Best9Moms

View Original

Sport en Bewegen tijdens mijn zwangerschappen.

Sport en bewegen is een groot onderdeel van mijn leven. Het is mijn uitlaatklep, het geeft mij rust in mijn hoofd en ik geniet van het bezig zijn. De energie die ik krijg van het fit zijn is voor mij onmisbaar. 

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, was Ik super blij dat er een kindje in mijn buik groeide. Maar ik wist ook dat ik het gevoel van fit zijn los moest laten. De vermoeidheid in de eerste weken was verschrikkelijk. Wat een verschil met de fitte versie van mezelf van voor mijn zwangerschap. Hoe moet ik dit 9 maanden volhouden? Ik had geen idee. 

Mijn eerste zwangerschap

Zo lang mogelijk doorgaan met wat ik voor mijn zwangerschap deed, was mijn belangrijkste tactiek. De buikspieren ontzien en niet meer springen waren mijn eerste aanpassingen. Ik trainde 3 of 4 keer in de week, deed aan hardlopen, (wedstrijd)zwemmen en fitness. Ik fietste veel korte stukken door de stad en gaf Personal Trainingen en lessen Lichamelijke Opvoeding. Beweging genoeg dus. 

Tot ruim in het 2e trimester heb ik dit volgehouden zonder problemen. De motivatie was soms ver te zoeken. Toch heb ik mezelf iedere keer weer naar de fitness of het zwembad weten te krijgen, door me voor te nemen rustig aan te doen. Ik wist van mezelf dat ik de uitlaatklep gewoon nodig had en ik wilde na mijn zwangerschap snel weer fit zijn. Dit motiveerde mij om toch te gaan. 

Het moment dat ik moest stoppen met hardlopen vond ik dan ook moeilijk. Ik kreeg last van bandenpijn, dit was voor mij het signaal om te stoppen. Zwemmen en fitness heb ik tot het einde gedaan. Waarbij ik wel de intensiteit langzaam heb afgebouwd en oefeningen gekozen die passen in een zwangerschap. 

Herstellen van mijn bevalling

Ik had goede hoop voor een snel herstel. Ik had nooit kunnen vermoeden wat een aanslag een zwangerschap en bevalling op je lichaam zijn. Wat is dat tegengevallen! Mijn buik- en bekkenbodem spieren waren zeer zwak. Ik kon nog geen minuut stilstaan. Oefeningen doen durfde ik niet, mij was altijd verteld dat dit pas na 6 weken mocht. 

Na een week was ik het zat. Ik moet nu sporten, even mijn hartslag omhoog! Ik ben op de fiets gestapt en ben 20 min zo hard mogelijk door de wijk gaan fietsen. Heerlijk! Dit heb ik de eerste weken volgehouden, 3 in de week. 

Na 6 weken ben ik naar de fitness gegaan. Ik was wel bang om te veel te doen en om mijn buikspieren te trainen. Jaloers keek ik naar de fitte sporters om mij heen. Stond ik saai op een crosstrainer, terwijl andere HIIT trainingen aan het doen waren. Dit wilde ik ook, daar krijg ik pas echt energie van. Voor mij de motivatie om door te gaan en langzaam toch andere oefeningen op te pakken, ondanks dat ik hier wel onzeker over was met mijn veranderde lichaam. 

Als ik buiten wandelde met mijn zoontje zag ik veel hardlopers, dit wilde ik ook graag weer oppakken. Minimaal 4 maanden wachten had mijn verloskundige gezegd. Vooraf had ik zo mijn twijfels, maar ze had wel gelijk. Bijna 5 maanden na de bevalling kon ik pas mijn eerste minuutjes op de loopband lopen. Om mezelf te motiveren heb ik me meteen ingeschreven voor een halve marathon, 9 maanden na de bevalling. Een uitdaging, maar wel een haalbare. Ik heb de halve marathon uitgelopen binnen de 2 uur. 

Mijn tweede zwangerschap

Mijn tweede zwangerschap wilde ik anders aanpakken. Ik was zo geschrokken van mijn lichaam na de bevalling dat ik dit niet weer wilde. Dit kan en moet anders. 

In de tussentijd was ik begonnen met Crossfit, daarnaast deed ik nog steeds aan hardlopen. Crossfit is de eerste sport die ik heb geprobeerd, die me meer voldoening geeft dan zwemmen. Dit wilde ik tijdens mijn zwangerschap dan ook zo lang mogelijk volhouden. 

Ik ben wel veel voorzichtiger geweest met mijn buikspieren, heb duidelijk mijn grenzen aangegeven. In overleg met de trainers heb ik tot ruim 30 weken nog meegedaan met de WOD’s. Daarna ben ik gestopt, om in de fitness zelf verder te trainen. Tot het einde heb ik dit volgehouden. Om daarnaast voldoende te bewegen, probeerde ik te blijven wandelen en fietsen en een 2 jarige in huis zorgt ook voor de nodige beweging. 

De kraamperiode

Het grootste verschil is mijn benadering van de kraamperiode geweest. Ik ben me hierin gaan verdiepen. Wat kan ik doen om mijn buik- en bekkenbodemspieren zo snel mogelijk weer fit te krijgen? Ik heb voor mezelf een plan gemaakt voor na de bevalling. Ik ben zo snel mogelijk begonnen met de eerste oefeningen, al liggend in mijn kraambed. 

Heerlijk vond ik dit. Ondanks de korte, simpele oefeningen, voelde het wel als trainen. Het zorgde er ook voor dat ik na mijn bevalling snel weer te been was. Lopen en staan ging veel makkelijker dan na mijn eerste bevalling. Binnen 4 weken voelde ik me fit genoeg om weer naar de fitness te gaan. Ik voelde mezelf fitter worden en ik had een manier om te ontladen van het fulltime mama zijn. Ik heb hierdoor ook veel meer kunnen genieten van mijn verlofperiode. 

Sporten en bewegen tijdens je zwangerschap en na je bevalling zijn heel belangrijk. Hoe intensief je kunt bewegen is heel persoonlijk. Hormonen en zwangerschapskwaaltjes bepalen een groot deel van je belastbaarheid. Veel kun je op je gevoel doen, wel is het belangrijk om je aan de richtlijnen te houden.