De controverse van de pil

Anticonceptie, een wereld uitvinding voor de ambitieuze vrouw. Het geeft vrouwen de mogelijkheid om te plannen, de studie af te maken en een mooie carrière op te bouwen. Het geeft vrijheid in het maken van bewuste keuzes. De pil en andere hormonale anticonceptiemiddelen hebben echter wel een keerzijde. Ze beïnvloeden de natuurlijke hormoonhuishouding van de vrouw en daarmee indirect ook de hormonen van mannen. 

Dit wil niet zeggen dat de pil hiermee meteen slecht is. Dit betekent wel dat we hier voorzichtiger mee om moeten gaan, dan nu veelal gebruikelijk is. Zeker voor jonge meiden, onder de 19 jaar, zijn de negatieve effecten misschien wel groter dan de positieve. De hersenen zijn nog in ontwikkeling. Hormonen spelen hier een belangrijke rol in. Onderzoek op lange termijn ontbreekt, een echt antwoord moet ik dan ook schuldig blijven. 

De werking van de pil

De pil is een hormonaal anticonceptiemiddel. Door het slikken van de pil krijgt de vrouw kunstmatige hormonen binnen, welke een vervanger zijn voor de natuurlijke hormonen. De pil is zo samengesteld dat de vrouw de hele maand in dezelfde fase van de cyclus blijft. Hierdoor wordt een eisprong voorkomen en kan de vrouw niet zwanger worden. Hieronder zie je een overzicht van de fases, met daarbij de samenstelling van de hormonen. De pil bevat een lage dosis oestrogeen en een hoge dosis progesteron. Slik je de pil, of gebruik je een andere vorm van hormonale anticonceptie, dan blijf je de hele tijd in de laatste fase van je cyclus hangen.

In eerste instantie is dit mooi. Het is de fase waarin je niet zwanger kunt worden. Echter zie je in de afbeelding ook meteen wat er minder fijn is aan deze fase: je humeur daalt vaak naar een dieptepunt. En dat niet alleen, je bent ook slaperig, hongerig en hebt minder interesse in seks. Met name bij meiden onder de 19 jaar die de pil slikken komen angststoornissen en depressiviteit tot wel 3x vaker voor. Deze meiden slikken niet alleen de pil, maar ook veel vaker antidepressiva. Goed om dit in gedachten te houden als je een dochter hebt die de pil voorgeschreven krijgt voor bijvoorbeeld acne, wat zeker niet ongebruikelijk is. De pil lijkt hierbij een makkelijke oplossing, maar gezonde voeding en voldoende beweging hebben veel minder bijwerkingen en een zelfde effect. Dit vraagt echter veel meer discipline en doorzettingsvermogen, dan het slikken van een pilletje. 

Lees hier meer over het in balans brengen van je hormoonhuishouding, waardoor ook acne verdwijnt: Vasten voor vrouwen

De invloed van de pil

De pil heeft veel meer invloed op het leven van vrouwen dan we in eerste instantie zien. Een normale cyclus zorgt voor een regelmatig patroon van hormoonwisselingen. Anticonceptie, met name hormonale als de pil, laat de hormoonwisselingen verdwijnen. Het gevolg is dat vrouwen altijd in de minst fijne periode zitten. Een periode waarin humeur en energie op het dieptepunt zijn van de cyclus. Een periode waarin de vrouw het meest behoefte heeft aan rust, regelmaat en weinig stress. De belastbaarheid van de vrouw is minder, fysiek en mentaal. Depressiviteit, sombere gedachten en een burn-out komen hierdoor vaker voor. 

Niet voor niets geven veel vrouwen aan dat ze, na het stoppen met de pil, het gevoel hebben eindelijk wakker te worden. Ze voelen zich sterk, energiek, een gevoel dat ze soms jaren kwijt zijn geweest. Hun libido gaat omhoog en ze hebben eindelijk weer het gevoel sexy te zijn. 

De pil en mannelijke hormonen

Met name dit laatste merken mannen ook. In de periode rondom de ovulatie, aan het einde van week 2 in de cyclus, zijn vrouwen op hun mooist. De hoge oestrogeen waarde is hier de oorzaak van. Onbewust pikken mannen dit op, waardoor de testosteronwaarde van mannen stijgt. De ideale combi waarin man en vrouw elkaar graag zien en dus vaker seks hebben. Een mooie manier van de evolutie, want juist dit is de periode dat de vrouw het meest vruchtbaar is. 

Mannen zijn zo gemaakt dat ze de kans op voortplanten willen vergroten. Vroeger gebeurde dit pas nadat ze getrouwd waren. Mannen moesten hard werken en hun beste beentje voor zetten, om de hand van de vrouw te mogen vragen. Door de opkomst van de anticonceptie hebben vrouwen makkelijker seks. Mannen hoeven dus minder hard te werken en zijn hierdoor minder ambitieus geworden. Het testosterongehalte van de man is hierdoor lager. Wat overigens wel past bij de veranderde voorkeur voor mannen, bij vrouwen die de pil slikken. 

Vrouwen die de pil slikken hebben juist minder behoefte aan een man met een hoge testosteronwaarde. Ze kiezen vaker voor een man die stabiliteit en financiële zekerheid kan bieden. Het uiterlijk van de man is voor deze vrouwen minder belangrijk. Dit heeft invloed op de partnerkeuze. 

anticonceptie
Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Er zijn zelfs vrouwen die biseksueel of homoseksueel zijn terwijl ze de pil slikken, maar vaker voor een heteroseksuele relatie kiezen zodra ze stoppen met de pil. Dit past bij het feit dat de hormoonhuishouding een rol speelt bij de seksuele voorkeur. Iets wat ook gezien wordt bij vrouwen na de menopauze. Het komt regelmatig voor dat een vrouw na de overgang kiest voor een vrouwelijke partner, terwijl ze eerder voor een man koos. 

Waarom is er geen mannenpil?
Vrouwen worden zwanger en dragen een kindje. Een zwangerschap heeft veel meer invloed op het leven van de vrouw, dan van de man. Het is goed dat vrouwen zelf de controle houden. Hierdoor accepteren vrouwen de bijwerkingen ook makkelijker dan mannen. 

Kies je partner zonder hormonale anticonceptie

Veel vrouwen kiezen hun partner terwijl ze de pil slikken. Stoppen ze met de pil, zodra ze een kinderwens hebben, dan kan dit hun voorkeur veranderen. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Toch blijkt uit onderzoeken dat vrouwen die stoppen met de pil en een aantrekkelijke man hebben, meer open staan voor seks dan vrouwen met een minder aantrekkelijke man. Ondanks dat het libido gelijk is. Dit kan te maken hebben met de veranderde criteria bij de partnerkeuze, door de hormonale anticonceptie. 

Moeten we dan allemaal maar stoppen met de pil. Zeker niet! Het heeft ons vrouwen juist ook zoveel gebracht. Ik pleit wel voor een bewuste keuze, zeker voor jonge meiden. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. En kies je voor de pil, kijk dan wat dit echt met je doet. 

Ondertussen lopen er onderzoeken naar andere vormen van anticonceptie zonder hormonen. Dit zou in de toekomst een uitkomst kunnen zijn.

Vorige
Vorige

Review: De Tweede - Lynn Berger

Volgende
Volgende

Voeding tijdens de zwangerschap