De invloed van het moederschap op je salaris

Vele vrouwen beginnen ambitieus aan hun werkende leven. Ze maken stappen op de arbeidsmarkt. Zijn gemotiveerd om bij te leren en gaan geen uitdaging uit de weg. Tot het punt waarop ze zwanger worden. Een nieuwe stap maken op het werk, veel vrouwen doen dit niet meer. Is dit uit vrije wil, is het de bedrijfscultuur of zijn het de verwachtingen die de maatschappij van een moeder heeft? 

Word moeder en je verdient minder

Zodra ze zwanger worden of moeder zijn gaan vrouwen minder verdienen. Hiervoor zijn verschillende redenen te bedenken:

  • Vrouwen gaan vaker partime werken, minder uur is minder salaris

  • Vrouwen doen een stapje terug en gaan werken voor een lager loon

  • Vrouwen krijgen minder snel een promotie 

  • Vrouwen worden minder snel aangenomen bij een sollicitatie

Mannen daarentegen gaan soms wat minder verdienen net nadat ze vader worden. Ze nemen ouderschapsverlof op en krijgen deze uren maar gedeeltelijk betaald. Dit lijkt echter van tijdelijk aard. Vaders gaan juist meer verdienen. Mannen worden namelijk ambitieuzer en krijgen eerder een promotie. 

Hoe groot zijn de gevolgen van het moederschap? 

Minder verdienen door het moederschap wordt ook wel de ‘child penalty’ of kinder boete genoemd. Het is alsof een kind nog geen geld genoeg kost. Niet in alle landen zijn de financiële gevolgen voor een moeder even groot. 

Een kort overzicht van de cijfers (lees het volledige onderzoek hieronder). Hoeveel verdient een moeder op lange termijn minder, dan voordat ze moeder werd:

  • Denemarken 21%

  • Zweden 26%

  • Verenigde Staten 31%

  • Verenigd Koninkrijk 44%

  • Oostenrijk 51%

  • Duitsland 61%

  • Zweden 68% 

Onderzoek: Child Penalties Across Countries: Evidence and Explanations

Nederland wordt in dit onderzoek niet genoemd. Maar als ik naar de moeders om mij heen kijk, doen wij niet onder voor de hierboven genoemde gemiddelden. 

Wat is de oorzaak van ‘Child penalties’?

De genoemde landen zijn met elkaar vergeleken, in de hoop een oorzaak te vinden. 

Vaak wordt er hierbij gekeken naar overheidsregelingen, zoals het betaalde zwangerschaps- en ouderschapsverlof en vergoedingen voor de kinderopvang. Op korte termijn lijkt die wel verschillen te kunnen verklaren, op lange termijn echter niet. 

Het verschil lijkt vooral te ontstaan door de traditionele rolverdeling die in sommige gezinnen door wordt gegeven van moeder op dochter (en niet op zoon). Hierdoor lijken vrouwen vaker te kiezen om minder te gaan werken en meer bij de kinderen te zijn. Met als gevolg dat ze in lagere functies blijven hangen, omdat ze voor een hogere functie meer uren moeten gaan werken. Hoe conservatiever het gezin waar een vrouw uit komt, hoe groter de ‘child penalty’. 

Maar wat wil een moeder echt?

Zelf ben ik ook minder gaan werken toen mijn kinderen geboren werden. Voor mij voelde dit als logische stap. 

  • Mijn partner had deze mogelijkheden niet, ik wel. 

  • Ik wilde graag bij mijn kinderen zijn, mijn partner had minder behoefte hieraan. 

  • Mijn omgeving ging ervan uit dat ik minder ging werken. 

Allemaal redenen die ook in het onderzoek naar voren komen. Toch denk ik daar nu anders over. Niet zozeer omdat ik nu minder verdien en minder onafhankelijk ben. Ik geloof wel dat dit goed komt. Maar wel omdat ik er al snel achter kwam dat mijn werk veel meer voor mij betekende dan alleen maar geld verdienen. Voor mijn zwangerschap dacht ik hier niet zo over na. Na mijn bevalling miste ik echter wel de intellectuele uitdaging en de voldoening die ik van mijn werk krijg. Dit is zo anders dan een dagje met de kinderen. Ook al kan ik hier ook echt van genieten en geeft dit ook voldoening. Minder werken betekende voor mij dat de balans in het moederschap niet klopte. 

Ik kan me voorstellen dat er veel meer moeders zijn zoals ik. Die soms liever werken, dan hele dagen bij de kinderen zijn. Toch wordt het nog steeds als normaal gezien als een nieuwe moeder minder gaat werken en minder normaal als een vader minder werkt. 

Er mag meer ruimte zijn in onze maatschappij voor ambitieuze vrouwen die werk willen combineren met het moederschap. 

Ben jij een ambitieuze moeder? Ondervind jij veel weerstand in je omgeving? Ik help je graag op weg naar een balans in het moederschap die echt bij jou past. Waarin ruimte is voor je kinderen, maar ook voor jouw ambities. En misschien nog wel belangrijk: zonder dat jij je daar schuldig over hoeft te voelen!
Vorige
Vorige

Waarom eten zwangere vrouwen augurken?

Volgende
Volgende

40 dagen kraamtijd