Sociale steun tijdens je zwangerschap
Zwangere vrouwen en moeders werden vroeger ondersteund door de hele familie of het hele dorp. Iedereen liep overal de deur plat en er was veel sociale controle. Nu sta je er vaak alleen voor. Zonder sociale steun van je omgeving heb je het zwaar. Ben je zwanger of net bevallen? Vraag op tijd om hulp!
Zelfstandigheid
Wil jij nog steeds alle touwtjes zelf in handen houden? Begrijpelijk, zo zijn we vaak opgevoed. Zelfstandigheid en je eigen boontjes kunnen doppen, stonden hoog op de lijst met vaardigheden die onze ouders ons mee wilden geven in de opvoeding.
Betrek je partner bij je zwangerschap en het ouderschap: Online workshop Ouderschap Planning
En terecht, het heeft ons veel gebracht. Onafhankelijkheid en controle over ons eigen leven.
Toch gaat het soms ook tegen ons werken. We durven niet meer om hulp te vragen, zijn bang dat andere ons niet goed genoeg vinden en denken dat anderen geen tijd hebben of wel iets beters te doen hebben.
Allemaal aannames, die per definitie niet waar zijn. Je hebt de hulp van anderen nodig! Tijdens je zwangerschap en kraamtijd moet je een stap terug kunnen doen, zonder je schuldig te hoeven voelen. Je hebt de rust nodig. Laat anderen voor je zorgen. Vroeg of laat komt er een moment dat je dit ook terug kunt doen. Laat anderen voor je koken, de boodschappen doen of het huis schoonmaken. Vraag de buurvrouw of je moeder om een keer vaker op te passen, zodat jij even kunt gaan liggen of wat tijd voor jezelf hebt. Schaam je hier niet voor, alle vrouwen hebben dit nodig!
Veranderingen
Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Je lichaam verandert, je emoties zijn sterker en extremer en je sociale behoeftes veranderen.
Lichamelijk krijg je het steeds zwaarder, ondanks dat jij je best doet om fit te blijven. Zijn het eerst de zwangerschapskwaaltjes, later gaat je buik in de weg zitten en krijg je misschien wel bekkenklachten.
Zodra je zwanger bent gebeurd er veel met je hormoonhuishouding. De constante veranderingen, zorgen voor moodswings. De ene keer voel jij je fantastisch en leef je op een roze wolk, de andere keer kun je alleen nog maar huilen en maak jij je overal zorgen om. Angsten en onzekerheden horen bij de zwangerschap. Is mijn kindje wel gezond, groeit het goed genoeg, hoe ga ik straks mijn werk combineren met een baby en help ik moet ook nog gaan bevallen!
Andere sociale behoeftes
Je emotionele en lichamelijke veranderingen zorgen samen voor nieuwe sociale behoeftes.
Je angsten en onzekerheden vragen om steun van je omgeving. Je partner speelt hier natuurlijk een rol in, maar ook je vriendinnen en familie.
Sprak je eerst af met je vriendinnen om samen lol te hebben en te ontspannen, nu kun je al hun adviezen gebruiken rondom je zwangerschap en het moederschap. De relatie met je moeder verandert. Het besef van haar rol in je leven, zal nooit zo duidelijk zijn als tijdens je zwangerschap en kraamperiode. De gesprekken met je moeder, je vriendinnen en andere vrouwen in je omgeving veranderen van onderwerp, zwangerschaps- en bevallingsverhalen komen steeds vaker voorbij. Stel vragen en zoek antwoorden op je onzekerheden.
Lichamelijk krijg je het steeds zwaarder tijdens je zwangerschap. Of je nu wilt of niet. Je kunt hier eigenlijk alleen maar in meegaan. Dit vraagt om aanpassingen in je werk en in je dagelijkse routines. Maak dit bespreekbaar met je omgeving en kijk hoe anderen jou hierin kunnen ondersteunen. Pas je werk aan, laat andere taken overnemen in het huishouden en zorg dat jij op tijd je rust kunt nemen.
Voorbereiden op het moederschap
Deze nieuwe sociale dynamiek helpt je in de voorbereiding op de bevalling en het moederschap. Maak hier actief gebruik van. Blijf niet alleen zitten met onzekerheden en angsten. Spreek ze uit, naar je verloskundige en naar je omgeving. Alleen al het delen hiervan kan een grote opluchting zijn. Zie welke mooie adviezen en wat voor hulp je aangeboden krijgt.
Bereid je voor op de kraamtijd met de online workshop: Kraamtijd Plan.
Laat je angsten en onzekerheden je zwangerschap niet bepalen. Ze mogen er zijn, maar mogen niet de overhand krijgen. Merk je dat je er veel stress van krijgt, bespreek dit met je verloskundige. Kijk samen welke kennis en vaardigheden je kunnen helpen om de stress te verminderen. Of misschien is een goed gesprek al voldoende.
Neem vooral zelf het heft in handen. Blijf niet afwachten tot een ander ernaar vraagt. Hoe moeilijk dit soms ook is. Je bent een ander niet tot last, je helpt hier uiteindelijk vooral jezelf mee.
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s.