Best9Moms

View Original

Babyblues

See this content in the original post

De kraamtijd, een tijd om te genieten. Lekker cocoonen met je baby, op jullie roze wolk. Een mooi beeld dat veel vrouwen hebben vooraf aan de kraamweek. Helaas heeft de roze wolk in veel gevallen ook donderkoppen. Grijze wolken vol met sombere gevoelens, twijfels en tranen. 50-80 % van de kraamvrouwen ervaart de kraamtijd minder rooskleurig als ze vooraf hadden voorgesteld. De enige ben je dus zeker niet.

Kraamtranen, ik had ze niet!

Soms denk ik zelfs dat ik een van de weinige ben die geen kraamtranen had. Niet omdat ik mijn gevoel negeerde of omdat ik geen last had van slaapgebrek. Ik voelde me ook echt niet de hele tijd helemaal top, de kraamtijd is gewoon zwaar. Voor mij niet zozeer emotioneel, maar vooral fysiek. 

Wil je meer weten over het fysieke herstel na je bevalling? Lees dan: Hoe herstel je na je bevalling

Waarom ik geen kraamtranen had en 80% van de vrouwen wel? Wat maakt het verschil? Ik ging op onderzoek uit. Een onderzoek met een verrassende uitkomst. Eentje waar ik me niet bewust op had voorbereid, maar waar jij je wel op kunt voorbereiden. 

Hormoonschommelingen rond de bevalling

Je zwangerschap, je bevalling en de kraamweek, als er iets veranderlijk is in deze periode dan is het wel je hormoonspiegel. Vooral direct na de bevalling is er een grote dip in de hormonen oestrogeen en progesteron. Had je voor je zwangerschap misschien al last van moodswings rond je menstruatie, na je bevalling zorgt de dip voor nog meer negatieve gevoelens. De babyblues of kraamtranen, hormoonschommelingen zijn de belangrijkste oorzaak. 

Tot nu toe niet heel verrassend, toch? 

De hormoonwisselingen daar weten de meeste vrouwen wel vanaf. En de kraamtranen en babyblues? Daar hebben we wel over gehoord. De angst en spanning rondom de bevalling neemt echter dat veel vrouwen dit gewoon voor lief nemen. Of ze willen er nog niet over nadenken. Of ze denken dat dit vooral bij een ander gebeurd. Toch kan ik je verzekeren: de kans is groter dat jij wel last krijgt van de babyblues, dan dat je kraamweek een grote roze wolk is. 

Taboe op sombere gevoelens na de bevalling

Helaas rust er nog steeds een taboe op sombere gevoelens na je bevalling. Vrouwen worden geacht gelukkig te zijn met hun kindje en te genieten van de kraamweek. Dit zorgt ervoor dat veel vrouwen zich groot proberen te houden, er niet over praten en al helemaal niet om hulp vragen. De kraamverzorgende wordt nog te vaak als huishoudster gezien. Terwijl juist de kraamverzorgster de uitgelezen persoon is om je hart bij te luchten. Zij heeft alles al gezien en meegemaakt. Jouw verhaal kan daar echt nog wel bij. Het is geen falen, het is juist heel normaal! Een goede kraamverzorgster helpt je ook mentaal door de kraamweek heen. 

Hoger risico babyblues

Alle vrouwen lopen een risico op het ervaren van de babyblues. Het verloop van de bevalling speelt echter wel een rol. Loopt de bevalling anders dan de moeder had verwacht, dan maakt ze een grotere kans op sombere gevoelens na de bevalling. Ze heeft immers meer om te verwerken. 

Dit kan gaan om een ziekenhuisbevalling waar je graag thuis had willen bevallen of medische ingrepen waar je liever niet voor had gekozen. Ook complicaties tijdens de bevalling, voor moeder of kind, vergroten de kans op de babyblues. Het lijkt dus een goed idee om open je bevalling in te gaan. Weet wat er kan gebeuren, weet dat de kans groot is als je droombevalling anders verloopt. Weet ook dat dit geen falen is!

Andere factoren rondom de zwangerschap en de bevalling lijken geen grote invloed te hebben. Waarschijnlijk omdat de kraamvrouw hier wel op was voorbereid. 

Postnatale depressie

In de meeste gevallen duurt de babyblues niet langer dan enkele dagen of maximaal enkele weken. Bij aanhoudende klachten kan de babyblues echter ook overgaan in een postnatale depressie. Negatieve gevoelens blijven dan langer hangen. Soms zo erg dat de moeder wenst dat haar kind er niet meer was. Maar liefst 1 op de 8 vrouwen krijgt hiermee te maken.

Hoe voorkom je de babyblues?

Of jij last van de kraamtranen en de babyblues krijgt weet je nooit zeker. Aangezien 50-80% van de vrouwen er wel last van krijgt, kun je maar beter wel voorbereid zijn. Beter voorkomen dan genezen. En voorkomen kan echt!

Het voorkomen van de babyblues start met het onder controle krijgen van je hormoonschommelingen. De oorzaak van een probleem aanpakken, werkt immers het meest effectief. 

Hoe houd jij je hormoonschommelingen onder controle?

Een aantal factoren spelen een rol in je hormoonhuishouding. Ten eerste de bevalling en het geven van borstvoeding. De hormoonschommelingen die hiermee samenhangen zijn een feit. Hier hebben we dus geen invloed op. Op de volgende factoren heb je wel invloed. 

  • Voeding

Kies voor een gezonde basis.

Lees hier meer over een gezonde basis voeding.

Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms
  • Slaap

Lastig tijdens de kraamweek. Jouw slaap wordt bepaald door de slaap van je baby. Neem daarom de rust waar het wel kan. Rust is het beste voor het herstel van je lichaam. In je kraamtijd hoef je niets, behalve zorgen voor je baby. Neem deze rust in de vorm van slaapjes overdag. 

Meer slaaptips voor moeders lees je hier. 

  • Ontspanning

De kraamweek kan heel hectisch en stressvol zijn. Nieuwe indrukken, leren zorgen voor je kindje en een lichaam dat moet bijkomen en herstellen. Neem de tijd om alles te verwerken. Schrijf of praat over je ervaringen, mediteer of lees een boek. Neem zeker ook in de kraamweek tijd voor jezelf!

  • Bewegen

Bewegen is het meest effectieve medicijn tegen negatieve gevoelens. In je kraambed wil je liever lekker blijven liggen en rusten. Dit is heel goed voor je fysieke herstel. Toch is het ook goed om al snel te starten met het opbouwen van bewegen. Wandel een rondje door de gang en start met kraambed oefeningen. Dit ondersteunt niet alleen je fysiek herstel, maar ook je mentale herstel. 

Je hormoonhuishouding is erg ingewikkeld en de invloed hiervan wordt vaak onderschat. Klachten worden voor lief genomen, terwijl deze vaak wel te voorkomen zijn. Een gezonde leefstijl helpt je om te gaan met de hormoonwisselingen. Garantie voor het voorkomen van kraamtranen, de babyblues of een postnatale depressie biedt dit niet. Ik ben er wel van overtuigd dat je klachten minder heftig zullen zijn. 

See this content in the original post