Best9Moms

View Original

Hoe vind je een balans in het ouderschap?

Jij bent het meeste in balans als jij het gevoel hebt dat je controle over je leven hebt en je boordevol energie zit. Dit geldt natuurlijk ook voor je partner. Het ouderschap brengt je echter in heel veel nieuwe situaties en brengt daarmee ook veel onzekerheden met zich mee. Slapeloze nachten en de opvoeding van je kinderen, maken het ouderschap soms slopend, vermoeiend. Hoe ga je hiermee om?

1. Verdeel de taken.

De kinderen willen graag aandacht van papa en mama. Dit hebben ze nodig om met jullie beide een band op te bouwen. Kijk hoe jullie de taken en verantwoordelijkheden binnen de verzorging en opvoeding van je kinderen zo gelijk mogelijk kunnen verdelen. Kijk goed naar elkaars sterke kanten en pas de verdeling hierop aan. Ook fijn als je in de taakverdeling alle gezamenlijke klusjes in huis en huishouden mee kunt nemen. 

2. Ondersteun elkaar. 

Samen sta je sterk. Een verdeling vanuit jullie krachten werkt goed, zolang jullie voldoende energie hebben. Toch gaan er genoeg situaties komen dat jullie minder energie gaan hebben. Je bent ziek of verkouden, je hebt slecht geslapen of een extra drukke week op je werk gehad. Steun elkaar in deze periodes, neem taken van elkaar over en geef de ander de ruimte om bij te komen. Natuurlijk lukt dit niet altijd, er zijn momenten dat het jullie beide aan energie ontbreekt. Zoek dan naar mogelijkheden om samen even tot rust te komen. Voel je niet schuldig als je de kinderen een nachtje laat logeren bij opa en oma, om zelf eens goed uit te kunnen slapen of een avondje samen op pad te gaan. 

3. Communiceer en waardeer

Praat samen over het ouderschap, de taakverdeling en je gevoelens. Laat zien dat je de ander waardeert. Niet alleen om wie hij/ zij is, maar ook hoe de ander in het ouderschap staat en hoe de ander met de kinderen omgaat. 

Je hoeft het niet met alles eens te zijn en je mag je eigen visie op opvoeden hebben. Zorg ervoor dat dit jullie relatie niet in de weg gaat staan. Ga het gesprek met elkaar aan, op een constructieve manier. Afwachten om de vrede te bewaren is, op de lange termijn, niet de beste optie. Kijk hoe jullie tot een gezamenlijke aanpak kunnen komen. Een aanpak waarbij ruimte is voor jullie verschillende visies. 

En zit je toch een keer iets dwars. Gooi het er niet meteen uit, maar bespreek het op een rustig moment. Zo geef je je gevoel te ruimte en kunnen jullie samen kijken wat de beste aanpak is. 

4. Zorg goed voor jezelf

Energie en tijd. Dat komen heel veel ouders te kort. Toch is het heel belangrijk dat je ruimte maakt om goed voor jezelf te zorgen. Maak van jezelf een topprioriteit. Beweeg voldoende, eet gezond en ontspan op tijd. Dit geeft je de energie om alle andere taken en verantwoordelijkheden fluitend te doen. Het kost tijd, maar zorgt dat je de rest van de dag en week een stuk productiever bent. Uiteindelijk houd je zo eerder tijd over, dan dat het echt tijd kost. En nog belangrijker, jij zit lekkerder in je vel en bent zo ook een fijnere partner en ouder. 

Het is belangrijk dat jij aan leert voelen wat jij nodig hebt. De ene keer is dat een extra uurtje slaap, de andere keer werkt het beter om een half uurtje te gaan hardlopen. Leer je gevoel kennen en herkennen, durf dit uit te spreken naar jezelf en naar je partner en kom in actie voordat je futloos en chagrijnig op de bank ploft. 

5. Geef ruimte aan je ambities

Weet van elkaar wat je dromen en ambities zijn en geef elkaar de ruimte om hieraan te werken. Het is goed om samen een plaatje te vormen van jullie droomleven, hoe ziet jullie leven er ideaal gezien uit over 10 jaar. Wat voor werk doen jullie, hoeveel kinderen hebben jullie, waar wonen jullie, wat doe je in je vrije tijd, hoe ziet jullie relatie eruit en ga zo verder. Vanuit dit droomleven kunnen jullie nu keuzes gaan maken. Wat heb je nodig om nu een kleine stap te maken naar dit droombeeld?

Het is belangrijk dat je het ouderschap niet ziet als stilstand, niet voor papa en niet voor mama, maar als een onderdeel van je leven. Naast papa en mama zijn jullie nog steeds een man en vrouw met individuele ambities. Om je leven in balans te houden, heb je het nodig om ook stapjes te blijven maken richting je ambities en dromen naast het ouderschap. 

6. Heb compassie met jezelf en je elkaar

Het leven zal nooit perfect gaan, het perfecte plaatje bestaat niet. Je mag fouten maken, dat is echt ok. Gebruik je fouten om te leren en te groeien. 

Heb daarnaast compassie voor jezelf en elkaar. Het is ok als jij je soms niet goed voelt. Chagrijnig of teneergeslagen zijn en je onzeker voelen, het hoort allemaal bij het ouderschap. Laat het gevoel er zijn en accepteer het. Troost jezelf en elkaar door te praten over je gevoel, te luisteren naar fijne muziek en knuffel elkaar (of jezelf).

Zelfliefde en liefde van elkaar hebben we nodig om sterk te zijn en te blijven, zeker op momenten dat we het moeilijk hebben. Neem hier samen de tijd voor. 

7. Sociale omgeving

Kinderen opvoeden en een huishouden runnen hoef je niet alleen te doen. Een heel dorp is nodig om een kind op te voeden, werd vroeger vaak gezegd. En dat is helemaal waar!

Kijk waar je ondersteuning vanuit je sociale omgeving kunt inzetten, om jullie huishouden draaiende te houden. Zeker in de kraamperiode heel belangrijk, want dan wil je zoveel mogelijk tijd gebruiken om te genieten van je kindje. 

Het is echt niet gek om de buurvrouw te vragen voor een boodschap of je ouders je kinderen een dagje mee op pad te laten nemen. 

Neem een poets voor de meest vervelende, huishoudelijke klusjes, vraag het buurmeisje op te passen als jullie samen een avondje weg willen en schakel je vrienden in om samen de muur van de babykamer te schilderen. 

Samen sta je sterker, een heel team is krachtiger dan jullie met z’n tweeën ooit kunnen worden. 

8. Schakel hulp in

Het is goed om je, tijdens de zwangerschap, al bezig te houden met het ouderschap. Ontdek wat jij nodig hebt om je goed te voelen en maak afspraken over de taakverdeling en de opvoeding. Zorg dat je een sterke verbinding hebt met je partner en zoek samen uit op welke gebieden jullie ondersteuning kunnen gebruiken vanuit jullie omgeving. 

Niet alle problemen zijn hiermee te voorkomen. Weet dat je altijd om hulp mag vragen, dat is niet iets om je voor te schamen! Loopt jullie relatie niet lekker, komen jullie niet tot een goede verdeling, ontbreekt de energie om goed voor jezelf te zorgen of blijft er te weinig tijd over voor jullie andere ambities? Uiteindelijk kan dit een negatieve stempel drukken op jullie leven. Trek op tijd aan de bel en schakel hulp in. 

Wil je meer weten over het ouderschap? Lees dan: Ouderschap: De ultieme uitdaging

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s.