Wat zijn de risico’s van een laag geboortegewicht of dysmaturiteit?

Een te laag geboortegewicht kan leiden tot complicaties na de geboorte. Denk hierbij aan te veel schommeling in lichaamstemperatuur, een te lage bloedsuiker (hypoglycemie), een te laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie), te hoog aantal rode bloedcellen (polycythemie) en te veel lichaamsgewicht verliezen in de eerste dagen na de geboorte. 

De organen van kindjes met een laag geboortegewicht zijn soms nog niet volgroeid, dit kan leiden tot neurologische problemen of ademhalingsproblemen. 

Ook zijn kindjes vatbaarder voor infecties. 

Hypoglycemie: Het kind heeft te weinig energie om bijv. te drinken. Uiteindelijk kan dit leiden tot bewustzijnsverlies. 

Trombocytopenie: Het bloed wordt stroperig en kan samenklonten. Er is een risico dat aders dichtslibben. 

Polycythemie: Bij een bloeding stolt het bloed niet snel genoeg.

Risico’s van een laag geboortegewicht op langere termijn

Is de achterstand vanaf het begin van de zwangerschap aanwezig, dan is het kindje in zijn geheel kleiner. Denk hierbij aan kleinere organen waaronder ook de hersenen. Dit wordt vaak proportioneel klein genoemd. Deze achterstand wordt meestal niet meer ingehaald.

Dit kan zich uiten in de spraak- en taalachterstand, geheugenproblematiek, gedrags- en leerproblemen.

Een groeiachterstand aan het einde van de zwangerschap ontstaat vaak door een verminderde functie van de placenta. Hierdoor vertraagd de bloed- en voedingsstoffen toevoer. Het kindje legt de prioriteiten bij de groei van de hersenen, waardoor de rest van het lichaam kleiner blijft. 

Ontstaat de groeiachterstand aan het einde van de zwangerschap, dan is het kindje mager, maar is de omtrek van het hoofd normaal. Deze achterstand zal het kindje waarschijnlijk weer inhalen. 

Wil je meer weten over een laag geboortegewicht? Lees dan: De risico’s van een laag geboortegewicht of dysmaturiteit

Kun jij wel wat steun en motivatie gebruiken bij het werken aan jouw gezonde leefstijl? Meld je dan aan voor mijn besloten Facebook groep.
Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis coachingsessie. Dan kijken we samen welke stappen jij kunt nemen naar meer balans tussen je werk, je gezin en jezelf.
Vorige
Vorige

Diagnose laag geboortegewicht of dysmaturiteit

Volgende
Volgende

Wat is de oorzaak van een laag geboortegewicht of dysmaturiteit?