Interview Concetta Cordaro - Geboorte- en Trouwkaarten met gevoel en liefde

Concetta, moeder van een tweeling, kapster én grafisch ontwerper, ontwerpt en maakt geboorte- en trouwkaarten. Concetta is een gezellig mensen mens, met wie ik in gesprek ging over passies: het maken van kaarten, creativiteit en het ontzorgen van anderen. Jarenlang werkte ze alleen als kapster. De Corona maatregelen zorgden voor een aantal moeilijke jaren voor haar eigen salon. Gelukkig zit het ondernemen Concetta in het bloed. Zo ontwikkelde zich een nieuwe passie: het maken van geboortekaarten en trouwkaarten. Het maken van wenskaarten begon als een hobby. 4 jaar geleden maakte zij het eerste geboortekaartje voor haar beste vriendin. Een mooie zet, waar ze al haar creativiteit en kwaliteiten in kwijt kan. 

Concetta de ondernemer: van kapster naar kaarten ontwerpen

Als het moederschap en het ondernemer zijn Concetta iets geleerd heeft, is het wel flexibel zijn. Laat het leven je niet overkomen, omarm de situatie en zoek een weg die bij je past. Moeder zijn van een tweeling is niet makkelijk, vooral in de kinderjaren. Toch heeft Concetta het gered. Ze is de uitdaging aangegaan, niet wetende wat er op haar pad zou komen. Ze heeft haar eigen weg hierin kunnen vinden, soms met vallen en opstaan.

In het ondernemerschap wordt een zelfde flexibiliteit verwacht. Zeker in deze tijd met telkens veranderende maatregelen en richtlijnen. Voor Concetta heeft dit mooi uitgepakt door haar aandacht te verleggen naar een tweede passie, het ontwerpen van kaarten. 4 jaar geleden startte ze met het maken van wenskaarten. Succesvol, want bekenden kwamen steeds vaker met de vraag of Concetta een kaart wilde ontwerpen voor de geboorte van hun kind of voor hun huwelijk. Een jaar geleden, tijdens de zoveelste sluiting van haar kapsalon aan huis, is Concetta een nieuw bedrijf gestart vanuit haar passie: het maken van geboorte- en trouwkaarten. 

Creativiteit vanuit gevoel, liefde en intuïtie

Concetta kan zichzelf hier helemaal in kwijt. Ze is een mensen mens. Een fijne eigenschap als kapper, waarbij de klanten graag een praatje maken. Maar ook goed bij het ontwerpen van persoonlijke kaarten. Met een persoonlijk gesprek kan ze heel goed de wensen van haar klanten achterhalen. Vanuit haar intuïtie maakt ze dan met veel gevoel en liefde de mooiste kaarten. 

Het is haar missie om bruidsparen en aanstaande ouders een volmondig JA te laten zeggen bij het zien van haar ontwerp. Een kaartje is pas echt geslaagd als Concetta de wensen en boodschap van de ouders of het paar om heeft kunnen zetten in een mooie kaart met een eigen en uniek ontwerp wat helemaal bij ze past.

Zo neemt ze veel zorgen en frustratie uit handen van de aanstaande ouders of het aanstaande echtpaar. Want: hoeveel tijd en energie kost het wel niet om zelf een kaartje te ontwerpen en zelf te moeten bewerken in een editor? Je wilt tenslotte graag iets unieks. Dat is niet makkelijk. Hoe vaak krijg je niet hetzelfde geboortekaartje in de brievenbus of een goede poging om zelf iets te maken, welke dan net de plank misslaat. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet gaat gebeuren als Concetta jouw kaartje ontwerpt en maakt!

Combinatie werk en privé

Wat is er meer bijzonder dan een bijdrage te mogen leveren aan één van de mooiste en uniekste momenten in het leven van een ander, de geboorte van een zoon of dochter of het huwelijk? Het zijn momenten van blijdschap, trots, saamhorigheid en liefde. Dat Concetta daar een klein onderdeel van mag zijn, maakt haar werk extra speciaal. 

Concetta geniet van haar werk, ze straalt helemaal als ze hier met passie over vertelt. Dit gevoel legt ze ook in haar kaarten. Ze heeft voor zichzelf ook een ideale situatie gecreëerd. Ze kan werken wanneer ze maar wil, kaarten ontwerpen kan immers op ieder moment van de dag. Heerlijk weggedoken, in haar kleine gezellige kantoortje, maakt ze de mooiste ontwerpen. En het werk is makkelijk te combineren met haar kapsalon aan huis. Een situatie die haar veel vrijheid en een stuk minder stress oplevert. 

Concetta als moeder

Concetta is nu 20 jaar moeder. In die periode is het niet altijd makkelijk geweest. Jarenlang heeft ze zichzelf weggecijferd voor de kinderen. Met 2 baby’s kon het lange tijd niet anders en wilde ze ook niks anders. Ze heeft genoten van de intensieve en drukke periode die haar 2 kleintjes met zich mee brachten. 

Ze was in de basisschoolperiode wel een echte curling moeder, naar eigen zeggen. Ze heeft door de jaren heen geleerd dat het niet handig is om alle problemen voor je kinderen op te lossen. Uiteindelijk heeft ze geleerd om los te laten en keuzes te maken voor zichzelf en vanuit haar gevoel. De nieuwe weg die ze nu heeft ingeslagen past hier helemaal bij. Ze kiest voor haar passie, waarbij ze al haar kwaliteiten in kan zetten. Haar kinderen doen het allebei hartstikke goed en weten dat ze altijd een veilige thuisbasis hebben om op terug te vallen.

Concetta over het moederschap

Het moederschap is een weg van vallen en opstaan. Een weg die je zelf moet bewandelen. Adviezen en tips van anderen zijn fijn, maar werken zeker niet altijd bij jou. Of ze komen gewoon niet binnen. Je kunt het beter zelf ontdekken. Zelf is ze soms ook wel naïef geweest: dacht dat zij het wel even zou gaan rocken, dat moederschap! Ook met twee baby’s tegelijk. ‘Als iemand het kan, dan ben ik het’ dacht ze vaak. Het is ook zeker gelukt, maar vaak genoeg op een andere manier dan ze vooraf gedacht had. En dat is helemaal prima!

Als er een les is die ze wel graag aan je mee wil geven dan is het: maak ook keuzes voor jezelf. Je bent namelijk echt een veel leukere moeder als je ook af en toe uit eten gaat, een date met je partner plant, met je bestie naar de film gaat, of gewoon even metime neemt. 

 ‘Een leukere en ontspannen moeder word je daar van en dat maakt dat je kind ook relaxter en leuker is, want ze spiegelen jouw gedrag. Ze voelen jouw onrust/ stress/ bezorgdheid als geen ander. Makkelijker gezegd dan gedaan, I know.’

En hierin heeft ze natuurlijk helemaal gelijk. Makkelijk is dit niet, maar je kunt dit wel leren. Met mijn online coachingsprogramma’s ondersteun ik je in dit proces. 

‘Het heeft mij jaren gekost om tot het besef te komen dat ik er zelf ook nog was. Ik heb me jaren weggecijferd, met heel veel liefde overigens.’ 

Met een jonge tweeling is het ook zeker niet makkelijk geweest. Het werd een worsteling die soms gepaard ging met veel schuldgevoel. Want wanneer kies je voor jezelf of laat je los? Uiteindelijk heeft Concetta nu een betere balans gevonden. Ze bruist hierdoor van de ideeën: een dag heeft nog steeds te weinig uren voor Concetta!

Ben jij op zoek naar een uniek, eigen geboortekaartje of chique trouwkaart? Concetta helpt je met liefde en enthousiasme: Geboortekaartjes en trouwkaarten laten ontwerpen (concettacordaro.nl)
Vorige
Vorige

Review - Natuurlijk bevallen - Rieneke de Kroon

Volgende
Volgende

Jenny: Hulp vragen is geen falen