Gezond eetpatroon met Tafelkaartjes van Sterk & Zoet

Het is de droom van iedere ouder: een kind dat al jong leert om goed groente en fruit te eten, een kind met een gezond eetpatroon. En dan vooral zonder mokken, maar met een grote glimlach. Een kind dat gevarieerd en gezond eet heeft meer energie en heeft een gezonde basis om te groeien. Jong geleerd is oud gedaan. Eten je kinderen voldoende groente en fruit, grote kans dat dit ook zo is als ze ouder worden. 

Maak groente en fruit eten leuk, zo wordt iedere maaltijd een feestje. Dit is de visie van Iris van Sterk & Zoet. Zij helpt je om een goede eter van je kind te maken, door middel van haar tafelkaartjes. Ik probeerde de kaartjes uit bij mijn kinderen. 

Wat zijn tafelkaartjes?

De groente en fruit tafelkaartjes zijn bedoeld om met je kind het gesprek aan te gaan over het eten op je bord. Met als doel: het eten van groente en fruit vooral leuk te maken. Op de kaartjes staan afbeeldingen van groente of fruit met daarbij interessante weetjes. Een mooie start voor het gesprek met een peuter of kleuter. 

De tafelkaartjes komen samen met een proefwerkblad, leuke stickers en een aantal activiteiten die je met je kind kunt doen. 

Tafelkaartjes zijn voor peuters & kleuters. Lees hier meer over de eerste hapjes van je baby

gezond eetpatroon
Ontvang 9% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Mijn ervaring

Ik heb de tafelkaartjes samen met mijn zoontje van 3 uitgepakt. Hij is geen slechte eter, maar heeft wel een sterke voorkeur voor bepaalde groente en fruit soorten. Hij vond de kaartjes meteen interessant. Veel soorten groente en fruit herkende hij meteen, bij andere keek hij mij vragend aan. Spontaan begon hij met het sorteren van de kaartjes. Lekker en niet lekker waren de criteria. Beide stapels bleken even groot te zijn. 

Tip: ‘Lekker’

Iris geeft aan dat ‘lekker’ een woord is dat je niet te veel wilt gebruiken aan tafel. Lekker wordt vaak positief en negatief gebruikt. Je kind kan zeggen iets niet lekker te vinden. Terwijl het eigenlijk bedoelt: ik ken dit niet en vind het spannend om te proberen. 

Probeer het woord lekker juist te vermijden. Of probeer verder te kijken dan het woord lekker. Wat zit er achter deze opmerking?

Wat kun je nog meer met de kaartjes?

Mijn zoontje vond het leuk om de kaartjes te sorteren. Een mooie basis om met hem verder te kijken of dit ook echt zo is. Want meer dan de helft van de ‘niet lekker’ kaartjes, waren groente- en fruitsoorten die hij wel regelmatig eet. Misschien niet zijn favoriete, maar om dit nu meteen niet lekker te noemen gaat mij te ver. 

Je zou deze soorten bijvoorbeeld kunnen kopen en samen gaan proeven. Vind je kind ze echt niet lekker? Of zijn de andere soorten gewoon bekender, voelen ze fijner of zien ze er mooier uit? Voor een kind allemaal redenen om iets niet te willen eten of niet lekker te noemen. 

Een andere optie is: je kind het kaartje van de groente op het bord te laten zoeken. Hierna kun je samen de weetjes lezen en bespreken wat je kind hiervan vindt. Zou je kind het vaker willen eten?

Een gezond eetpatroon

Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

De tafelkaartjes zijn een leuke manier om je kind een gezond eetpatroon aan te leren. De afbeeldingen zijn een fijne visuele ondersteuning in het gesprek met je kind. De vormgeving is aantrekkelijk voor kinderen. Het maakt ze nieuwsgierig. Wat een mooie basis is om nieuwe soorten te proberen. Zo kun je steeds meer variatie aanbrengen in het eetpatroon van je kind. Een mooie basis voor een leven lang een gezond eetpatroon. 

Tip: Structuren

Weet dat je kind niet alles ‘lekker’ hoeft te vinden. Maar dat dit ook niet een reden is om het gewoon maar niet te eten. Soms ‘lust’ een kind iets niet, omdat de structuur vreemd voelt in de mond. Door hetzelfde stukje groente of fruit anders aan te bieden, kan het zijn dat je kind het wel lust. Zo vinden mijn kinderen bladgroente niet zo fijn aanvoelen. Door het kleiner te snijden, waardoor het anders aanvoelt, eten ze zonder zeuren gewoon hun bord spinazie leeg. 

Ben jij ook zo enthousiast over de Tafelkaartjes van Sterk & Zoet? Je bestelt ze hier! Tafelkaartjes

Wil je liever nog meer extra ondersteuning om je kind te laten zeggen: ‘Dat lust ik wel!’ Iris heeft ook een webinar boordevol tips om je kindje meer groente en fruit te laten eten. Webinar

Meer over Iris: Iris is pedagoog en kinder voedingsdeskundige. Ze gunt ieder kind een toekomst waarin gezonde voeding makkelijk en leuk is. Met Sterk & Zoet ondersteunt en inspireert ze ouders en kinderen hierbij.
Vorige
Vorige

Interview Caroline - Caro B Handmade

Volgende
Volgende

Mijn baby wil niet slapen!