Best9Moms

View Original

Moeder zijn is jezelf zijn

See this content in the original post

Een voorstelling van het moederschap, we hebben het allemaal. Zo ook ik. Ik dacht vooral aan de mooie momenten. Mijn kinderwens werd vooral gedreven door de gedachte aan de onvoorwaardelijke liefde van een kindje. De behoefte aan deze verbondenheid was bij mij zo sterk, dat ik het ervoor over had om mijn zeer gewaardeerde vrijheid op te geven. Spijt heb ik hier zeker niet van. Toch had ik de invloed van het moeder zijn onderschat. Het cliché is waar: je weet pas echt hoe het is om moeder te zijn als je het bent

Moederliefde moet groeien

Was jij op slag verliefd op je kindje na je bevalling? Ik niet! En met mij heel veel nieuwe moeders. Eigenlijk ook helemaal niet zo gek. Met je baby in je buik kun je natuurlijk ook contact maken en binden. Toch blijft dit voor veel vrouwen (en mannen) te abstract. Het daadwerkelijk vasthouden van je kindje, maakt het pas echt echt. Maar ook dan is er tijd en ruimte nodig om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen. Neem hier dan ook echt de tijd voor. Kijk naar je kindje terwijl het slaapt. Knuffel elkaar en kijk elkaar diep in de ogen. Het geeft je kindje een veilig en geborgen gevoel en laat jouw moedergevoel groeien. 

Tip: Je moedergevoel kun je tijdens je zwangerschap al laten groeien. Visualiseer je kindje als baby tijdens je zwangerschap, niet als kind. Dit maakt de overgang naar de werkelijkheid kleiner, waardoor je moedergevoel sneller groeit. 

Moeder zijn is bewuste aandacht voor je kindje

Het binden met je kindje vraagt om bewuste aandacht voor elkaar. Moeder zijn is niet alleen voeden, verzorgen en onderdak geven. Moeder zijn vraagt ook om een emotionele band. Alleen zo voelt je kindje zich echt veilig, kan het ontspannen en heeft het de ruimte om zich te ontwikkelen. 

Ga maar eens bij jezelf na. Als jij op een plek bent met mensen waarbij jij je niet prettig voelt, waarmee je je je niet verbonden voelt. Durf jij dan je echte zelf te laten zien? Nee, waarschijnlijk niet. Het maakt je onzeker, waardoor je jezelf terugtrekt of juist overschreeuwd. In beide gevallen sta je niet open om je verder te ontwikkelen. Hiervoor heb je ontspanning nodig. Voor kinderen is dit niet anders. Een kind ontwikkelt zich pas naar zijn potentieel als het zich veilig genoeg voelt om te ontspannen. Als moeder (en vader) ben jij aangewezen om deze veiligheid te bieden. Hoe klein ze ook zijn. Vanaf de geboorte zijn kinderen volop in ontwikkeling. Geef je kind de onverdeelde aandacht die het nodig heeft. 

Moeder zijn kost tijd en energie

Klinkt dit logisch? Voor mij wel. Toch heb ik de impact hiervan wel onderschat. Het geven van bewuste aandacht houd namelijk niet op na het voeden of het verschonen van een luier. En als je kindje ouder wordt en zelf kan eten en zindelijk is, houdt het nog steeds niet op. Kinderen hebben aandacht nodig en dat kost tijd en energie. Moeder zijn is als een baan, alleen dan 24 uur per dag 7 dagen in de week. Je doet het er niet zomaar even bij. 

Als ik terugkijk naar mijn tijd voor het moederschap. Vind ik mezelf maar lui, al dacht ik daar toen heel anders over. De hele week was ik druk met werk en sporten. In het weekend sliep ik uit, deed ik wat aan het huishouden en gingen we naar een feestje. Heerlijk vond ik het om een avondje op de bank te liggen en doelloos rond te zappen. Om in dit leven een kind in te passen, heb ik echt andere prioriteiten moeten stellen. 

Moeder zijn veranderd je behoeftes

Prioriteiten stellen ging in het begin niet vanzelf. De zorg voor mijn zoontje stond voorop. Alles draaide om zijn behoeftes, bang om hem te kort te doen. En als hij dan eindelijk sliep, was ik rusteloos. Klusjes genoeg om op te pakken, maar met de angst dat hij weer wakker werd kwam er niets uit mijn handen. Ook miste ik de ruimte om even weer iemand anders te zijn dan mama. Ik had het nooit gedacht, maar tijdens mijn verlof miste ik mijn werk echt. Even juffrouw en collega zijn, in plaats van mama. Te samen maakte dit dat ik me vaak verveelde. Mijn behoeftes waren veranderd en ik wist niet hoe ik deze opnieuw invulling moest geven. Hierdoor verloor ik mezelf in het zorgen voor mijn zoontje en vergat te zorgen voor mezelf. 

Moeder zijn is een nieuwe balans vinden

Het is niet gek dat je behoeftes veranderen door het moederschap of dat je een andere invulling moet vinden om aan je behoeftes te voldoen. Je hebt er nieuwe verantwoordelijkheden bij, dit kost tijd en energie. Je prioriteiten veranderen. Het vinden van een nieuwe balans kost tijd. Voor mij duurde het zeker 9 maanden voordat ik doorhad wat ik nodig had om me goed te voelen, om voldoende energie te hebben en om weer lekker in mijn vel te zitten. Het was een ontdekkingstocht met vallen en opstaan. Ik ben ervan overtuigd dat dit voorkomen had kunnen worden, door hier al tijdens mijn zwangerschap bewust bij stil te staan. Want je basisbehoeftes veranderen niet, de juiste balans vraagt wel om een andere invulling van deze behoeftes. 

Basisbehoeftes:

1. Controle en zekerheid: sta jij jezelf toe onzeker te zijn?

2. Erkenning en waardering: zelfwaarde & waardering van je omgeving

3. Groei en ontwikkeling: beter worden in wat je doet

4. Liefde & verbinding: diepgaande relatie met partner, kind en omgeving

5. Vrijheid: keuzes maken die bij jou passen

6. Zinvol en betekenisvol leven: bezig zijn met je passies en kwaliteiten

Wil je meer weten over de basisbehoeftes? Lees hier dan verder: Mama met ambities

Om lekker in je vel te zitten, is het noodzakelijk om zoveel mogelijk aan je basisbehoeftes te voldoen. Het moederschap heeft ze allemaal in zich. Toch geeft het mij niet genoeg voldoening. 

Ondanks dat: 

  • ik onzeker durf te zijn over het moederschap 

  • ik voldoende waardering krijg van mijn kinderen en partner

  • ik steeds beter wordt in mama zijn

  • ik liefde en verbinding voel met mijn kinderen en partner

  • ik de vrijheid krijg om mijn kinderen op mijn manier op te voeden 

  • er niets meer betekenis geeft aan mijn leven dan de ontwikkeling van mijn kinderen te zien

Ik heb meer nodig. Ik heb de behoefte om te groeien en ontwikkelen op andere vlakken dan alleen het moederschap. Ook in mijn werk en in mijn sport heb ik dit nodig. Waardering van collega’s, vrienden en klanten heb ik ook nodig om lekker in mijn vel te zitten. En ik heb de vrijheid nodig om soms even de boel de boel te kunnen laten en in mijn eentje de deur uit te gaan. 

Moeder zijn is ook voor jezelf zorgen

Ik kan dit alleen waar maken, door voldoende tijd vrij te maken om goed voor mezelf te zorgen. Alleen zo heb ik voldoende energie om mijn werk en mijn gezin te combineren met mijn eigen behoeftes. 

4 tips om goed voor jezelf te zorgen

  1. Zorg voor een vast slaapritme. 

  2. Eet gezond

  3. Beweeg voldoende

  4. Zorg dagelijks voor ontspanning en tijd voor jezelf (al is het maar voor 10 min)

Voor mij zijn bewegen en voeding de belangrijkste bronnen van energie. Dit verschilt wel van persoon tot persoon. Volg hierin je gevoel. Heb je meer energie nodig. Sta dan eens stil bij je gevoel, wat heb jij op dit moment nodig om je beter te voelen? 

Moeder zijn is de juiste prioriteiten stellen

De grootste uitdaging is de tijd vinden om voor jezelf te zorgen. Vaste ritmes, routines en gewoontes helpen mij hierbij. Zo hoef ik dit niet iedere keer opnieuw te plannen en kost het veel minder energie. Daarnaast is het hele gezin aan de gewoontes en ritmes gewend, waardoor ze hier makkelijk in mee gaan. 

Ik ben ervan overtuigd dat er altijd tijd te vinden is, als jij het belangrijk genoeg vindt. Maak een prioriteit van jezelf!

Wil je meer weten over zorgen voor jezelf in het moederschap? Download dan mijn gratis ebook: In 4 stappen je beste zelf, de beste mama
Ben je benieuwd hoe ik je met Best9Moms kan helpen aan meer balans in het moederschap? Vraag dan een gratis online coachsessie aan. 
Ben je zwanger en wil je goed voorbereid starten met het moederschap? Meld je dan aan voor mijn gratis training: Warm-up for Momlife
See this content in the original post