6 tips: Als zwanger worden toch niet zo makkelijk blijkt
Zwanger worden lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Naast een goede timing, kan er ook op lichamelijk gebied bij een van beide partners iets mis zijn. Hier heb je helaas geen invloed op.
Lukt het niet om zwanger te worden, aarzel niet om medische hulp in te schakelen. Over het algemeen wordt er pas na 1 jaar actie ondernomen (boven de 35 jaar na 6 maanden), maar als jij aandringt kun je vaak al eerder terecht. Hoe eerder je weet of er iets aan de hand is, hoe eerder je actie kunt ondernemen. Zeker als je al wat ouder wordt, als vrouw boven de 35 jaar, is er een grotere kans dat je meer hulp nodig hebt. Schaam je niet, 10% tot 20% van de vrouwen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden.
De medische wereld kan veel doen om je te helpen je, op het moment dat het niet zo makkelijk lukt om zwanger te worden. Maar zelf kun je ook in actie komen om sneller zwanger te worden. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de vrouw, ook de man is vruchtbaarder als hij de onderstaande principes volgt. Als zwanger worden niet zo makkelijk gaat, kan dit immers net zo goed aan de man liggen.
Meer over de invloed van je leeftijd op je vruchtbaarheid: Wat is de invloed van je leeftijd op je zwangerschap
1.Ontspanning
Stress is een grote, bepalende factor bij het zwanger worden. Hoe meer je gestrest bent of je focust op het zwanger worden, hoe kleiner de kans dat het ook lukt. Ontspanning is nodig om jouw lichaam klaar te maken voor een zwangerschap. Zoek voldoende activiteiten die je ontspanning bieden en slaap voldoende.
Zorg daarnaast dat zwanger worden niet jouw enige doel is, zodat je jouw focus ergens anders op kunt leggen. Kies een doel waarbij jij meer invloed op het resultaat hebt. Niets is zo frustrerend als een doel waarbij je afhankelijk bent van factoren die jij niet in de hand hebt. Het maakt niet uit wat voor doel het is. Een project op je werk, een kunstproject of een sportief doel. Jij moet energie krijgen om hier mee aan de slag te gaan.
2.Voeding
Je voeding heeft ook invloed op jouw vruchtbaarheid. Het blijkt dat vrouwen met een gezond voedingspatroon vaker spontaan een eisprong hebben, dan vrouwen die niet gezond eten. Het beperken van vetten en suikers en voldoende groente en fruit eten zijn hierbij belangrijk. Door voldoende voedzame voeding te eten, werken processen in je lichaam beter en wordt je dus ook makkelijker zwanger.
Wat je als vrouw eet vooraf en in de eerste 13 weken van je zwangerschap is heel belangrijk voor je baby. De eerste bouwstenen worden gehaald uit de voeding van voor je zwangerschap. De belangrijkste organen van je baby worden in de eerste 13 weken aangelegd. Gezonde voeding zorgt voor de juiste bouwstenen zodat de kans veel groter is dat dit goed gaat.
3.Alcohol
Gebruik geen alcohol, dit is een schadelijke stof. Alcohol wordt afgebroken in je lever, dit kost behoorlijk wat tijd. Ondertussen kan je lever geen ander werk doen en zullen er meer afvalstoffen in je lichaam achterblijven. Deze afvalstoffen kunnen schade aanrichten, waardoor processen in heel je lichaam minder goed verlopen. Dit heeft daarmee ook invloed op het zwanger worden en de groei van je baby.
4.Roken
Rook niet. Roken beïnvloedt de algehele conditie van je lichaam. Een verslechterde conditie merk je in alle processen in je lichaam, dus ook het zwanger worden. De kans op een gezonde zwangerschap neemt af.
5.Beweging
Bewegen zorgt voor een fit lichaam. Ook dit werkt in alle processen van je lichaam door. Je lichaam is gezonder en ook zwanger worden gaat makkelijker. Sporten is goed, maar vooral de hele week door voldoende bewegen is noodzakelijk.
Zorg dat bewegen een onderdeel is van je dagelijkse routine.
6.Omgeving
In je dagelijkse leven kom je veel in aanraking met chemicaliën. Net als roken of alcohol zorgt dit voor meer afvalstoffen in je lichaam, waardoor processen minder goed verlopen.
Chemicaliën kunnen hormoon remmend werken. Je natuurlijke hormonen kunnen hierdoor minder goed hun werk doen, wat het zwanger worden moeilijker maakt. Het is zeker zinvol om daar naar te kijken. Producten waar hormoon remmende stoffen in kunnen zitten zijn onder andere: nagellak, hard plastic om voedsel, blikjes, deodorant en zonnebrand crème. Goedkope sieraden kunnen daarnaast lood of cadmium bevatten, ook dit verstoort de hormoonhuishouding.
Om gezond gedrag vol te kunnen houden is het goed om routines op te bouwen en gewoontes te creëren. Op deze manier kun je het beter volhouden. Het moment om hier mee te beginnen, is het moment dat je besluit om zwanger te willen worden. Zwanger worden kan een motivatie zijn, maar hopelijk ontdek je onderweg dat je ook andere voordelen haalt uit je gezonde leefstijl. Hoe mooi zou het zijn om je gezonde leefstijl vol te kunnen houden tijdens je zwangerschap en het jonge moederschap.
Wil je meer weten over de invloed van je leefstijl op je hormoonhuishouding? Lees dan meer over het Boost Your Mood programma.