Interview Kim: Moeder Natuurlijk

1. Stel jezelf even voor: Wie ben je/ wat doe je?

Hoi, ik ben Kim, mama van Noor en Niek en ik ben de oprichter van Moeder Natuurlijk.
Ik ben geboortecoach en help (aanstaande) mama’s in contact te komen met hun intuïtie zodat zij vanuit onze natuurlijke blauwdruk bewuste keuzes kunnen maken tijdens zwangerschap, geboorte en de eerste levensjaren van hun kleintjes.

2. Waarom ben je met Moeder Natuurlijk begonnen? Hoe is het ontstaan en wat is je missie?

Mijn werk voelt voor mij echt als een missie: vrouwen beleven de geboorte van hun kindjes vanuit eigen kracht en regie, zoals de natuur het bedoeld heeft.

Het begon voor mij alweer 12 jaar geleden.
Al enkele jaren deed ik aan yoga, toen ik besloot zelf ook een opleiding tot Hatha Yoga docent te gaan volgen. Ik begeleide een aantal jaren vele mensen naar meer rust en ontspanning en ik hielp hen om meer bewustwording in hun leven te integreren. Hierna ben ik mij gaan specialiseren in Zwangerschapsyoga en daarop volgde ook nog de opleiding tot Kinderyogadocent. Allemaal bij Integrale Yoga Nederland.

Na de geboorte van mijn zoontje heb ik de HypnoBirthing educator opleiding bij HypnoBirhting International gevolgd.
In al die jaren heb ik al honderden vrouwen mogen helpen meer regie en vertrouwen in hun zelf en hun lichaam te ervaren, in het prilste begin, hun zwangerschap, de geboorte van hun kleintje en dat prachtige, maar ook overweldigende eerste jaar.

Ik heb altijd al een sterk gevoel van vertrouwen in onze natuur gehad, in ons eigen lichaam, als kind al. Door de geboortes van mijn kinderen is dit vertrouwen alleen maar gesterkt en groter geworden.
Ik kijk vol bewondering en trots op deze heftige, intensieve, maar ook mooie en bekrachtigende ervaringen terug. Het zijn de mooiste, belangrijkste en meest vormende ervaringen tot nu toe voor mij geweest. 
Mijn wens is dat alle vrouwen de geboorte van hun kindje, samen met hun kindje, zo prachtig en bekrachtigend mogen beleven.

Want een bevalling gaat niet alleen om ons als moeders. De manier waarop onze kindjes ter wereld komen, bepaalt het referentiekader van hun hersenen. Dit vormt de bril waardoor zij naar de wereld kijken en heeft groot effect op de rest van hun leven.
Is hun eerste indruk van de wereld buiten jou stressvol, ingewikkeld en traumatisch?
Of is deze kalm, vredig en liefdevol?

3. Wat is de belangrijkste voor alle aanstaande ouders die dit lezen?

Door mijn achtergrond als yogadocente en alle informatie die ik tot mij nam over hoe geboorte werkt, hoe mijn lichaam werkt tijdens geboorte en wat ik kon verwachten, ben ik beide bevallingen ingegaan vanuit vertrouwen en overgave.
Mijn kinderen zijn allebei thuis ter wereld gekomen.
De geboorte van Noor was heel mooi en rustig en heeft mijn vertrouwen in mijn lichaam erg bevestigd. Toen 3 jaar later Niek in bad en “hands off” geboren werd, heb ik zelf ervaren hoe wij zonder bemoeienis en onnodige ingrepen helemaal op eigen intuïtie en kracht kunnen bevallen. Als we daar maar de tijd en ruimte voor krijgen. Maar helaas is vaak het tegenovergestelde waar.

Toen ik zwanger was van mijn dochter Noor hoorde ik om mij heen alleen maar de verhalen over heftige bevallingen, van vriendinnen, collega’s. Ze verklaarden me bijna voor gek dat ik überhaupt over een thuisbevalling, zonder pijnbestrijding nadacht… “Je weet echt niet waar je aan begint, wat je te wachten staat” was het veel gehoorde antwoord.
Er was slechts 1 vriendin die met mij een mooi bevallingsverhaal kon delen.
Ik voelde dat ik het anders wilde doen dan de standaard, dat het ook echt anders hoorde te gaan

Daarom ging ik eens op onderzoek uit…
Hoe komt het dat zoveel vrouwen om mij heen bang zijn om te bevallen. In plaats van ernaar uit te kijken, er juist vreselijk tegenop te zien en uiteindelijk  ook geen fijne ervaring hebben?
Waarom zien wij geboorte als iets medisch, wat onder begeleiding van dokters moet gebeuren, die je van je baby gaan “verlossen”?
Waarom zien wij het niet meer als iets natuurlijks, waar wij vrouwen voor gemaakt zijn! Maar lijkt het wel juist het tegenovergestelde: tegen de tijd dat ons kindje geboren wordt, zijn we vaak het contact met ons lichaam en het vertrouwen in onszelf en de kracht en wijsheid van ons lichaam helemaal verloren. Wij zijn compleet geprogrammeerd door de beelden die wij op tv zien en de horrorverhalen die wij vanuit onze omgeving te horen krijgen.
We zitten vast in angst voor wat er komen gaat en geven al ons vertrouwen weg aan de dokters die ons moeten komen redden.

Ook onderzocht ik wat de risico’s  van evt. complicaties, interventies en ingrepen ECHT inhielden. Dit deed ik door vele wetenschappelijke onderzoeken te bekijken en navraag te doen bij verloskundigen.
Door alle kennis die ik opgedaan had, kwam ik tot de conclusie dat medicalisering, bedoeld om de geboorte veiliger en makkelijker te maken, de angst bij aanstaande ouders maar ook zorgverleners in veel gevallen alleen maar verergerd. Het is fantastisch dat wij de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van alle medische kennis die er inmiddels is wanneer het echt nodig is. Er worden letterlijk levens van mama’s en baby’s gered! Maar er wordt zo vaak, vanuit een protocol, onnodig ingegrepen.

Geboorte zou een natuurlijke ervaring moeten zijn, die af en toe medische hulp nodig heeft. Geen medische ervaring die af en toe op natuurlijke wijze gebeurt.

Wij zijn de enige zoogdieren waarbij geboorte vaak zo moeizaam en heftig verloopt.

Het gaat mij er niet om dat je helemaal natuurlijk, thuis bevalt.
Het gaat mij er wel om dat jij de regie hebt over jouw bevalling en dat je bewuste keuzes maakt.
Dat je weet dat je altijd een keuze hebt.

Jij bepaalt of er ingegrepen wordt. En misschien nog wel het allerbelangrijkste, het gaat erom dat je gehoord wordt. Dat je een stem hebt. Zodat jij ook vol trots en bewondering naar jezelf kunt kijken als je je kindje na al die maanden eindelijk in je armen houdt. Hoe de bevalling ook verlopen is.

Ik ben er van overtuigd dat hoe meer kindjes er mooi geboren worden, hoe mooier onze wereld wordt!

4. Wat had je zelf graag willen weten over het moederschap voordat je moeder werd, maar heeft niemand je ooit verteld? 

Na de geboorte had mijn dochter veel moeite met landen en liepen we als jong gezin tegen heel wat problemen aan. Heel veel huilen, niet slapen, niet van mijn zijde willen wijken. Als nieuwe moeder voelde ik mij zo machteloos en wanhopig dat mijn kleine meisje zoveel huilde. Ik werd niet altijd gesteund in mijn keuzes door mijn omgeving. Ik zat na een half jaar tegen een burn-out aan. Door weer te leren luisteren naar mijn (oer)gevoel, mijn intuïtie te luisteren en daarop te vertrouwen krabbelden we samen op.
Ik ging mij steeds meer verdiepen in de natuurlijke blauwdruk van baby’s. Wat de natuurlijke behoeftes zijn van ons kindjes. En ik droeg Noor zoveel mogelijk bij mij. We sliepen samen en zij dronk bij mij op verzoek. Ik voelde in heel mijn lijf dat dit de enige juiste keuzes waren en merkte dat Noor hier zo goed op reageerde. Het gaf ons rust en mij steeds meer zelfvertrouwen.

Wil jij ook leren om je te luisteren naar je oergevoel? Volg dan mijn coaching programma: Essentials

5. Wat zou je alle aanstaande of jonge ouders mee willen geven over het ouderschap?

Omdat ik zo enorm ben gegroeid als moeder, maar ook als vrouw door meer vanuit mijn intuïtie te leven, in plaats van mijn hoofd. Wil ik zoveel mogelijk jonge en aanstaande moeders inspireren ook terug te keren naar hun natuur.
Ik ben ervan overtuigd dat we gelukkigere en gezondere kinderen zouden hebben als we veel meer uit zouden gaan van hoe de natuur het bedoeld heeft. Wat is biologisch en fysiologisch gezien de meest logische verklaring voor de problemen waar jij met je baby tegen aan loopt. En hoe los je die problemen op zonder de natuurlijke behoeftes van je baby te ondermijnen.
Ik ben er niet om je te vertellen wat je wel of niet moet doen, omdat elke situatie en elk kindje weer anders is. Ik vind het juist zo belangrijk dat je connectie maakt met jouw moederlijke intuïtie en je kindje leert lezen, zodat je zelf de beslissingen kunt nemen die voor jullie samen het beste zijn.
Ik geloof namelijk dat daarin dé oplossing ligt voor heel veel problemen, die wij met onze kindjes ervaren.

6. Wat doe jij om een goede balans te vinden tussen het moederschap, jezelf en je werk?

Echt tijd voor mezelf maken, hoe lastig het soms ook is. Ik ben snel overprikkeld, dus heb veel behoefte aan tijd alleen.
Yoga, veel naar buiten helpt mij hierbij. Wij wonen aan het strand en ik ben dan ook veel met onze hond samen of met onze kinderen door weer en wind in de duinen of op het strand te vinden.
Daarnaast vind ik mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn ontwikkeling als ondernemer heel belangrijk. Ik zit nu in een prachtige Mastermind, coachingstraject, waar ik al zoveel uitgehaald heb en ik ben altijd wel een boek aan het lezen waar ik weer nieuwe inspiratie en inzichten uit haal.
Maar ook af en toe omgekeerd uitslapen, dus vroeg naar bed  helpt mij om de balans goed te houden.

7. Wat wil je verder nog vertellen aan de lezers?

Je hoort vaak dat ontspanning het aller belangrijkste is bij geboorte.
Dat is zeker essentieel, maar wat ik vaak mis in geboortecursussen is een realistische voorbereiding:  hoe werkt jouw lichaam en hoe kun je haar ondersteunen, wat is het natuurlijke geboorteproces, wat evt. complicaties en interventies precies inhouden, bewustwording over jouw angsten en belemmerende overtuigingen zodat je die van te voren uit de weg kunt ruimen en weten hoe jij de regie kunt behouden – juist wanneer het anders loopt dan gehoopt!

Dit zijn de voorwaarden om bekrachtigend, ontspannen en vanuit regie te bevallen. Hoe jij met deze voorwaarden om gaat, bepaald wat voor realiteit je voor jezelf en jouw kindje creëert en of die realiteit gebaseerd is op angst of vertrouwen.
De keus is aan jou want je hebt altijd een keuze. Je moet alleen wel weten hoe dit te doen en je bewust zijn dat je daar wel de nodige mentale en fysieke processen voor moet doorlopen om uiteindelijk die positieve mindset te kunnen bereiken.

Want hoewel ontspanning inderdaad key is om goed te kunnen bevallen, wanneer je gehinderd wordt door angsten of overtuigingen die je in de weg staan om je over te kunnen geven en te vertrouwen op jezelf en je lichaam, zal focus op ontspanning niet genoeg zijn om die prachtige geboorte ervaring te krijgen.
Het levert je zoveel op om je te richten op een bevalling waar je helemaal achter staat en zelf de regie in handen hebt: je bent super trots op jezelf, je kindje komt rustig en liefdevol ter wereld en je ervaart een diep vertrouwen in jezelf. Zo neem je niet alleen de regie over je bevalling, maar over jouw leven!

Dank je Kim voor dit interview. Wat een mooie visie heb je op de geboorte en de bevalling. Een visie die ik graag door trek naar het moederschap. Want ook hier geld dat jij ontspanning en de juiste mindset je helpen om je belemmerende overtuigingen aan de kant te zetten en keuzes te maken vanuit je moedergevoel. Wil jij meer weten over Kim en Moeder Natuurlijk? Volg haar dan op Instagram en Facebook!
Download gratis mijn folder: 5 tips - Laat je kindje je leven compleet maken! Waarin ik je mijn beste tips deel om niet alleen moeder, maar ook jezelf te zijn. 
Vorige
Vorige

Kim: Geboorte vanuit Kracht!

Volgende
Volgende

Review - Natuurlijk bevallen - Rieneke de Kroon