Hoe ziet het eerste consult van een lactatiekundige eruit?
Voor een eerste consult komt de lactatiekundige meestal naar je toe. Om een goed advies te geven, zal ze jou en je kindje observeren tijdens het voeden. Ze kijkt hierbij onder andere naar jouw houding tijdens het voeden, het gedrag van je kindje en hoe je kindje drinkt. Daarnaast luistert ze naar je verhaal. Tijdens de kraamweek zal ze hierbij ook je kraamverzorgende betrekken, in de meeste gevallen heeft zij je immers doorverwezen.
Vanuit haar observeringen en jouw verhaal maakt ze een persoonlijk plan van aanpak. Ze zal dit altijd met je overleggen, zodat jij ook echt achter het plan staat. Het doel van het plan is om de borstvoeding op gang te krijgen. Dit vergt inspanning van jou en je kindje. Dit moet echter wel binnen je grenzen blijven. Ondanks dat het bij sommige vrouwen vanzelf lijkt te gaan, vraagt het geven van borstvoeding ook heel veel van je. Jij bepaalt wanneer deze inspanningen je te veel worden.
Hoe gaat het traject van de lactatiekundige verder?
Na het eerste consult ga jij aan de slag met het plan van aanpak. In je kraamweek krijg je hierbij begeleiding van je kraamverzorgende. Afhankelijk van de situatie zal de lactatiekundige na een aantal dagen nog eens langs komen of telefonisch contact met je houden. De meeste lactatiekundige mag je na het eerste consult ook zelf bellen bij vragen. Vaak zijn de problemen rondom de borstvoeding na 2 of 3 consulten opgelost.
Lees meer over de keuze om borstvoeding te blijven geven in dit artikel:
Wanneer stop ik met het geven van borstvoeding?
Wil je meer weten over het geven van borstvoeding of het werk van de lactatiekundige? Lees hier verder: Wat doet een lactatiekundige
Heb jij vragen over borstvoeding? Neem dan contact op mijn een lactatiekundige!
Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis coachingsessie. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s