4 Tips: Meer geduld in het moederschap

Ongeduldig zijn, het is mij niet vreemd. Het kan mij niet snel genoeg gaan. Ik loop graag harder dan de rest. Wachten voelt als tijdverspilling. Hoe meer ik kan doen op een dag, hoe voldaner ik ‘s avonds in mijn bed lig. Het liefst doe ik alles zelf, zo weet ik zeker dat ik op mijn tempo kan werken. 

Dit was de ‘ik’ voordat ik moeder werd. In het moederschap werkt dit niet meer. Wat ik kan doen op een dag, is niet meer alleen afhankelijk van hoe hard ik loop en hoe hoog mijn werktempo is. Mijn kinderen bepalen het grootste deel van het tempo van mijn dag. Een hele omschakeling die mij soms nog steeds moeite kost en vooral heel veel geduld. Toch krijg ik er veel voor terug: ik waardeer de kleine dingen veel meer dan ooit!

Ongeduld

Ongeduldig zijn is eigenlijk boos zijn, omdat je liever ergens anders zou willen zijn. Je wilt vooruit, je wilt je doelen halen. Ongeduld zorgt ervoor dat je niet kunt genieten van de weg naar je doelen toe. Of dit nu het behalen van een diploma of promotie is, het behalen van je streefgewicht of het opgroeien van je kinderen. Ongeduld zorgt voor frustratie, tijd valt immers niet te managen. 

Ongeduld zorgt juist dat je de belangrijke momenten mist. Je staat niet open voor wat er om je heen gebeurd. Je wilt de controle houden over wat niet te controleren valt. Anderen om je heen, je kinderen je collega’s, zijn namelijk niet te sturen. 

Ongeduld in het moederschap ontstaat ook doordat jij het gevoel hebt jezelf minder snel te ontwikkelen, als dat je zou kunnen. De tijd en energie die je hierin zou willen steken, gaat zitten in de ontwikkeling van je kinderen. Zo kan het langer duren voordat je klaar bent voor een promotie op je werk, loopt je studie vertraging op en heb je minder tijd voor projecten in je vrije tijd. Dit kan verlammend werken, frustreren of stress opleveren. Ongeduld helpt je echter niet verder. 

BabyBaby

Stop met verzetten tegen tijd

Het enige dat je kunt doen om je frustraties en boosheid kwijt te raken, is beseffen dat tijd niet valt te managen. Stop met je verzetten tegen de tijd. Het heeft geen zin, het levert alleen maar stress op. 

Wil je echt sneller? Wil je echt meer doen op een dag?

Je kunt je wel haasten. Haasten is niets meer of minder dan alle handelingen bewust sneller doen. Als jij sneller wandelt of fietst, heb je meer tijd voor andere dingen. Als jij sneller doucht, sneller eten kookt of sneller stofzuigt, heb jij tijd voor jezelf of je kinderen over. Kies hiervoor wel de activiteiten waarbij dit kan. Wandel je met je kinderen naar de winkel, dan heeft haasten geen zin. Fiets je alleen naar je werk, dan is haasten een prima idee. Kies vooral activiteiten om te haasten, waarbij je geen rekening hoeft te houden met je omgeving. 

Leuk weetje: Haasten of sneller uitvoeren van je dagelijkse activiteiten zorgt voor een verhoogd energieverbruik. Zo kun je op een dag tot wel 800 kcal extra verbranden, zonder te sporten. Dit heeft overigens verder geen voordelen voor je gezondheid, zoals sporten dit wel heeft. 

Haastige spoed is zelden goed

Haasten als je alleen bent is helemaal prima. Met je kinderen is een minder goed idee. Ongeduld zorgt immers dat jij de controle wilt houden, zodat het zo snel mogelijk gaat zoals jij voor ogen hebt. Op deze manier ontneem je je kinderen de kans om het zelf te proberen of op een eigen manier te doen. Je ontneemt ze een waardevolle kans om zichzelf verder te ontwikkelen. 

Door veel meer de tijd te nemen voor de dagelijkse dingen, samen met je kinderen, geef je ze de ruimte om zichzelf wel te ontwikkelen. Uiteindelijk levert dit veel meer op. Je kinderen hebben meer zelfvertrouwen en zijn zelfstandiger. Het duurt even, maar uiteindelijk win je hier ook weer tijd mee. 

4 Tips voor meer geduld in het moederschap

  1. Geniet meer van het proces/ de weg ernaar toe. Het ‘resultaat’ komt vanzelf. Zolang er vooruitgang is, weet je dat je uiteindelijk gaat komen waar je wilt zijn. 

  2. Kijk dan ook regelmatig even terug en zie wat je al wel hebt bereikt. Deze vooruitgang is je motivatie of motor om door te blijven gaan. 

  3. Geef vooral niet op omdat het te lang duurt. Nu is opgeven in het moederschap vaak geen optie. Maar dit geldt ook voor andere doelen, in je werk, studie of vrije tijd. 

  4. Besef dat alle hobbels en uitdagingen die je tegenkomt er zijn om je scherp te houden en sterker te maken. Nieuwe uitdagingen blijven altijd komen. Perfectie bestaat immers niet. Streven naar perfectie kan niet anders dan je frustreren. Laat de perfecte wereld los en neem genoegen met hoe de echte wereld is. 

Geduld in het moederschap

Geduld voor het moederschap. Ik heb het moeten leren, maar heb mijn weg kunnen vinden. Nog steeds gaat dit ook met hobbels en een heleboel uitdagingen. Waarbij ik mijn geduld ook wel eens kan verliezen. Even een stapje terug, relativeren, diep ademhalen en ik zie vaak wel in dat het helemaal geen zin heeft. Haasten met de kinderen levert alleen maar strijd op. Strijd waar we geen van allen op zitten te wachten. 

Vorige
Vorige

5 tips: Bekkenklachten na bevalling

Volgende
Volgende

Grenzen bewaken in het moederschap