeg een weekje sporten over. Geen probleem, je had alle ruimte om dit later weer recht te trekken. 

Tijdens je zwangerschap veranderen je grenzen. Dit start al in het eerste trimester, met alle vermoeidheid en misselijkheid. Hetzelfde leven leiden als voor je zwangerschap zit er niet meer in. Je hebt meer rust nodig en moet veel regelmatiger eten, om je dagen enigszins energiek door te komen. Het overschrijden van je grenzen wordt veel harder afgestraft. 

Iedere periode van je zwangerschap vraagt om nieuwe aanpassingen. Je grenzen zijn erg veranderlijk. Je gaat hier het beste mee om, door per dag te bekijken wat je wel aankunt en wat niet. Leg niet te veel afspraken vast, zodat je de ruimte hebt om te kiezen wat voor jou goed voelt. Of durf toch nee te zeggen, als het uiteindelijk niet gaat. Of dit nu op je werk is of een sociale activiteit. Jij moet je grenzen aangeven, een ander doet het niet voor jou!

Grenzen herkennen

Door alle veranderingen is het soms lastig om je grenzen te herkennen of om ze goed in te schatten. Om ze te leren herkennen, is het belangrijk om je grenzen op te zoeken en er soms overheen te gaan. Als je altijd aan de veilige kant blijft, herken je de signalen niet welke aangeven dat je in de buurt van je grenzen komt. Het is niet erg om hierbij soms over je grenzen heen te gaan, ook niet als je zwanger bent. Neem wel voldoende tijd, rust, om hier weer van te herstellen. 

Of het nu om fysieke of mentale belasting gaat. Jij bent de enige die je grenzen kent. Maak er geen gewoonte van om je grenzen te overschrijden, maar leer ze juist te bewaken. Tijdens je zwangerschap wordt je al gedwongen om dit te oefenen. Veel vrouwen vinden het dan ook makkelijk, je doet het voor de groei van je kindje. De omgeving accepteert het ook makkelijker. Het is immers duidelijk aan je te zien dat je een kindje verwacht. 

Tijdens het moederschap is dit een stuk lastiger. Zodra je bevallen bent, denken veel mensen dat je alles weer aankunt. Ze vergeten dat je nog moet herstellen, veel (nacht)rust mist en nieuwe verantwoordelijkheden hebt. Dit maakt het lastiger om grenzen te stellen. Angst om anderen teleur te stellen, om niet sociaal wenselijk te zijn, onzekerheid of je wel een goede moeder bent of onwetendheid over hoe het anders te doen, maakt dat veel moeders het lastig vinden om hun grenzen te bewaken.

BabyBaby

Grenzen bewaken

Zoals al eerder gezegd, het is niet erg als je soms over je grenzen heen gaat. Dit is beter dan altijd maar aan de veilige kant blijven zitten. Hier beperk je jezelf alleen maar mee. Het ontneemt je van vele mooie momenten in je leven. Of het hier nu gaat om je werk ambities, je gezondheid of je sociale leven. Zoek je grenzen op, ga er soms even overheen en bewaak daarna weer goed jouw grenzen. Met de volgende tips kun jij je grenzen nog beter duidelijk maken in het moederschap:

  • Volg je gevoel 

Het moederschap maak je het makkelijkste voor jezelf, als jij je gevoel volgt. Neem regelmatig bewust de tijd om te voelen wat jij nodig hebt en wat je kindje nodig heeft. Is dat rust en regelmaat en lekker thuis blijven? Of is heb je actie nodig, een dagje uit of een feestje? Een open houding ten aanzien van het moederschap helpt je hierbij. 

  • Laat verwachtingen van anderen los

Vaak gaan moeders over hun grenzen heen, doordat ze willen voldoen aan de verwachtingen die anderen hebben. Of nog vaker: de verwachtingen waarvan ze denken dat anderen die hebben. Het ideaalplaatje dat je hebt van het moederschap speelt hierbij een grote rol. Als andere moeders, op social media of op het schoolplein, dit kunnen, dan moet ik dat toch ook kunnen. Zo werkt het helaas niet. Jij bent de enige die weet wat jij nodig hebt en wat je kinderen nodig hebben. Voldoet dit niet aan het beeld dat jij of anderen van het moederschap hebben? Jammer dan! Laat het los en volg je gevoel. Alleen op deze manier help jij jezelf en je kinderen het beste. 

  • Goed bedoelde adviezen

Het moederschap neemt onzekerheden met zich mee. Dit hoort bij de grote stap buiten je comfortzone en alle nieuwe uitdagingen die je tegen gaat komen. Soms is het moeilijk om dan je gevoel te blijven volgen. Sta open voor de aanpak van anderen. Adviezen van andere moeders en professionals kunnen je verder helpen. Volg alleen deze goedbedoelde adviezen niet blindelings op. Bedankt je adviseurs en volg daarna je gevoel bij het maken van je keuzes. 

  • Durf je eigen plan te trekken

Jouw aanpak van het moederschap verloopt het beste als jij je eigen plan durft te trekken. Belemmerende overtuigingen kunnen je hierbij in de weg staan.

‘ik heb dit nog nooit gedaan’, ‘die ander heeft veel meer ervaring’, ‘ik ben niet goed genoeg’ 

Deze beren staan je in de weg om je gevoel te durven volgen en je eigen plan te trekken. Weet dat alle moeders onzeker zijn, sommige verbergen het alleen wat beter dan anderen. Weet dat fouten maken mag, je kunt het ook niet allemaal weten. Jouw liefde voor je kinderen maakt dit allemaal wel weer goed. Heb vooral vertrouwen in jezelf en in je moedergevoel. En durf! Jij en je kinderen zijn het waard!

Vorige
Vorige

4 Tips: Meer geduld in het moederschap

Volgende
Volgende

Inleiden bevalling