Best9Moms

View Original

5 tips: Hoe kook ik snel en gezond voor het hele gezin

Koken, ik vind het best leuk om te doen, als ik de tijd heb. Met twee kleine kinderen, die aan het einde van de dag moe en hongerig aan mijn been hangen, is dit vaak een uitdaging. En dan heb ik ook nog mijn werk, het huishouden en vergeet de boodschappen niet. Toch lukt het mij om bijna dagelijks een gezonde maaltijd op tafel te zetten, waar we met het hele gezin van genieten. Heel belangrijk voor jezelf en voor je kinderen, wat je eet geeft je immers je energie. Hoe dan?

1.Online boodschappen

Boodschappen doe ik al lange tijd 1x in de week online. Op deze manier vullen we de voorraad met houdbare producten aan en bestellen we voor ongeveer 3 dagen verse producten. Het is wat planwerk, maar op zondagochtend hebben we dit in een half uurtje gedaan. Het gaat steeds sneller, doordat we makkelijk uit de eerdere bestellingen producten kunnen kiezen. 

Duur is online bestellen tegenwoordig ook niet meer. Ik voeg meestal een ‘geen bestelkosten’ aanbieding toe. Hier zit altijd wel iets bruikbaars tussen. Zo betalen we geen bezorgkosten en zijn de boodschappen net zo duur als in de supermarkt, terwijl je online wel een groter assortiment hebt. 

2. Niet iedere dag koken

Nu de boodschappen zijn gedaan kan ik aan de slag in de keuken. Iedere dag koken doe ik al jaren niet meer. Op de dagen dat ik de hele dag heb gewerkt, kook ik niet. Zo blijven er nog 4 dagen over. Op deze dagen kook ik een extra grote portie, zodat we hier 2 dagen van kunnen eten. De restjes gaan de koelkast of de vriezer in, voor de dagen dat ik wel heb gewerkt. Nog even snel een bakje opwarmen na het werk, kost veel minder energie en tijd dan een maaltijd koken. Met een verse salade erbij, weet ik zeker dat we toch voldoende vitaminen binnen krijgen. Dit geeft me de ruimte om juist nu de kinderen wel de aandacht te geven die ze verdienen na een dag opvang of opa en oma. 

3. Soep

Een van de gerechten die ik wekelijks maak is een maaltijd soep. Hier kan ik eindeloos mee variëren. Ik maak het vaak al in de middag, als de kinderen slapen of naar school zijn. Zo heb ik in de avond meer tijd over. Nog even een broodje en salade erbij en klaar. Ideaal, ook voor opa en oma dag. Zij hebben de handen al vol aan de kinderen en willen daar graag van genieten. En stiekem vinden ze ook dat ik veel beter kan koken. 

4. Standaard recepten

Voor de andere recepten heb ik een standaard lijstje waar we uitkiezen. Dit klinkt saai, maar de beperkte keuze bespaard mij een heleboel energie (lees: keuzestress). 

Op de lijst staan zeker 5 rijst- en 5 pastagerechten op, deze wisselen we af met wraps, (groente) pizza's en aardappel uit de oven. Ieder gerecht bevat meerdere soorten groente. Alle gerechten samen zorgen dat alle, meest gangbare, groenten wel langskomen. Zo eten we niet alleen verantwoord, maar ook afwisselend. 

Natuurlijk willen we ook wel eens wat anders. Regelmatig duik ik de recepten apps in om iets nieuws te proberen. Als een gerecht geslaagd is, lees: de kinderen vinden het lekker, dan krijgt het een plekje op mijn standaard lijstje. 

5. Onbewerkt

Ik vind het belangrijk dat we zo veel mogelijk onbewerkte voeding eten. Je lichaam wordt namelijk vooral gevoed door natuurlijk producten, niet door kunstmatige toevoegingen. 

Helemaal haalbaar is dit niet, als je ook een snelle en makkelijke maaltijd wilt. Toch lukt het mij om vrijwel zonder pakjes en zakjes te koken. Tomatenpuree en tomatensaus (zonder toegevoegd zout of kruiden) staan wel vaak op het boodschappenlijstje, net als kruidenmixen zonder zout. Maar ja, smaak en gemak moeten toch ergens vandaan komen. Ik compenseer dit met een overvloed aan groente en volkoren pasta's en zilvervliesrijst. 

Al met al denk ik dat ik op deze manier een mooie balans heb gevonden om meer dan voldoende groente op tafel te zetten, verwerkt in maaltijden die de kinderen lekker vinden en die ook nog eens makkelijk en snel te bereiden zijn. Wat wil een moeder nog meer!

Eet smakelijk!

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s