Traumatische bevalling

De bevalling, heel veel vrouwen zien er tegen op. Terwijl de bevalling iets heel moois kan zijn. Het is immers de geboorte van je alles, je kindje. Een goede voorbereiding zorgt vaak voor een meer positieve ervaring. Gelukkig zijn er heel veel cursussen die je helpen in je voorbereiding. Toch is dit geen garantie voor een top bevalling. Het is immers niet te voorspellen hoe de bevalling gaat verlopen, wie er aan je bed staat en hoe jij gaat reageren op de situatie. Dit zorgt ervoor dat er nog steeds veel vrouwen negatief terug kijken op hun bevalling of zelfs een traumatische bevalling ervaren. 

Traumatische bevalling

Een bevallingstrauma ontstaat vaak na een bevalling met complicaties. De bevalling verloopt niet soepel, wat een grote impact heeft op de moeder (en het kindje). Toch hoeft dit niet een traumatische ervaring te zijn. Het blijkt dat de begeleiding van de vrouw tijdens de bevalling een grote invloed heeft, op het gevoel dat de moeder heeft na de bevalling. Zo kan een ogenschijnlijk goed verlopen bevalling, toch een trauma achter laten en hoeft een bevalling met alle mogelijke complicaties geen blijvend negatieve gevoelens te veroorzaken. 

Hoe dit komt? Een vrouw wil zich gehoord voelen tijdens de bevalling. Haar mening doet er toe. Aan de zorgverleners om hier werk van te maken. Betrek de moeder bij het maken van beslissingen, leg uit wat voor- en nadelen zijn van handelingen en ben realistisch met risico’s.

Hier valt nog wel een slag te maken. Protocollen in de zorg worden te strak gehanteerd en zijn niet altijd voldoende gebaseerd op onderzoek. Laat de keuzes van de vrouw leidend zijn tijdens de bevalling. Met een realistische uitleg over voor- en nadelen en het risico van de aanpak, kiest een vrouw in de meeste gevallen voor een veilige aanpak die bij haar past. 

Geboorteplan

Een vrouw kan tijdens haar zwangerschap al de regie over haar bevalling nemen. Door zich te verdiepen in meerdere scenario’s en de aanpak van veel voorkomende complicaties. Ze kan een geboorteplan maken, waarin ze haar keuzes opschrijft en toelicht. Door dit te bespreken met haar verloskundige en haar partner, kunnen zij opkomen voor de bevallende vrouw. 

Wat er precies gaat gebeuren tijdens de bevalling weet je echter niet. Tijdens de bevalling kun je nog prima van mening veranderen. Het geboorteplan is niet meer dan een leidraad. Een plan om de bevalling positief te ervaren en een traumatische bevalling te voorkomen. Een plan waar jij vanaf mag wijken als jouw gevoel je anders vertelt anders te handelen. 

Wil jij je ook goed voorbereiden op je bevalling? Lees dan meer over Positief Bevallen

Slaap van een moeder

Een bevalling is en blijft een heftige gebeurtenis. Ook als deze zonder complicaties en met een positief gevoel is verlopen. Een moeder moet de bevalling verwerken. De eerste stap in het verwerken is het erkennen van je gevoel bij je bevalling. Positief of negatief, je gevoel mag er zijn, je gevoel is echt.

Het verwerken van heftige ervaringen gebeurd vooral in onze slaap. Met name de REM slaap helpt ons om emoties van een situatie los te koppelen en hiermee een plekje te geven. 

Nu is slaap precies hetgeen waar het bij veel nieuwe moeders aan ontbreekt. De bevalling kan al een heftige nacht zijn, de periode daarna wordt het niet veel beter met alle nachtvoedingen en nachtelijke huiluurtjes. 

Neem bewust de tijd om wel je rust te nemen. Blokken van 3 uur slaap zorgen dat jij al de tijd krijgt om je bevalling te verwerken. In de meeste gevallen is deze 3 uur aan een stuk wel haalbaar, al vraagt het som om een beetje creativiteit. 

traumatische bevalling
Ontvang 5% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Therapie bij een geboortetrauma

Toch zijn er voldoende situaties te bedenken, waarin dit niet voldoende is om een traumatische bevalling te verwerken. Praten over je ervaring of je ervaringen opschrijven, zijn goede manieren om hier extra aandacht aan te geven. Blijf vooral niet met je negatieve gevoel zitten. Het maakt het moederschap zwaarder dan het al is, het maakt je kindje onrustig en levert veel stress op. Dit is wel het laatste wat je kunt gebruiken in het nieuwe moederschap. Zonder deze extra stress is het moederschap al spannend genoeg. 

Professionele hulp, in de vorm van EMDR-therapie helpt veel vrouwen om de bevalling verder te verwerken. Tijdens EMDR-therapie wordt de REM slaap nagebootst door middel van visuele prikkels. Ondertussen praat je met de therapeut over je gevoelens en ervaringen. Op deze manier wordt je geholpen om je emoties los te koppelen van je traumatische bevalling. Voor veel vrouwen is deze methode zeer effectief.

Een andere methode om je bevallingstrauma of het geboortetrauma van je kindje te verwerken is EHBB: Emotionele Hulp Bij Bevallen. Een effectieve methode, gericht op het onbewuste trauma van moeder en kind. Ook hierbij wordt het gevoel losgekoppeld van de situatie, waardoor klachten verminderen of verdwijnen. Het mooie aan deze methode is dat het ook de onbewuste trauma’s aanpakt en niet alleen het trauma wat je bewust hebt meegemaakt. Zo kun jij als moeder ook je kindje helpen om rust te vinden na de bevalling. Meer over EHBB lees je hier: Een oplossing voor een geboortetrauma.

Impact van bevalling

Een bevalling heeft een grote impact op het leven van een vrouw. Niet in de laatste plaats omdat dit het moment is dat ze moeder wordt. Het is echter geen reden om angst te hebben voor je bevalling. Het is wel een reden om je goed voor te bereiden. Een traumatische bevalling ontstaat te vaak, omdat vrouwen zich compleet overgeven aan de medische zorg of omdat zorgverleners geen rekening houden met de wensen van de moeder. In beide gevallen loopt de spanning op tijdens de bevalling, wat zorgt dat de bevalling niet voorspoedig kan verlopen. Ontspanning is immers de sleutel tot een vlotte bevalling. Een goed geboorteplan helpt je hierbij.

Mocht je dan toch negatieve gevoelens hebben ten aanzien van je bevalling, neem dan bewust actie om het te verwerken. Zo krijg jij de ruimte om te genieten van al het moois dat het moederschap je brengt en heb jij de ruimte om alle uitdagingen van het moederschap aan te kunnen. 

Vorige
Vorige

Het slaaptekort van een mama

Volgende
Volgende

Draagconsulent Feride: Waarom je kindje dragen?