5 tips: Bekkenklachten na bevalling

Veel vrouwen ervaren bekkenklachten tijdens de zwangerschap. Eigenlijk ontkomt geen zwangere vrouw aan kleine pijntjes tegen het einde van de zwangerschap. Soms ontstaat bekkenpijn zelfs al na enkele weken zwangerschap. Helaas is bevallen niet de oplossing voor aanhoudende bekkenpijn. Het wegvallen van de druk van de baarmoeder en baby van binnenuit in de bekkengewrichten, kan juist tot meer klachten leiden. Maar wat kun je dan wel doen bij bekkenklachten na de bevalling?

Wat zijn bekkenklachten?

Bekkenklachten, in de volksmond ook wel bekkeninstabiliteit genoemd, zijn alle pijnklachten rondom het bekken. Lage rugklachten, pijn aan het stuitje of schaambeen en liesklachten zijn de meest voorkomende symptomen. 

Bekkenklachten ontstaan tijdens de zwangerschap, onder invloed van hormonen. Zo maakt het hormoon relaxine de gewrichtsbanden en ligamenten soepeler en komt er meer vocht in het kraakbeen. Dit is heel belangrijk, vooral in het bekken, om ruimte te kunnen maken voor de geboorte van de baby. Helaas voor veel vrouwen zorgt dit er wel voor (pijn) klachten. 

Daarnaast wordt het steeds lastiger om de buikspieren te gebruiken, ter ondersteuning van het bekken. Ook dit kan klachten veroorzaken. Trainen onder begeleiding van een pre- & postnataal trainer, helpt om klachten te verminderen. Een goede trainer leert je hoe je je buikspieren kunt activeren, zodat je bekken minder belast worden. 

Tijdens de zwangerschap wordt het bekken vaak nog stabiel gehouden door het gewicht van de baby in de baarmoeder. Na de bevalling valt deze druk van binnenuit weg. Dit maakt het bekkengewricht een stuk minder stabiel. Iedere vrouw kan dit na de bevalling voelen. De buikspieren ondersteunen niet of nauwelijks, deze zijn immers flink opgerekt. Net als de bekkenbodemspieren overigens. Dit kan leiden tot onder andere flinke rugklachten, ook nog maanden na de bevalling. 

Bekkenklachten na de bevalling, wat te doen?

Voorkomen kun je bekkenklachten natuurlijk nooit. Ieder lichaam reageert anders op de hormonen tijdens de zwangerschap en in de periode hierna. Mijn ervaring leert dat vrouwen met ernstige klachten, vaak al bekend zijn met hypermobiliteit voor de zwangerschap. Ben jij hypermobiel, ben dan extra alert op bekkenklachten. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar zeker ook daarna. Maar wat kun je wel doen?

1. Doe krachttraining tijdens je zwangerschap. Krachttraining heeft vele voordelen. Het sterker maken van de spieren rondom je bekken is hier een belangrijke van. Sterkere spieren kunnen het weker worden van de gewrichtsbanden en ligamenten gedeeltelijk compenseren, waardoor jij minder klachten ontwikkeld en na je bevalling ook sneller herstelt. 

2. Rust nemen na je bevalling. Bedrust, alleen liggen zorgt voor voldoende ontspanning in de spieren rondom je bekken(bodem). De eerste dagen wil je zoveel mogelijk liggen, waarna je langzaam je belasting weer gaat opbouwen. 

3. Draag een bekkenband of corrigerend broekje de eerste dagen na de bevalling. Bouw dit daarna wel langzaam af, zodat je spieren weer aan kunnen sterken. 

4. Start na je bevalling snel met oefeningen voor je herstel. Zo kun je al na een of enkele dagen starten met de eerste oefeningen om het herstel van je buikspieren en bekkenbodemspieren te bevorderen. De focus ligt in eerste instantie vooral op het optimaliseren van je ademhaling en het terugvinden van de connectie tussen middenrif, buikspieren en bekkenbodem. Zo help je om je bekkengewrichten snel weer meer stabiliteit te geven.

5. Vanaf 2 weken na je bevalling kun je langzaam meer oefeningen gaan doen, om je buik- en bekkenbodemspieren ook echt te gaan trainen. Dit mag dan nog geen sporten heten, maar dagelijks 5-10 min oefeningen doen raad ik zeker wel aan. 

Wat te doen bij aanhoudende bekkenklachten?

Heb je voldoende rust genomen? Heb je al oefeningen gedaan, maar blijf je toch klachten houden? Blijf hier vooral niet mee rond lopen. Je hoeft geen klachten over te houden aan je zwangerschap en bevalling. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dit is echt niet heel normaal!

Wanneer zijn klachten niet meer normaal? Wanneer klachten je beperken in je dagelijks leven. Als jij soms andere keuzes maakt, dan dat je eigenlijk zou willen. Omdat je bang bent om klachten te krijgen of omdat je al klachten hebt. 

Zoek hulp bij een specialist. Een gespecialiseerd pre- en postnataal trainer kan je helpen, maar vergeet zeker ook niet naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut te gaan. In sommige gevallen kan ook een osteopaat wonderen doen. Ideaal gezien kies je professionals uit die samenwerken. Zo krijg je de juiste hulp en kun ook jij van je klachten af komen. 

Zo werk ik samen met Bekkenfysiotherapie Son en heb ik contacten met Osteopathie Life in Motion, Fysiotherapie Van Gerwen en Zwanger Bekken. Samen maken we het alle zwangere en pas bevallen vrouwen in de omgeving een stuk makkelijker!
Vorige
Vorige

De eerste hapjes van je baby: Rapley of pureren?

Volgende
Volgende

4 Tips: Meer geduld in het moederschap