Die verwachtingen over je bevalling
Ken je dat: iedereen heeft een mening en eigen ervaringen die ze met je willen delen. Dagelijks krijg je bevallingsverhalen en allerlei tips. Echt goed bedoeld, maar niet altijd waar jíj op zit te wachten. Want vaak past het niet bij wat jij voor beeld hebt van je bevalling. Past het niet bij jou wensen. En daar gaat het om toch?
Die verwachtingen van anderen krijg je cadeau
Hun verwachting van hoe een bevalling zou moeten zijn, en dus hoe die van jou zou moeten zijn.
Ze willen je zó graag willen helpen dat ze automatisch gaan doen wat zij denken dat goed is. Met de beste bedoelingen vertellen ze over iets wat er voor hén belangrijk is, of over iets wat er voor hén heeft gewerkt: De goedbedoelde adviezen.
Vaker gehoorde adviezen:
‘Zoek uit welk ziekenhuis de meeste keuzemogelijkheden heeft en daar moet je gaan bevallen’, omdat ze vinden dat de beste zorg aanwezig moet zijn.
‘Klikt het? Klikt het wel echt? Anders moet je bij een andere praktijk eens gaan praten.’, omdat ze vinden dat de verloskundige precies bij je moet passen.
Als de weeën beginnen zet je meteen het Tens apparaatje aan en zodra je in het ziekenhuis komt…’ en dan raden ze alle vormen van pijnstilling aan. Omdat ze vinden dat je zo min mogelijk pijn moet hebben.
Verwachtingen hebben voor iedereen een andere betekenis
De verwachting ‘De verloskundige moet precies bij je passen’, heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor haar is dit dat het klikt. Misschien is dit voor jou wel dat ze rustig is. Of dat ze juist de leiding kan nemen. Of je partner kan blijven geruststellen.
Nogmaals: al deze adviezen zijn vanuit de beste bedoelingen. Maar ze gaan eraan voorbij wat jij eigenlijk voor je ziet.
Wat zie jij voor je?
Wist je dat je al als jong meisje een beeld krijgt van het moederschap en alles wat daarbij hoort? Dat gaat niet bewust, maar door de voorbeelden in je omgeving vorm je dit. Daar ontstaan je eerste eigen verwachtingen. En later, wanneer je dichterbij het ‘moeder zijn’ komt, wanneer je dichter bij je bevalling komt, scherp je ze verder aan.
Het beeld, de verwachting die je zelf hebt
Je verwachtingen gaan over verschillende dingen:
Over hoe jouw bevalling hoort te zijn
Over hoe jij reageert op de bevalling
Over hoe jij er vervolgens mee omgaat
Ook al kun je niet voorspellen wat er gebeurd en weet je dat ook, die verwachtingen zijn sterk. Die maken dat we tegen onszelf zeggen ‘Volhouden, je kan dit’ of ‘Dit gaat me nooit lukken’ of ‘Schouders eronder’.
Soorten verwachtingen
Die verwachtingen van je bevalling en van jezelf kunnen verschillende reacties oproepen.
Voor de een betekent het dat ze uitkijkt naar de bevalling omdat ze bijvoorbeeld de verwachting heeft ‘Misschien wordt het hard werken, maar dat kan ik wel.’ En voor de ander kan het betekenen dat ze opziet tegen de bevalling en wakker ligt van spanning of angst. Bijvoorbeeld omdat ze verwacht dat de bevalling een hel wordt en dat ze een ‘gewone’ bevalling al niet trekt.
Verwachtingen zijn gezond
Dat je verwachtingen hebt is heel normaal. Het is gezond zelfs. Zonder verwachtingen is het moeilijk voor ons om te functioneren. Want stel je voor:
Je verwacht niet dat je van seks zwanger kan worden
Je verwacht niet dat er auto`s 100 km per uur rijden op een snelweg
Je verwacht niet dat als de bliksem inslaat er brand ontstaat
Je kunt vast voor je zien wat er dan gebeurt! Verwachtingen zorgen ervoor dat we kunnen functioneren. Maar als we er teveel in opgaan kunnen we hiermee onbedoeld spanning en angsten veroorzaken. Dan ga je je druk maken, gaat je hoofd op hol met negatieve gedachtes, ga je je rot voelen, ga je liggen piekeren en nog veel meer.
Wat zou er gebeuren als je die verwachtingen aan de kant zet?
Stel je voor dat je je verwachtingen parkeert en kan denken: ‘Kom maar op’.
Stel je eens voor dat je elke reactie van jezelf oké vindt. Dan zie je ineens mogelijkheden die je eerder niet zag. Dan zou je jezelf niet streng toespreken om maar door te gaan. Dan mag je ervan balen, blij om zijn en dingen doen die je nooit van jezelf verwacht had.
Wil je meer weten over hoe je ze kan parkeren? Lees Sprankelend Zwanger
Je kunt het ook hiermee vergelijken:
Je kunt je druk maken om de opkomende zon, maar die komt toch op. En je kunt je druk maken om het feit dat het veel te vroeg en veel te koud is om naar de zonsopgang te kijken. Maar je moet er toch naar kijken. En stel dat je je zorgen parkeert, dan heb je meer ruimte om te besteden aan een goede stoel zoeken, een warme deken regelen, misschien een kopje thee en dan maar zien hoe je het vindt.
Dus je bevalling: die komt toch. En jij bent daarbij.
Je kunt je voorbereiden zodat je weet wat er ongeveer komt en wat je dan voor hulp wil. En als je dat hebt gedaan: dan maar zien hoe je het vindt.
Dus je verwachtingen helpen je om voor te bereiden
Doe dat, voel en bedenk wat je wensen zijn. Zorg dat je de praktische dingen daarvoor regelt, bespreek je wensen. En dan: Vindt elke reactie van jezelf oké. Je hebt gedaan wat je kon, meer kan je niet.
Als die verwachtingen ervoor zorgen dat je je druk blijft maken
Als je spanning of angst hebt voor de bevalling, vraag daar dan hulp bij. Wat helpt om te doen:
Vertel waar je bang voor bent aan je partner of verloskundige. Zij kunnen je geruststellen.
Regel de praktische dingen, zo zorg je goed voor jezelf.
Blijf je je druk maken, vraag dan extra hulp van een coach bijvoorbeeld.
En de verwachtingen van anderen?
Ze zijn goed bedoeld, echt waar. Zie die adviezen als een bak met tips: pik eruit waarvan je denkt ‘Daar heb ik wat aan’ en de rest: mooi in die bak laten zitten.
Deze blog is geschreven door Dorien, coach en verloskundige n.p. bij De Ruyter Training en Coaching