Best9Moms

View Original

Focus op ademhalen

De hele dag halen we adem. Sta jij hier nog wel eens bij stil? Waarschijnlijk niet. Toch is de ademhaling een heel mooi instrument waar je bewust gebruik van kunt maken. Sporten, bewegen en ook bevallen wordt makkelijker en het herstel van je zwangerschap en bevalling kun je hiermee versnellen. Hoe dat werkt? Lees snel verder!

Ademhalen kost energie

Je ademhaling wordt beïnvloed door processen in je lichaam. Ben je angstig of gestresst, dan gaat je ademhaling omhoog naar je borst en wordt sneller. Ben je verkouden of grieperig, ook nu versnelt je ademhaling. Dit gebeurd vaak onbewust, maar het kost wel veel energie. Vooral de hoge borstademhaling is minder efficiënt en zorgt ervoor dat je veel spanning vasthoudt. Meer spanning vasthouden betekent nog meer stress en zo kan ik nog wel even doorgaan. Na een stressvolle activiteit, bijvoorbeeld het geven van een presentatie, kun je het gevoel hebben net zoveel energie kwijt te zijn als na een flinke workout. Je kunt je misschien wel voorstellen dat bevallen zonder bewust te zijn van je ademhaling bijna onbegonnen werk is. Omgaan met de pijn, de stress van het onbekende en de spanning voor het kindje dat je zo in je armen mag gaan nemen kosten je onwijs veel energie. 

Ontspannen

Een lage buikademhaling helpt je om meer te ontspannen. En gelukkig kun je dit trainen. Start met het leggen van de focus op je ademhaling. Dit kan liggend in bed of op de bank of zittend op een stoel. Rust om je heen is wel een vereiste, zeker in het begin. Adem rustig in door je neus en uit door je mond. Voel waar je ademhaling zit. Hoog in je borst of laag in je buik. Probeer nu je ademhaling bewust te sturen, bij voorkeur omlaag naar je buik. Voel je al meer ontspanning?

Focussen

Zelf train ik de focus op mijn ademhaling tijdens mijn cardio workouts. Als ik ga hardlopen of fietsen ben ik met niets anders bezig dan in- en uitademen op een vast ritme. Ik probeer hierbij in te ademen in 2 tellen en uit te ademen in 3 of 4 tellen, daarna rust ik 1 tel voordat ik weer inadem. Het geeft mij rust en mijn gedachten staan even stil. Na mijn training is mijn hoofd leeg en mijn focus terug. Inspiratie en creativiteit staan te trappelen om aan het werk te gaan. 

Bevalling

Dezelfde techniek heb ik gebruikt tijdens mijn bevallingen. Ik heb mij hiermee afgesloten van mijn omgeving en was helemaal in mezelf gekeerd. Dit gaf ontspanning en concentratie. Het gevolg was dat ik helemaal in het nu kon zijn. Zorgen verdwenen, mijn focus ass weg van de pijn en ik vergat de tijd. Zonder dat ik het doorhad waren er uren verstreken en had ik opeens pers weeën. 

Herstel

Ook tijdens je herstel speelt je ademhaling een grote rol. Je bekkenbodem- en buikspieren moeten samenwerken om een goede ademhaling te hebben. Juist, dit zijn de spieren die het flink te verduren hebben gehad tijdens je zwangerschap en je bevalling. Het is helemaal niet raar als jij na de bevalling het gevoel hebt alle controle over deze spieren kwijt te zijn. Trainen door middel van ademhalingsoefeningen helpt je om deze controle terug te krijgen, zonder dat je spieren overbelast raken. Gelukkig kun je hier, in de meeste gevallen, vlak na de bevalling al mee beginnen. Vraag je verloskundige of bekkenfysiotherapeut wel even om te checken of jij er klaar voor bent. 

Veel zwangerschapscursussen besteden aandacht aan ademhalingsoefeningen, bijvoorbeeld met yoga of sportlessen. Wil jij je echt leren focussen op je ademhaling en op jouw behoeftes? Met het Best9Moms programma leer ik je stap voor stap hoe jij dit kunt doen. Meld je aan op mijn contactpagina!