Draagconsulent Feride: Waarom je kindje dragen?

In de babyuitzetlijsten zie je tegenwoordig altijd een kinderwagen staan. Een kinderwagen bestaat pas sinds de negentiende eeuw en hoort dus eigenlijk nog niet zo lang bij ons. Het dragen van baby’s/kindjes bestaat sinds het begin van de mensheid. Er is dus niks meer natuurlijk dan het dragen van je kindje.

Vroeger werden kinderen vaak gedragen. Degene die het kindje droeg kon zo van alles blijven ondernemen. Kinderen worden in verschillende culturen nog steeds tot en met de kleuterleeftijd gedragen. In Nederland is de kinderwagen niet meer weg te denken. Toch zijn er steeds meer moeders die hun kindje ook dragen. Een kinderwagen kan heel handig zijn, maar ook best veel ruimte innemen. Je kunt ook afwisselen met het dragen van je kindje en de kinderwagen. Je kindje dragen heeft veel voordelen. Draagconsulente Feride vertelt!

draagconsulente
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Draagdoek of draagzak

Een baby wordt negen maanden lang gedragen door zijn moeder. Hij kent niet anders dan dat. Een pasgeboren baby moet nog wennen aan de wereld. De eerste drie maanden na de geboorte van de baby wordt niet voor niets ‘het vierde trimester’ genoemd. In het begin hebben baby’s vaak geborgenheid nodig, daarbij kan een draagzak of draagdoek uitkomst bieden. Het is bewezen dat het dragen van een kindje goed is voor de hechting tussen ouder en kind.

Voordelen van het dragen van je kindje

  1. Baby’s hebben in het begin vaak last van ongemakken, zoals reflux of darmkrampjes. Bij reflux moet een baby gemiddeld een kwartier tot een half uur rechtop gehouden worden na een voeding. Dat kan best tegenvallen als je baby 8-10 voedingen per dag nodig heeft. Bij darmkrampjes wilt een baby niets anders dan warmte en nabijheid, dus ook daarbij is een draagsysteem heel handig.

  2. Een baby zelf laten slapen is niet altijd vanzelfsprekend, meestal gaat dit moeizaam in een bedje. Een draagsysteem wordt dan vaak ingezet als hulpmiddel.

  3. Het dragen van je baby kan jou helpen om de hongersignalen van je baby sneller op te pikken, zo voorkom je onnodig huilen.

  4. Sommige kindjes hebben periodes dat zij dicht bij hun ouders willen zijn, denk aan een ziek kind of een eenkennige dreumes.

  5. Dragen helpt aan prikkelverwerking van kinderen, jouw aanwezigheid en het lichaamscontact helpen je kindje daar bij.

  6. Een draagzak is heel handig op vakantie!

  7. Nog een voordeel van dragen is dat je van alles kunt blijven ondernemen omdat je je handen vrij hebt. 

Wat is het verschil tussen een draagzak en een draagdoek?

Tegenwoordig bestaan er heel veel draagsystemen. Een draagzak of een draagdoek worden het vaakst gebruikt. Het belangrijkste verschil is dat een draagzak een voorgevormde drager is die je om doet door middel van een kliksysteem. Een draagdoek is een lange doek die je zelf om je lichaam moet knopen. In beide gevallen wordt je kindje ergonomisch gedragen in de ‘kikkerhouding’.

Laat je informeren welke draagzak ergonomisch is, want niet alles is vanzelfsprekend ergonomisch. Een draagconsulent kan je hierbij helpen.

De kikkerhouding is de ergonomische hurk spreid houding met de natuurlijke bolling van de rug. Veel ouders vinden een draagzak handiger, omdat je deze snel om en af kan doen. Ik ben van mening dat een draagdoek ook snel om te doen is, mits je de doek op de juiste manier gebruikt. Er bestaan veel verschillen tussen draagzakken en doeken. Dit hangt van het merk en de soort draagsysteem af. Je hebt draagzakken die je kunt verstellen en draagzakken waarbij dat geen optie is. De draagzakken die je kunt verstellen zijn meestal vanaf de geboorte tot en met maat 86. Er zijn ook draagzakken voor de peuter/kleuter. Bij draagdoeken kun je kiezen uit een rekbare doek en een geweven doek. De stoffen kunnen ook erg wisselen van elkaar.

Een draagsysteem is erg persoonlijk. Wat bij een vriendin goed zit kan bij jou minder goed zitten. Het is daarom handig om een aantal draagsystemen te passen en zo te kijken wat het beste bij jouw wensen en lichaamsbouw past. Ik kijk als draagconsulent graag mee naar de wensen en de situatie van de ouders en het kindje. Ik stel een aantal vragen, laat een aantal dragers passen en aan de hand daarvan vinden wij samen welke draagsysteem het fijnst is. 

draagconsulente
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Wat doet een draagconsulent?

Als aanvulling op het vorige stukje wil ik vertellen wat een draagconsulent allemaal doet. Bij een draagconsulent kun je terecht met al je vragen rondom het ergonomisch dragen van je kindje. Er zijn mogelijkheden voor verschillende consulten, de duur van de consult hangt ook erg af de situatie/vraag. Voorafgaand aan een consult worden er vragen gesteld. Denk hierbij aan de broekmaat van het kindje, het gewicht, wat de leeftijd is et cetera. Bij een consult wordt altijd gebruik gemaakt van een draagpop om goed te kunnen oefenen. Wanneer je het gebruik van de doek of drager goed onder de knie hebt kun je op het einde wel met je kindje oefenen als de situatie dat toelaat.  

Knoopconsult: Bij een knoopconsult leer je hoe je moet knopen met een rekbare doek of een geweven doek. 

Pasconsult: Lijkt het knopen je niet zo handig? Bij een pasconsult pas je een aantal draagzakken om te kijken wat het beste bij jouw wensen aansluit en welke draagzak het meest aansluit op je lichaamsbouw. Een draagzak kun je goed vergelijken met een kledingstuk, bij iedereen zit het anders.

Duo consult: Een duo consult is hetzelfde als de bovengenoemde consulten maar met nog iemand erbij. Als je graag met je partner samen iets wilt leren of het lijkt jou handig dat je oppas weet hoe je kindje in de drager moet is dit consult ideaal. 

Informatieve consult/overige vragen: Je kunt ook alleen een informatieve consult aanvragen waar je vragen over het ergonomisch dragen worden beantwoord. Je krijgt bij dit consult ook informatie rondom verschillende draagsystemen.

BabyBaby

Tips  voor het dragen van je kindje

Wanneer een kindje in een draagzak of draagdoek gedragen wordt zijn er 5 hele belangrijke punten die elke keer opnieuw gecontroleerd moeten worden. Deze punten zorgen ervoor dat je zeker weet dat je je kindje op de juiste manier draagt.

  1. Aangespannen: Je draagdoek of draagzak moet altijd goed aangespannen zijn, zodat je kindje er niet uit kan vallen. Dit kun je controleren door iets voorover te bukken, waarbij je je kindje natuurlijk even vasthoudt. Je draagdoek of draagzak mag niet te los zitten. Als je voelt dat deze te los zit moet je de draagdoek goed aanspannen en de schouderbanden of heupband iets strakker aantrekken. 

  2. Kusjeshoogte: Een belangrijke check of je je kindje hoog genoeg draagt is om je kijken of je je kindje een kusje over het bolletje kan geven zonder al te veel te moeten bukken. 

  3. Gezichtje vrij: De ademweg van je kindje moet altijd vrij blijven voor het veilig gebruiken van een draagsysteem. Een vrije ademweg is belangrijk om rebreathing te voorkomen. Rebreathing is wanneer je kindje steeds dezelfde lucht inademt. Een hydrofiele doek/het slaapkapje helemaal over het hoofdje wordt afgeraden.

  4. Natuurlijke kikkerhouding: Wanneer een draagdoek of draagzak goed aangespannen zit, zit je kindje ook knus tegen je aan. De draagzak of draagdoek mag ook niet te laag zitten. Als je kindje goed in het draagsysteem zit zal hij de natuurlijke kikkerhouding aannemen. Dit betekent dat de knietjes hoger dan de billetjes zijn. Als de beentjes naar beneden hangen zit de drager niet goed. De drager moet van knieholte tot knieholte ondersteuning geven. 

  5. Kindje rechtop: Je kindje moet goed rechtop zitten, anders is de kans groot dat de natuurlijke houding niet gevolgd en ondersteund wordt. 

Deze blog is geschreven door Feride (24), draagconsulente van EnjoytoCarry en mama van 2 jongens. Feride werkt in omgeving Harderwijk - Gelderland - Amersfoort. Zelf heb ik mijn kinderen altijd met plezier gedragen. Heerlijk om samen knuffelend over straat te lopen of samen te koken. De jongens vonden het zelf ook heel prettig en kwamen lekker tegen me aanliggen of kletsten aan een stuk door. Feride heeft dit zelf ook ervaren na de geboorte van haar zoontjes en is daarom de opleiding tot draagconsulente gaan volgen. Met deze blog hoop ik je te motiveren om het dragen ook eens te proberen. Mocht je twijfelen neem dan contact op met Feride, zij laat je zien hoe mooi dragen kan zijn. Je volgt Feride op Instagram en Facebook.
Vorige
Vorige

Traumatische bevalling

Volgende
Volgende

Best9: Bijzonder cadeau voor moeder