Best9Moms

View Original

Zwanger: ben jij ook zo emotioneel?

Barst jij bij het minste of geringste in woede uit. Schieten de tranen al in je ogen bij het horen van je favoriete liedje? Helemaal niet gek! Je hormonen nemen een loopje met je tijdens je zwangerschap. Vooral de wisselingen van hormonen zorgen voor moodswings. Vind je dit lastig? Lees verder en ontdek hoe je hier het beste mee om kunt gaan. 

Hormonale balans

Gezonde voeding en beweging, zorgen voor stabielere hormoonlevels. Vooral het vermijden van snelle suiker en het eten van heel veel groente en fruit helpt je, doordat je insuline level (hormoon) veel stabieler blijft. 

Tijdens bewegen en sporten maak je hormonen aan die je helpen om je fijner te voelen en die meer balans brengen in je hormoonhuishouding. Krachttraining levert hierbij de grootste bijdrage, doordat je meer testosteron aanmaakt. 

Een betere balans in je hormonen, betekent minder heftige emoties. Toch ben je er nog niet vanaf. Een plotselinge stijging of daling in je hormoonspiegel kan nog steeds voor heftige emoties zorgen en deze komen regelmatig voor tijdens en na je zwangerschap. Vergelijk het met een snelle stijging van je bloedsuiker, je hebt ineens heel veel energie. Hierna volgt meestal een snelle daling, waarbij je moe, futloos en chagrijnig wordt. Het hormoon insuline speelt een belangrijke rol bij het regelen van je bloedsuiker, maar bij andere hormonen lijkt dit hetzelfde te werken. 

Omgaan met emoties

Die emoties blijven lastig. Ben je snel boos of juist heel onzeker? Jouw kijk op deze emoties, bepaald in hoeverre dit ook je dagelijks leven gaat bepalen. 

Druk jij emoties weg of ga je er helemaal in op? De kans is groot dat dit nu of later veel invloed heeft op je leven en dat van je kindje. 

Emoties hebben een functie. Het herkennen en erkennen van je gevoelens helpt je om in te zien waarom je een emotie hebt. Je bent niet je emoties, je hebt een emotie. Probeer te achterhalen waar de emotie vandaan komt. Waarom ben je boos, waarom ben je verdrietig of waarom voel jij je ineens zo intens blij? 

Oordeel niet over bijvoorbeeld je boosheid of angst. Waarom zou je? Je voelt je alleen maar vervelender. 

Een voorbeeld:

Bang zijn voor je bevalling heeft een functie. Het laat je inzien dat jij je moet voorbereiden om ontspannen je bevalling in te kunnen gaan. Omarm je angst en onderneem actie om je angst weg te nemen. Lees over bevallen, laat je voorlichten door een deskundige en praat met vriendinnen over hun ervaringen. Hoe meer jij weet over bevallen, hoe beter jij jouw bevalling kunt regisseren en hoe makkelijker jij kunt inspelen op onverwachte gebeurtenissen tijdens je bevalling. En die gaan er zeker zijn! 

Alle vrouwen hebben een ideaalbeeld van hun bevalling. Toch loopt het altijd anders dan gepland. Zorg dat jij op de hoogte bent van verschillende scenario's en weet wat je mogelijkheden zijn. Zo kon jij ook tijdens je bevalling de best passende keuze maken. 

Controle of geen controle

Je hebt niet overal invloed op. Probeer dit een plekje te geven, door het los te laten en door te kijken waar je wel invloed op hebt. Zoek een manier om de controle te houden waar het kan en geef je over waar je geen controle hebt. Dit is niet makkelijk, maar door oefening wel te leren. Neem hier de tijd voor. Je zwangerschap is de ideale periode. Je zit boordevol emoties, een ideale leerschool. Een mooie voorbereiding op de bevalling en het moederschap. Nu is het nog relatief rustig, tijdens en de bevalling wordt je in eerste instantie geleefd. Ruimte om te oefenen is er dan niet meer. Wel ruimte om je geleerde vaardigheden toe te passen!

Mijn Best9Moms programma’s helpen je bij het herkennen en erkennen van je emoties en ondersteunen je bij het loslaten en het zoeken naar controle. Ik heb de kennis en kan je doorverwijzen naar de juiste professionals, zodat jij met zelfvertrouwen kunt bevallen. 

Wil je meer weten, meld je dan aan voor een gratis informatiegesprek.