Best9Moms

View Original

Het 1e trimester: hormonen, kwaaltjes en niemand mag het weten

En dan ben je zwanger! De hormonen gieren door je lijf, maar niemand mag het weten. Het eerste trimester is zwaar. Je bent moe, misselijk en chagrijnig, je emoties vliegen alle kanten uit. Je partner is vooral super blij met de zwangerschap, maar kan zich moeilijk voorstellen hoe jij je voelt. Je hebt het gevoel dat alle mannen naar je grote, gevoelige borsten kijken. Je bent jezelf niet en je kunt niemand vertellen waarom. Hoe kom je deze periode door? Ik deel je mijn 5 tips!

  1. Gezonde voeding

De eerste weken van je zwangerschap wordt je misschien al misselijk bij het idee aan eten. Het ironische is dat niet eten je vaak alleen maar misselijker maakt. Eet gedurende de dag vaker kleine beetjes, zodat je niet met een lege maag komt te zitten. 

Je smaak verandert in deze periode ook sterk. Zo had ik opeens een afkeer voor pompoen, ik werd al misselijk bij de gedachte aan de geur. Nu is pompoen makkelijk te vervangen in je voedingspatroon. Toch kun jij een afkeer hebben voor een meer cruciaal voedingsmiddel. Probeer je voeding zo aan te passen dat jij wel de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Lukt dit niet en leef jij op droge crackers of ontbijtshakes? Gebruik dan een goed voedingssupplement om toch de broodnodige vitamines en mineralen binnen te krijgen. 

Voorkom dat je teveel snelle suikers eet om maar geen honger te hebben, suikers hebben immers een negatieve invloed op je hormoonhuishouding. Wat je zwangerschapskwaaltjes alleen maar kan verergeren. 

Ben je vaak chagrijnig? Een lage bloedsuikerspiegel kan de oorzaak zijn, voldoende eten helpt om je weer beter te voelen. Wel zo gezellig voor je omgeving. 

2. Bewegen en sport

Bewegen is, vooral in de eerste maanden, lastiger. Je bent zo moe dat je liever de hele dag in bed zou willen liggen. Toch is dit niet verstandig. Voldoende bewegen en sporten (vooral krachttraining) zorgt voor een betere hormonen balans. Hiermee houd je je klachten onder controle en lijkt het er zelfs op dat jij je kindje kan behouden voor obesitas op latere leeftijd.

Tijdens het eerste trimester kun je gewoon je oude beweeg-  en sportpatroon aanhouden. Er is niets dat je niet mag doen. Toch lukt dit veel vrouwen niet. Je zwangerschap trekt alle energie uit je lichaam. Je moet jezelf al naar je werk slepen. De hele dag doen alsof er niets aan de hand is. Eenmaal thuisgekomen is de batterij vaak leeg. Sporten is dan wel het laatste waar je aan moet denken. Zeker als je ook nog last hebt van misselijkheid en daardoor nauwelijks genoeg energie binnen krijgt. Je hoeft je hier niet voor te schamen, het is heel normaal! 

Toch is het niet goed om helemaal stil te gaan zitten. Doe een stapje terug en kijk wat nog wel goed voelt. Maak een wandeling in de avond, sla de HIIT training over en doe wat krachtoefeningen, pak wat vaker de fiets in plaats van de auto of volg je training op een rustiger tempo. Aan het begin van het tweede trimester krijg jij meestal weer wat meer energie, het is zonde als je dan heel je conditie kwijt bent. 

3. Neem iemand in vertrouwen

Vaak is het voor je partner moeilijk in te schatten hoe jij je voelt. De misselijkheid in combinatie met de vermoeidheid is zo zwaar. Bij misselijkheid kan hij zich vast nog wel iets voorstellen, maar deze vermoeidheid is zo extreem dat heeft hij nog nooit gevoeld. En dan je humeur, dat is ook wel eens beter geweest. Wil hij je helpen, krijgt hij meteen een sneer van jou. Dit moet erg verwarrend voor hem zijn (en natuurlijk ook voor jou). Het is goed om je emoties en frustraties met iemand te delen, die dit zelf gevoeld heeft. Neem iemand in vertrouwen en deel je gevoelens. Het is zo fijn om met iemand te praten die het wel begrijpt. Of dit nu je moeder is of je beste vriendin, kies iemand bij wie jij je prettig voelt en die het geheim van je zwangerschap kan bewaren. 

4. Neem rust wanneer het kan

Probeer in de eerste weken voldoende rust in je dag te plannen. Neem de tijd voor een middagdutje en ga op tijd naar bed. Zoek ook op je werk naar een manier om voldoende pauzes in te plannen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal ben je sneller vermoeid. De hormonen maken je minder scherp, waardoor je minder werk aan kunt. Wandel even een rondje of doe gewoon even niets. Zo laad jij jezelf weer op om door te gaan. 

Plan niet te veel sociale activiteiten of maak er korte uitjes van. Niets is vervelender dan iedere keer af te moeten zeggen, omdat jij je niet goed voelt. Dit gaat natuurlijk ook opvallen. 

5. Voorkom (werk)stress

Stress heeft een grote invloed op je baby. De eerste weken zijn niet alleen spannend omdat je zwangerschap nieuw is, de kans dat het mis gaat is nog erg groot. Te veel stress heeft invloed op je hormoonhuishouding en kan daarmee de groei van je baby beïnvloeden. Kortdurende stress, voor bijvoorbeeld een presentatie of sollicitatiegesprek is geen probleem. Langdurige stress, bijvoorbeeld omdat het niet lekker loopt op je werk of in je relatie, heeft wel invloed. 

Stress is niet altijd te voorkomen, maar kijk waar je wel invloed op hebt. Heb je last van een hoge werkdruk, neem je leidinggevende in vertrouwen. Leg uit dat je zwanger bent en kijk samen hoe je werkdruk verminderd kan worden. Wil je dit liever niet, misschien kun je dan wat extra vrije dagen opnemen. Zo krijg jij de tijd om je op te laden. 

Praten over je gevoelens kan ook al een hele opluchting zijn en daarmee stress wegnemen. Meer over stress tijdens je zwangerschap lees je in dit artikel: Stressvrij zwanger, dat kan toch niet!

Onthoud goed dat alle mama’s de eerste 12 weken van de zwangerschap zijn doorgekomen. Sommige hebben nauwelijks ergens last van, anderen eten weinig door de misselijkheid of komen hun bed niet uit van de vermoeidheid of hebben last van een van de vele andere klachten. Luister goed naar je lichaam en je gevoel, het geeft duidelijk aan waar het behoefte aan heeft. 

Niets moet, alles mag! Alles wat jij in deze periode kan doen om je hormonen onder controle te houden, helpt. Lukt het niet? Heb zelfcompassie, laat het los en kijk of het morgen wel weer lukt. 

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s

See this content in the original post