Aspirine tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap wil je het beste voor je kindje. Medicatie is niet het eerste waar je hierbij aan denkt. Een van de medicijnen die wordt afgeraden is Aspirine. Toch zijn er ook vrouwen die juist Aspirine voorgeschreven krijgen, tijdens de zwangerschap. Verwarrend! Ik ging op onderzoek uit en leg uit hoe dit zit.

Aspirine als bloedverdunner

Aspirine wordt niet vaak meer gebruikt als pijnstiller. Tijdens je zwangerschap is Paracetamol vaak effectief genoeg en ook een stuk veiliger. Aspirine wordt wel gebruikt als bloedverdunner, ook bij hartpatiënten. Een ‘aspirientje’ nemen is een stuk onschuldiger dan je zou denken. 

Tijdens je zwangerschap zitten er zeker ook risico’s aan Aspirine gebruik. Maak je echter geen zorgen als je een keertje een Aspirine neemt. Langdurig gebruik wordt echter wel gerelateerd aan hartafwijkingen en miskramen bij gebruik in het eerste of tweede trimester. Bij gebruik in het derde trimester kan het zorgen voor veel bloedverlies bij de bevalling of het remmen van je weeën. 

Kies liever voor pijnstilling zonder medicatie. Is dit niet voldoende, pak dan liever Paracetamol. Of overleg met je verloskundige of arts welke pijnstilling meer geschikt is. Tijdens je zwangerschap wil je niet onnodig risico’s nemen. 

Pijnstilling zonder medicatie

  • Neem rust en probeer te ontspannen. Weinig prikkels om je heen, zorgen dat je pijn beter kunt verdragen.

  • Neem een warme douche of ga in bad liggen. Warm water helpt je om te ontspannen. 

  • Neem een massage. Spierpijn of spanningshoofdpijn worden verlicht door een ontspannende massage. 

  • Beweeg in de buitenlucht. Stilzitten is stilstaan. Pijntjes komen eerder naar boven. Denk aan bekkenklachten, deze worden snel minder als je wel in beweging komt of blijft. Soms gaat dit tegen je gevoel in. Probeer het toch eens, je gaat zien dat het werkt. 

Voorgeschreven Aspirine

Toch krijgen vrouwen regelmatig Aspirine voorgeschreven tijdens de zwangerschap. Dit kan verwarrend zijn. Het algemene advies is om geen Aspirine te gebruiken, maar jij krijgt het juist voorgeschreven. Hoe zit dit?

Uit onderzoek blijkt dat het slikken van een lage dosis Aspirine in de vroege zwangerschap, gestart voor de 16 weken, een zwangerschapsvergiftiging kan voorkomen. Als jij een verhoogd risico op een zwangerschapsvergiftiging hebt, krijg je vaak juist Aspirine voorgeschreven. Dit slik je dan ten minste tot de 36 weken zwangerschap, 1 maal daags een kleine hoeveelheid. 

Uit onderzoek blijkt dat het risico voor je kindje zeer klein is. Nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat de kans op afwijkingen stukken kleiner is dan in eerste instantie gedacht. Dit terwijl het risico op een zwangerschapsvergiftiging wel met 20% wordt verkleind. Heb je 10% kans op een zwangerschapsvergiftiging, het slikken van Aspirine zorgt dat dit daalt naar 8%. Het risico hiermee is niet weg, maar wel significant kleiner. Ongeveer 15% van de zwangere vrouwen ontwikkeld een vorm van zwangerschapsvergiftiging, waarvan een hoge bloeddruk de mildste vorm is. 

Lees hier meer over: Zwangerschapsvergiftiging

Een zwangerschapsvergiftiging is helaas niet te voorkomen. Aspirine is een effectieve manier om het risico te verlagen, mits je hier op tijd mee begint. Dit is dan ook de reden dat er niet gewacht wordt op symptomen, maar preventief wordt voorgeschreven bij een verhoogd risico. Zo is het normale risico rond de 5%, maar hebben vrouwen met minimaal 2 van de onderstaande risicofactoren meer dan 10% kans op een zwangerschapsvergiftiging. Dit komt er op neer dat zeker 25% van de zwangere vrouwen een verhoogd risico heeft en de kans heeft dat Aspirine wordt voorgeschreven. 

BabyBaby

Risicofactoren

  • Suikerziekte en hart- en vaatziekten

  • Nierziekten

  • Sommige auto immuunziekten

  • Hoge bloeddruk voor de zwangerschap

  • Meerlingzwangerschap

  • Overgewicht

  • Leeftijd boven de 40

  • Een zus of je moeder had een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Medicatie tijdens de zwangerschap

Het nemen van medicijnen tijdens je zwangerschap is een stuk spannender dan anders. Toch kan het soms heel zinvol zijn om het wel te doen. Weet ook dat je niet verplicht bent medicatie te nemen, ook al wordt het wel aangeraden. Aspirine lijkt geen negatieve invloeden te hebben, maar wel een voordeel. Een zwangerschapsvergiftiging is immers een gevaarlijke aandoening, voor moeder en kind. Een aandoening waar je lange tijd van moet herstellen en welke een grote stempel op de eerste periode van het moederschap drukt. Het is belangrijk om dit mee te nemen in je overweging. 

Let op: slik tijdens je zwangerschap geen medicatie zonder akkoord van je arts. Vraag door naar de risico’s en de voordelen en maak dan zelf je keuze.

Keuzes maken tijdens je zwangerschap en het moederschap kan heel lastig zijn. Verdiep je eerst in de feiten. Laat je goed voorlichten door je verloskundige of arts. Volg hierna je gevoel. Wegen de voordelen op tegen de nadelen of juist andersom? 

Vorige
Vorige

Mama’s, samen staan we sterk!

Volgende
Volgende

Gastblog Sanne & Inge: Help ik ben bevallen!