Best9Moms

View Original

Hoe word je als ouders een goed team?

Het opvoeden van je kinderen is een hele uitdaging. Hoe jong ze ook zijn, je kinderen hebben aandacht en verzorging nodig, ze zoeken grenzen op en ze hebben behoefte aan uitdaging. Door met je partner samen te werken als team, kunnen jullie dit aan. 

Een team worden kan nog een hele uitdaging zijn. Zeker als je allebei ook nog je eigen behoeftes hebt, je werk en een eigen visie op opvoeden. 

Tips om als ouders beter samen te werken

1. Maak een taakverdeling

Een taakverdeling geeft duidelijkheid. Je weet waar je aan toe bent en de kinderen ook. Dit geeft rust in je gezin. Bij het maken van de verdeling is het belangrijk om rekening te houden met elkaars sterke punten. Zorg ook dat je beide een aanzienlijk deel van de taken op je neemt. Vind vooral een verdeling waar jullie beide achterstaan. 

2. Communiceer open

Een grote kans dat jullie beide een andere visie op opvoeden hebben. Dit is niet erg. Respecteer elkaars oordeel. Maak het bespreekbaar en ben open tegen elkaar. Wissel ideeën en standpunten uit. Praat over hoe jij de opvoeding beleefd, wat je daarbij voelt en wat je verwachtingen van de ander zijn. Een mooie manier om tot een gezamenlijke opvoedmethode te komen. Wel handig om dit niet in het bijzijn van je kinderen te bespreken. 

3. Steun elkaar

Er gaan situaties voorkomen waarin jij het niet eens bent met de aanpak van je partner. Val elkaar, in deze situatie, niet af. Steun elkaar. 

Ook als je merkt dat je partner even geen energie heeft om de taken op zich te nemen. Kun je elkaar steunen, door taken over te nemen. 

Geef elkaar de ruimte om zelf te ontdekken hoe je bepaalde opvoed ‘problemen’ aanpakt. Later kun je hier open met elkaar het gesprek over aangaan. 

4. Steek allebei apart tijd en energie in je kinderen

Wat is er fijner voor een kind, dan een-op-een tijd met papa of mama? Kinderen hebben dit nodig en ouders ook! Het is een mooie manier om de band met je kind te laten groeien. Kinderen genieten van deze ‘eigen’ tijd. 

Iedere dag 10 min is al een mooi streven. Probeer daarnaast regelmatig uitjes te plannen, met je kinderen afzonderlijk. 

Een goede band met je kinderen, zorgt dat opvoeden een stuk makkelijker gaat. Je kind heeft een goede band met beide ouders nodig om zich veilig te voelen, zichzelf te kunnen zijn en om te groeien en ontwikkelen. Jij kent je kind beter en kan beter inspelen op de behoeftes van je kind. 

5. Besteed tijd aan elkaar

Een team zijn met je partner is lastig, als jullie geen tijd aan elkaar besteden. Je hebt deze tijd nodig om de band tussen jullie sterk te houden. Het ouderschap verandert je, dit houdt je niet tegen. Het is goed om samen deze verandering door te maken. Ga samen op pad, zonder de kinderen. Of plof ‘s avonds samen op de bank en heb een goed gesprek. Weet waar de ander mee bezig is en hoe hij/ zij dit beleefd. Hoe beter je elkaar kent, hoe beter jullie elkaar kunnen aanvullen als team.

Samenwerken start tijdens de zwangerschap

Dit klinkt allemaal heel mooi, maar het is niet zo makkelijk als het lijkt. De overgang van vrouw naar moeder is heel groot, dit geldt natuurlijk ook voor papa. In korte tijd verandert er super veel in jullie leven. Een nieuwe rol met nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe taken. Tijdens de zwangerschap maak je een voorstelling van hoe het zal zijn, toch ervaren heel veel stellen dat het veel heftiger is. 

Het is heel goed om hier tijdens de zwangerschap al mee bezig te zijn. Hoe beter jullie elkaar kennen, hoe makkelijker jullie elkaar kunnen steunen en aanvullen in de verzorging en opvoeding van je kindje. Bespreek elkaars sterke en zwakke punten, deel jullie visies op opvoeden en denk na over een verdeling van de zorgtaken over de week. 

En dit gaat dan niet alleen over de opvang van je kinderen en een papa- en mamadag! Vooral jullie eigen behoeftes spelen hierbij een grote rol. Want als jij lekker in je vel zit, heb jij alle energie om de beste papa of mama voor je kinderen te zijn, om elkaar te steunen en om jullie samenwerking tot een succes te maken. 

Hoe pak je dit aan?

Stap 1: Beschrijf je ideale toekomst

Beschrijf voor elkaar hoe je ideale leven er in de toekomst uit zou zien. Waar woon je? Wat voor werk doe je? Hoeveel uren werk je? Hoe zie jij eruit? Hoeveel kinderen lopen er rond? Wat wil je je kinderen meegeven in de opvoeding? Hoe zie je jullie relatie in de toekomst? 

Stap 2: Achterhaal jullie fundamentele behoeftes

Jouw droomleven, komt voort uit je fundamentele behoeftes: controle en zekerheid, erkenning en waardering, groei en ontwikkeling, liefde en verbinding, vrijheid, zinvol en betekenisvol leven. Bespreek welke van deze behoeftes bij jou het sterkste zijn en waarin deze zich uiten. 

Lees hier meer over de fundamentele behoeftes: Mama met ambities

Stap 3: Doelen voor de toekomst

Vanuit jullie ideale toekomst kunnen jullie samen doelen gaan bepalen. Start met het beschrijven van een droomtoekomst, waar jullie beide gelukkig in kunnen zijn. Wat is er voor nodig om deze droom te realiseren? En welke eerste stap kunnen jullie nu al nemen? 

Maak een plan waar jullie beide achterstaan. Onderdeel van dit plan is ook jullie visie op opvoeden en de taakverdeling in de zorg en opvoeding van de kinderen. 

Stap 4: Energie

Om jullie dromen te kunnen realiseren hebben jullie beide voldoende energie en nodig. De kinderen, je werk, de opvoeding, alles kost energie. Wil jij energie overhouden om te groeien en ontwikkelen, om te werken aan je dromen? Zorg dan goed voor jezelf. Slaap voldoende, eet gezond, beweeg en sport en zorg voor voldoende ontspanning en tijd voor jezelf. Je energie en wilskracht zijn niet oneindig, maar kan op deze manier wel worden aangevuld.

Stap 5: Groei-mindset

Groeien en ontwikkelen doe je in kleine stappen, met het einddoel voor ogen. Accepteer dat fouten maken mag en gebruik je fouten om van te leren. Kijk regelmatig terug naar waar je vandaan komt en focus je op de positieve momenten. 

Stap 6: Doe het samen

Als ouders ben je een team. Samen kunnen jullie je droomleven realiseren. Dit gaat met vallen en opstaan. Steun elkaar hier in. Help elkaar als de ander het moeilijk heeft, gun elkaar voldoende me-time en praat open over je gevoelens en ervaringen. 

Zo geef je elkaar de ruimte om te zijn, leren jullie van elkaar en wordt jullie band alleen maar sterker. En dit merken jullie niet alleen, ook de kinderen hebben hier plezier van!

Het mooiste is als je de eerste stappen al kunt doorlopen tijdens de zwangerschap. Een mooie manier om je voor te bereiden op het ouderschap. Heel veel jonge ouders lopen tegen relatieproblemen aan in de eerste maanden na de geboorte van hun kindje. Dit is helemaal niet gek. Er is zoveel veranderd, nieuwe taken, verantwoordelijkheden en behoeftes. De geboorte van je kindje heeft een grote impact, dit kun je vooraf niet overzien. Het doorlopen van dit 6 stappenplan, helpt je om veel strubbelingen te ondervangen. 

Coaching

Om je nog beter voor te bereiden op het ouderschap of om de weg een weg te vinden in alle uitdagingen die jullie ondervinden in het ouderschap, heb ik een online ouderschap programma ontwikkeld, het Best9Moms Partner programma. Een stappenplan is leuk, maar iemand die onbevooroordeeld met je meekijkt, geeft je extra inzichten om nog sneller stapen te maken.

In dit programma leer ik je goed te zorgen voor jezelf en werk je aan een groeimindset. Jullie fundamentele behoeftes en droomleven, vormen de basis van mijn coaching. Het bereiken van dit perfecte plaatje wordt jullie motivatie om aan jezelf te blijven werken. 

Het resultaat: jullie zitten lekker in je vel, hebben alle energie om stappen te maken richting jullie droomleven. De kinderen profiteren hiervan mee, want als jullie je beste zelf zijn, zijn jullie ook de beste papa en mama voor jullie kinderen!

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
See this content in the original post