Waarom ben je minder vruchtbaarheid op latere leeftijd?
Hoe ouder je bent, hoe minder eicellen je hebt. Het aantal eicellen neemt, progressief, af. Bij je geboorte heb je nog 1 miljoen eicellen, aan het begin van de puberteit zijn er nog maar 300.000-400.000 over. Iedere cyclus daalt dit aantal verder. Je zou dus kunnen zeggen dat hoe eerder je als meisje ongesteld wordt, hoe eerder je vruchtbaarheid af neemt.
Natuurlijk spelen er meer factoren een rol. Je eicellen zijn namelijk net zo oud als dat je zelf bent. Verouderde cellen kunnen minder goed hun werk doen, een foutje bij de celdeling is hierdoor sneller gemaakt. De kans op een chromosomale afwijking is hierdoor groter op een latere leeftijd. Een chromosomale afwijking zorgt ervoor dat er geen innesteling plaatsvindt, kan de oorzaak van een miskraam zijn of zorgt voor een kindje met een chromosomale afwijking zoals het Downsyndroom. De kans op een miskraam is groter naarmate je op latere leeftijd zwanger raakt en ook de kans op een kindje met het Downsyndroom neemt flink toe. Is dit kans voor een 20-jarige nog 1 op 1500, bij een 40-jarige is de kans gestegen naar 1 op de 100 zwangerschappen.
Ook je gezondheid is van invloed op je vruchtbaarheid. Hier lees je meer: Welke gezondheidsfactoren spelen een rol in je vruchtbaarheid
Wil je meer weten over de invloed van je leeftijd op je zwangerschap? Lees hier verder: Wat is de invloed van je leeftijd op je zwangerschap?
Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak daneen afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s