Best9Moms

View Original

Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?

See this content in the original post

Samen met je partner heb je besloten om voor een kindje te gaan. Om je heen hoor je verschillende verhalen. Sommige vrouwen zijn meteen zwanger, anderen doen er jaren over. Je weet dat de kans niet zo groot is dat je volgende maand al zwanger bent. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je wel zwanger bent?

Zelf was ik altijd vrijwel meteen zwanger. Om mij heen hoor ik steeds weer andere verhalen. Van een snelle tweede zwangerschap, tot langdurige, vaak medische, trajecten. Een eerste zwangerschap is zeker geen garantie over hoe de tweede gaat verlopen. Al geeft het wel een reëel beeld van de kansen op een snelle zwangerschap. 

Onderzoek: hoe lang duurt het voor je zwanger bent?

Emily Oster (Parent Data - Cribsheet) deed een, niet geheel wetenschappelijk, onderzoek. 

Emily ondervroeg meer dan 18.000 Amerikaanse vrouwen, met in totaal meer dan 32.000 zwangerschappen. IVF zwangerschappen zijn niet meegenomen in dit onderzoek. 

Vragen die ze stelde gingen over de leeftijd op het moment van de zwangerschap, hoe lang de vrouwen hadden geprobeerd om zwanger te worden en het verloop van de zwangerschap. 

Uitkomsten van het onderzoek

Gemiddeld duurt het ongeveer 4 maanden voor een vrouw succesvol zwanger was. Hierbij werd uitgegaan van een zwangerschap waarbij een gezonde baby werd geboren. 

Hoe ouder de moeder, hoe langer het duurt voordat ze zwanger was. Waarbij vrouwen boven de 30 significant langer nodig hebben om zwanger te worden. Boven de 40 jaar duurde het bijna 3x zo lang als bij vrouwen onder de 25 jaar. 

Sneller zwanger bij een tweede zwangerschap?

Zwanger worden lijkt een tweede keer sneller te gaan. Toch voorspelt de duur bij de eerste zwangerschap slechts 1% van de duur bij de tweede zwangerschap. De gemiddelde tijd om zwanger te worden bij een tweede is korter dan bij een eerste zwangerschap, gemiddeld 3-3,5 maand. Wordt er echter gekeken naar de duur tot de eerste en de tot de tweede zwangerschap bij dezelfde vrouw, dan kan dit weer alle kanten op. Snel zwanger worden bij de eerste geeft dus geen enkele garantie voor een tweede of derde zwangerschap. Andersom werkt dit vergelijkbaar. Soms duurt het jaren voordat je voor het eerst zwanger wordt, maar is het bij de tweede meteen raak. 

Miskraam en stilgeboorte

Over miskramen wordt nog steeds veel te weinig gesproken. Ondanks dat 26% van de vrouwen minimaal 1 miskraam meemaakt. Een miskraam is dus echt niet zeldzaam. Hoe moeilijk het soms ook is, je bent zeker niet alleen. Mijn ervaring is juist dat als je het deelt, je enorm veel bijval krijgt van andere vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zelf heb ik ook 2 vroege miskramen gehad. Ik weet hoe het voelt. 

Hetzelfde valt te zeggen over stilgeboorte, een (bijna) voldragen kindje dat niet meer levend is bij de geboorte. Hierbij tellen alle baby’s mee die na 22 weken zwangerschap worden geboren. 0,5% van de zwangerschappen binnen het onderzoek eindigt in een stilgeboorte. In Nederland komt dit overeen met de cijfers van 2000, in 2019 was dit percentage gedaald naar 0,23%. Dit is 1 op de 200 (of 1 op 400 in Nederland)! Natuurlijk is een stilgeboorte wel meer zichtbaar dan een miskraam, je bent immers zichtbaar zwanger geweest. 

See this content in the original post

Ontzwangeren na een miskraam of stilgeboorte

Mentaal is een stilgeboorte zwaar, net als een miskraam. Fysiek is het veel zwaarder. Na een miskraam moet je ontzwangeren, ook bij een vroege miskraam. Dit kan een aantal maanden duren. Maanden waarin je hormonen weer een nieuwe balans moeten vinden. Combineer dit met het verdriet om het verlies van je zwangerschap en je kunt je wel voorstellen dat het heel normaal is als deze periode zwaar voor je is. Neem de tijd om dit te verwerken, ook bij een vroege miskraam!

Na een stilgeboorte is dit vaak voor een langere periode. Fysiek moet je lichaam immers ook herstellen. Je hebt misschien wel een voldragen zwangerschap en je bent bevallen. Dit laat zijn sporen na. Het fysieke herstel is vergelijkbaar als bij iedere andere, voldragen,  zwangerschap. 

Weet je: 85% van de vrouwen die een miskraam krijgt voor het 1e kindje, zet later wel een gezonde baby op de wereld. 

Tips om sneller zwanger te worden

Zorg voor een optimale gezondheid van je lichaam. En niet alleen jij, maar zeker ook je partner. Met name jullie leefstijl in de laatste 3 maanden voor conceptie, heeft een grote invloed op de gezondheid van je kindje. 

  1. Beweeg voldoende en sport

  2. Eet een gezond en volwaardig dieet. 

  3. Drink geen alcohol en rook niet.

  4. Vermijd chemicaliën (verzorgingsproducten) en bewerkte voeding.

  5. Vermijd toegevoegde suikers. 

  6. Neem speciale voedingssupplementen voor zwangere vrouwen. Bij voorbeeld van Sunny Mummy

  7. Vermijd stress en ontspan op tijd

  8. Optimaliseer je slaap

Uitgerust en fit zwanger worden heeft echt veel voordelen. Je lichaam is sterk en klaar voor een gezonde zwangerschap. Klachten of een miskraam voorkomen doe je hier niet mee, risico’s verkleinen zeker wel! Daarnaast maak je zwanger zijn voor jezelf ook veel makkelijker. Want als jij fit bent, veel energie hebt en lekker in je vel zit, kun jij een zwangerschap veel beter aan. 

Meer over gezonde cyclus lees je hier: Vrouwen zijn geen mannen