Eisprong berekenen
Zwanger worden begint met de bevruchting. Hiervoor is het belangrijk dat jij weet wanneer je eisprong is. De eisprong geeft immers het moment aan dat jij het meest vruchtbaar bent. Je eisprong berekenen is een eenvoudige methode om je eisprong te voorspellen. Een voorspelling die je helpt om sneller zwanger te worden.
Wat is de eisprong?
De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, is het moment dat er een eitje vrijkomt uit je eileider. Dit eitje is klaar om bevrucht te worden. Je eisprong wordt gereguleerd door hormonen. Het hormoon FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) zorgt voor de rijping van je eitje (follikel). LH (Luteïniserend Hormoon) stijgt bij het rijper worden van de eitjes. Op de piek van LH komt het eitje daadwerkelijk vrij.
Vruchtbare dagen
Het bij de eisprong vrijgekomen eitje kan direct bevrucht worden. Na de eisprong overleeft het eitje nog 12-24 uur. Hierna ben je nauwelijks nog vruchtbaar. Je vruchtbare dagen starten daardoor al voor je eisprong. Zaadcellen kunnen immers tot wel 5 dagen overleven. Je vruchtbare dagen zijn de 4 dagen voor je eisprong tot 1 dag na je eisprong, in totaal 5 dagen. Waarbij de meest vruchtbare dagen de laatste 2 dagen voor je eisprong en de dag van je eisprong zijn. Je eisprong berekenen helpt je om de juiste vruchtbare dagen te achterhalen. Aangezien de eisprong het moment is dat je vruchtbaarheid bepaalt.
Je eisprong berekenen
Hoe bereken je dan je eisprong? Dit start bij het in kaart brengen van je cyclus. Een regelmatige cyclus maakt het berekenen van je eisprong een stuk makkelijker. Bij een regelmatige cyclus vindt je eisprong immers altijd op dezelfde dag plaats.
Je cyclus bestaat uit 4 fases. Door deze in kaart te brengen, kun jij je volgende eisprong berekenen. Start het in kaart brengen van je cyclus bij de eerste dag van je menstruatie. Dit is fase 1 van je cyclus. Nu is het wachten tot je volgende menstruatie. Wanneer start deze? Nu weet je hoeveel dagen je cyclus duurt. Vanuit hier kun je de berekening maken.
Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, met een variatie tussen 21 en 35 dagen. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een cyclus van 28 dagen. De ovulatie zal dan rond dag 14 plaatsvinden. Hierbij zijn de meest vruchtbare dagen van dag 10 tot dag 14 van de cyclus, gerekend vanaf de eerste dag van de menstruatie. Zie de verschillende fases hieronder.
Fase 1: Dag 1-10: Start van de menstruatie
Fase 2: Dag 10-14: Rondom de ovulatie
Fase 3: Dag 15-19: Piek prestatie
Fase 4: Dag 20-28: Voorbereiding op menstruatie
Heb je een kortere of langere cyclus? Dan verschuift de eisprong met het aantal dagen dat je cyclus korter of langer is. Een cyclus van 25 dagen heeft een eisprong rond dag 11, je vruchtbare dagen zijn dan tussen dag 7 en dag 11 van je cyclus. Bij een cyclus van 31 dagen is je eisprong 3 dagen later. Je vruchtbare dagen zijn dan van dag 13-17 van je cyclus. Fase 3 en 4 duren altijd even lang. 14 dagen na je vruchtbare dagen start je menstruatie en weet je dus of je zwanger bent of niet.
Een onregelmatige cyclus
Je cyclus is van nature regelmatig, ongeacht hoe lang deze is. Toch zijn er veel vrouwen waarbij de cyclus niet regelmatig is. Een dagje meer of minder, een cyclus welke af en toe een maandje wegblijft of een menstruatie welke geheel wegblijft, het komt allemaal voor. Dit maakt het berekenen van je eisprong bijzonder lastig. Een dagje ernaast zitten is natuurlijk niet zo vervelend. Maar zwanger worden met een zeer onregelmatige of uitblijvende cyclus is helemaal niet makkelijk.
Een onregelmatige cyclus is het teken dat je hormonen niet in balans zijn. Met name de hormonen oestrogeen en progesteron moeten voldoende aanwezig zijn, in de goede verhouding tot elkaar staan en dat aangepast aan de fase van je cyclus. In de afbeelding zie je de wisselingen gedurende je cyclus. Dit komt best wel nauw. De grootste invloed op je hormoonbalans heeft je leefstijl. Laat dit net iets zijn waar jij zelf invloed op hebt! Fijn, want hier kun je dus ook actief mee aan de slag.
Genetisch kun je natuurlijk ook meer aanleg hebben voor een onbalans in je hormonen. Met een gezonde leefstijl kun je dit effect echter wel te niet doen. Heb je erfelijke aanleg? Des te belangrijker is een gezonde leefstijl bij een kinderwens. Jouw lichaam is immers erg gevoelig voor externe factoren zoals voeding.
Hormoonbalans en leefstijl
De belangrijkste leefstijl factor voor je hormoonbalans is je bloedsuikerspiegel. Suiker in je bloed zorgt voor de aanmaak van insuline, het hormoon dat de suiker opruimt uit je bloed. Insuline heeft daarnaast een direct effect op de hormonen oestrogeen en progesteron. Dit zijn de hormonen die je cyclus voor een belangrijk deel regelen. Een lage bloedsuiker zorgt voor minder insuline en daarmee een betere balans tussen oestrogeen en progesteron. Het in balans brengen van je hormonen start daarom met het laag en stabiel houden van je bloedsuikerspiegel.
Hoe houdt je een lage bloedsuiker?
Matig met suikers en koolhydraten. Eiwitten en vetten laten je bloedsuiker een stuk minder stijgen.
Beweeg voldoende, met name na een maaltijd. Zo wordt de suiker in je bloed direct gebruikt en maak je minder insuline aan.
Houd je stresslevel laag. Cortisol, het stresshormoon, stimuleert de aanmaak van insuline.
Het berekenen van je eisprong is een eenvoudige methode om je vruchtbare dagen te bepalen, bij een regelmatige cyclus. Is je cyclus niet regelmatig? Dan wordt het een stuk lastiger om je vruchtbare dagen te bepalen, net als zwanger worden ook moeilijker wordt. Een gezonde leefstijl helpt je bij het herstellen van je cyclus.
Wil jij je vruchtbaarheid verhogen? Ook bij een onregelmatige cyclus? Download dan mijn folder: Wanneer ben je vruchtbaar?