Best9Moms

View Original

Zelfvertrouwen voor de kraamweek

See this content in the original post

De kraamweek, iedere aanstaande moeder heeft hier vooraf een beeld van. Een roze wolk misschien wel, waarin je vooral aan het genieten bent van je kindje. Een week waarin je moet rusten en bijkomen van de bevalling. Een week waarin je je kindje leert kennen en leert verzorgen. De kraamverzorgende speelt een grote rol in deze week. Zij begeleidt je immers in een van de meeste bijzondere weken in je leven, de kraamweek. 

Protocollen van de kraamzorg

De kraamverzorgende werkt vanuit protocollen. Veiligheid staat hierbij voorop. Deze protocollen zijn gebaseerd op gemiddelden. Het zijn richtlijnen om, jouw als kraamvrouw, te informeren. 

Je hebt hierna de ruimte nodig om zelf keuzes te maken, passende bij je behoeftes en de behoeftes van je kindje. Het doel staat hierbij centraal, niet de methode. Ideaal gezien past de kraamverzorgende de zorg aan op de keuzes van het gezin, waarbij veiligheid voorop staat.

Heb jij nog geen keuze gemaakt voor je kraamverzorgende? Lees dan hier verder: hoe kies ik mijn kraamzorg

Stress in de kraamweek

Het volgen van de behoeftes van het gezin is belangrijk. Kraamvrouwen ervaren namelijk vaak stress door de regels en richtlijnen in de protocollen en door ervaringen van anderen. Stress maakt je onzeker, hierdoor wordt het lastig om zelf keuzes te maken. De onzekerheid blokkeert het moedergevoel en maakt de mening van anderen belangrijker. Het is dan veel makkelijker om een ander te volgen, dan je gevoel te volgen. 

Een kraamvrouw is geholpen met het scheppen van realistische verwachtingen vooraf en het leren omgaan met het onverwachte. Daarnaast kan het helpen om flexibel om te gaan met alle regels uit de protocollen, zolang de veiligheid gewaarborgd wordt. Zo kun je omgaan met de onzekerheid. 

Onzekerheid 

Je weet immers pas hoe het is om moeder te zijn, als je kindje er is. Het is heel moeilijk om je hierop voor te bereiden. Weet dat het moederschap bestaat uit ontelbaar veel stappen buiten je comfort zone. Dit maakt je onzeker. Dit is niet te voorkomen. Het is makkelijk om dan de autoriteiten te volgen en niet zelf na te denken. Toch vind je zo niet altijd de beste oplossingen voor je kindje. Onzekerheid gaat juist vaak gepaard met andere problemen. De borstvoeding loopt niet goed, het kindje valt te veel af. Je kunt je vooraf wel voorbereiden op het omgaan met deze onzekerheid. 

  • Sta jezelf toe om onzeker te zijn

  • Leer contact te maken met je (moeder)gevoel

  • Durf je gevoel te volgen

Oefen deze vaardigheden al tijdens je zwangerschap. Zo pas jij ze makkelijker toe in je kraamweek. Het voorkomt niet dat je overvallen wordt door het moederschap. Het helpt je wel om te gaan met alles wat op je af komt. Een kraamverzorgende is in de ideale positie om de je hierbij te ondersteunen tijdens de kraamweek. 

Naast je mindset drukt ook je fysieke herstel een grote stempel op je kraamweek. Lees hier meer: Hoe herstel je na je bevalling

Wil jij goed voorbereid het moederschap aan gaan? Wil je leren hoe jij je moedergevoel kunt volgens ondanks je onzekerheid? Best9Moms helpt je om de overgang van vrouw naar moeder soepeler te laten ervaren. Wil je hier meer over weten? Maak een afspraak voor een gratis coachgesprek!
See this content in the original post