De invloed van de Corona maatregelen op je kraamtijd

Je bent bevallen, de kraamtijd breekt aan. Een periode waarop je je hebt verheugd. Eindelijk mag je je kindje leren kennen. Eindelijk mag je je kindje laten zien aan de wereld om je heen. Door de Corona maatregelen is de kraamtijd echter anders geworden dan je vooraf misschien wel had gehoopt. Toch blijkt dat kraamverzorgenden zien dat de maatregelen ook een positieve invloed hebben op je kraamperiode. 

Corona maatregelen in de kraamweek

De eerste week na je bevalling wordt ook wel de kraamweek genoemd. In deze week komt de kraamverzorgende je ondersteunen bij de verzorging van je kindje en de zorg voor jouw herstel. Zij gaat je helpen bij het draaiende houden van je gezin en zal je leren hoe je je kindje kunt verzorgen en voeden. 

Hierin is niets veranderd, ondanks alle maatregelen. Vaak zal de kraamverzorgende wel een mondkapje dragen als ze dicht in de buurt van jou of je kindje moet zijn. En extra hygiëne maatregelen worden toegepast.

Wat er wel is veranderd is het kraambezoek. Corona zorgt ervoor dat we minder bezoek mogen ontvangen. Tijdens de momenten dat de kraamverzorgende in huis is, wordt er geadviseerd om zelfs helemaal geen bezoek te ontvangen. Iedere kraamverzorgende zal hier anders mee omgaan. Ze zal kijken naar de situatie, de wensen van het gezin en de regels van de kraamzorg organisatie waarvoor ze werkzaam is. 

Lees meer over de kraamweek in: De kraamweek, rust, genieten en herstel

Kraambezoek in Corona-tijd

Visite ontvangen is met de huidige maatregelen een stuk lastiger. Er mag immers maar 1 volwassene per dag op bezoek komen. De kraamverzorgende telt hierbij overigens niet mee als bezoeker, aangezien ze voor noodzakelijk zorg komt. Lastig als opa en oma graag hun kleinkind willen ontmoeten. Hoe ga je hen buiten de deur houden?

Overleg met je kraamverzorgende wat zij voor mogelijkheden ziet en kom samen tot een oplossing. Misschien ziet ze het wel door de vingers, wil ze wel een beschuitje smeren voor een raambezoeker of is het eindelijk lekker weer en kunnen jullie in de tuin wat meer bezoek ontvangen. Mochten er echt geen mogelijkheden zijn, dan is een online zwaai moment ook altijd nog mogelijk. Minder gezellig, maar wel zo veilig. En die beschuit met muisjes? Die kun je ook laten bezorgen door een lokale bakker. 

Rust in het gezin

Weinig of geen bezoek ontvangen en geen sociale verplichtingen hebben, wordt door kraamverzorgende als groot voordeel van de Corona Tijd gezien. Het geeft rust in het gezin. Minder externe prikkels, zorgen voor meer focus op wat er echt toe doet. Je kindje leren kennen, rust nemen om te herstellen en genieten van elkaar. 

De rust zorgt dat de moeder sneller moedergevoelens ontwikkeld voor haar kindje. Wat haar helpt om goed voor haar kindje en haarzelf te zorgen. 

Focus op het gezin

De focus ligt echt op het gezin, hierdoor leren papa en mama hun kindje sneller kennen. Dit is zo waardevol. Afgelopen zomer blijken er zelfs veel minder huilbaby’s te zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het bewijs van wat altijd al werd gedacht: heel veel huilbaby’s worden in stand gehouden door de ouders. In deze tijd waarin ouders meer rust hebben, kunnen zij de behoeftes van hun kindje veel beter herkennen en hierop inspelen. 

Borstvoeding in Corona tijd

Veel meer vrouwen durven het aan om te kiezen voor borstvoeding. En wat blijkt: de borstvoeding slaagt bijna altijd! Normaal gesproken start ongeveer 70% van de vrouwen met borstvoeding, na 1 maand is daar nog maar een kleine 50% van over. De nieuwste cijfers zijn nog niet bekend. Wel kan er gezegd worden dat veel meer vrouwen, voor een langere periode borstvoeding geven.

Hoe kan dit? Vrouwen hebben meer de rust om de tijd te nemen voor de opstart periode. Hierdoor is de kans van slagen een stuk groter. Daarnaast zijn er veel minder (sociale) verplichtingen in de eerste maanden na de geboorte. En gaan we aan het werk, vaak werken we eerst nog thuis. Dit geeft veel meer ruimte om je kindje te voeden of om te kolven. De drempel om langer door te gaan is hierdoor een stuk lager. 

Lees hier hoe je veilig borstvoeding geeft als je besmet bent met Corona.

Sociale steun in je kraamperiode

In je kraamweek wordt je begeleidt door je kraamverzorgende. Na ongeveer 8 dagen is zij klaar met haar werk. En dan? Normaal gesproken kun je dan terugvallen op je sociale omgeving. Je moeder of zus komt je helpen met de zorg voor je kindje. De buurvrouw doet een boodschap. Je beste vriendin komt je een middagje gezelschap houden. 

In deze tijd is dit allemaal een stuk minder vanzelfsprekend. Je bent zelf terughoudend in het ontvangen van bezoek, je kindje is immers nog kwetsbaar. Mensen komen ook minder graag op bezoek en blijven met een kleine verkoudheid liever thuis. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar het maakt eerste weken met je kleintje wel extra lastig. Je staat er, met je gezin, veel meer alleen voor. 

Rol van de vader in de kraamperiode

Gelukkig zijn de vaders van tegenwoordig veel meer thuis in het huishouden dan vroeger. Daarnaast zijn de verlofregelingen voor vaders een stuk verruimt en is thuiswerken steeds meer het nieuwe normaal geworden. Als nieuwe moeder sta je er niet alleen voor. 

Lees meer over de rol van de vader in: Ouderschap De ultieme samenwerking

Toch blijft het wel belangrijk om je grenzen aan te blijven geven en op tijd je rust te nemen. Nu is er misschien niemand meer die je vertelt dat je in bed moet blijven. Toch heb je de eerste weken echt nog wel wat extra rust nodig. Maak goede afspraken met je partner en je omgeving, zodat jij de ruimte krijgt om op tijd je rust te nemen. Zo herstelt je lichaam beter en ben je uiteindelijk sneller weer je oude zelf. Vol met energie om het moederschap aan te kunnen en te combineren met al je andere ambities en behoeftes

Wil je meer weten over het herstellen van je bevalling in je kraamperiode? Download dan mijn gratis kraambed folder.

Deze blog heb ik geschreven aan de hand een serie interviews met kraamverzorgenden. 
Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis coachingsessie. Dan kijken we samen welke stappen jij kunt nemen naar meer balans tussen je werk, je gezin en jezelf.
Vorige
Vorige

Maria: Hoe herstel je van een drielingzwangerschap

Volgende
Volgende

Borstvoeding geven met een (mogelijke) Corona besmetting