Inbakeren: wel of niet doen?

Als je baby goed slaapt, slaap jij ook goed. Een goede reden waarom ouders er veel voor over hebben om hun baby goed te laten slapen. Inbakeren is een manier om een baby meer rust te geven, waardoor de baby makkelijker inslaapt en dieper slaapt. 

Zelf heb ik mijn kinderen nooit ingebakerd. Onrustig waren ze vaak wel, maar een geboorte in de hete zomer weerhield mij ervan om ze in te bakeren. Toch zijn er veel ouders die kiezen voor de rust van het inbakeren. Waarom kiezen zij wel voor inbakeren? En hoe kun je je kindje veilig inbakeren?

Wanneer inbakeren?

Onderzoek toont aan dat inbakeren sommige huilbaby’s en onrustige baby’s helpt te kalmeren. Door het beperken van de bewegingsvrijheid kan de baby zichzelf niet meer wakker houden met arm en beenbewegingen. Inbakeren lijkt vooral een positief effect te hebben bij baby’s tot 7 weken. Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens dat rust en regelmaat in het leven van de baby vaak een vergelijkbaar effect heeft. 

Dit wordt ondersteunt met het feit dat de rust en regelmaat van een kraamperiode in Coronatijd het percentage huilbaby’s dat ter observatie in het ziekenhuis is opgenomen drastisch heeft doen dalen (vermoedelijk met 90%). Een vermindering van prikkels rondom de baby en een vast slaapritueel, zouden hetzelfde effect hebben als inbakeren. 

Onrust van een baby kan overigens ook veroorzaakt worden door andere ongemakken, zoals darmkrampjes. Ook dit wordt niet opgelost door een baby in te bakeren. 

Veilig inbakeren

Inbakeren is een methode om je kindje meer rust te geven en beter te laten slapen. Het is hierbij wel belangrijk dat je je kindje op de juiste manier inbakert. De kans op wiegendood wordt namelijk vergroot bij een onjuiste manier van inbakeren. 

  1. De stof die je voor het inbakeren gebruikt mag niet te dik zijn. Kies bij voorkeur voor katoen, in verband met de ventilatie. (Ter voorkoming van oververhitting)

  2. De stof mag niet te los of te strak zitten: een baby moet zijn benen in opgetrokken stand kunnen spreiden, de kikkerstand. (Ter voorkoming van heupdysplasie) 

  3. Zorg er voor dat je baby zijn benen nog kan bewegen.

  4. Een inbakerdoek moet onder de voeten gesloten worden.

  5. De stof moet rondom de benen zitten.

  6. Armen moeten stevig langs het lichaam worden ingepakt.

  7. Ook moet er stof om de schouders, om te voorkomen dat je baby zijn armen aan de bovenkant bevrijdt.

  8. Het hoofd mag niet bedekt zijn.

  9. Stop altijd met inbakeren als je baby begint te draaien (zonder inbakerdoek). Het is gevaarlijk als een ingebakerde baby op de buik draait. (vergrote kans op wiegendood)

  10. Begin met afbouwen voordat je kind vier maanden is en stop voordat het zes maanden is.

  11. Heeft je kind last van eczeem, huiduitslag of een allergie en wil je voorkomen dat hij zichzelf beschadigt? Baker hem dan niet in, maar gebruik speciale handschoentjes tegen het krabben.

Bij voorkeur worden speciale inbakerdoeken gebruikt. Vaak gebruik je dan 2 doeken die je op een speciale manier om je kindje heen vouwt. Je kunt ook kiezen voor deze doek van Pacco. Deze krijgt een aanbeveling van de consumentenbond. 

Inbakerslaapzakken worden verkocht onder het mom van makkelijk te gebruiken en je baby behoud de bewegingsvrijheid, maar kan geen onverwachte bewegingen maken. Dit maakt de inbakerslaapzak meteen een stuk minder veilig. Je kindje kan de slaapzak over het hoofd heen duwen of er met het hoofd inzakken. 

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Inbakeren en wiegendood

Een ingebakerde baby, het ziet er schattig uit en het geeft rust. Toch is het niet zonder risico. Een baby kan zich uit de doeken wurmen, waardoor de doeken over het gezicht komen te liggen. Of de baby draait zich op de buik en kan zich niet meer terugdraaien. Dit laatste is een reden om inbakeren af te raden zodra een kindje kan draaien zonder inbakerdoek of als het kindje 6 maanden oud is. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, waar ook het consultatiebureau onder valt, raadt aan om alleen in te bakeren op advies van arts of consultatiebureau. Een zorgverlener met speciale scholing zal dan uitleggen hoe je je baby het beste kan inbakeren. Daarnaast zal ze adviezen geven over: slaappositie, de manier waarop het gebeurt (hoofdje vrij houden), de hoeveelheid (extra) beddengoed, en de strakheid waarin de doeken de benen, de ribbenkast en de heupen omsluiten. 

Wanneer baker je een baby niet in? 

  • Als hij ziek is of koorts heeft.

  • Wanneer je baby een ernstige luchtweginfectie heeft.

  • Verschijnselen van of aanleg voor heupdysplasie vertoont.

  • Wanneer scoliose (kromming van de ruggengraat) wordt geconstateerd.

  • De eerste 24 uur na vaccinatie.

  • Als je baby zelf begint te draaien.

  • Als je baby ouder is dan zes maanden (begin met afbouwen rond de vier maanden).

Inbakeren in de kraamweek

Mijn kraamverzorgende bakende mijn jongste zoon in tijdens de kraamweek. Zo kon hij rustig slapen, was haar redenatie. Toch wordt inbakeren in de kraamweek afgeraden. Vanaf 1-2 weken mag je een baby pas inbakeren. Inbakeren in de kraamweek ontneemt de ouders de ruimte om de signalen van hun kindje te leren kennen. Dit is echter wel heel belangrijk. Vooral voor de hechting van je kindje. Bij een erg onrustige baby kan deze wel in een doek worden gewikkeld, waarbij het hoofd vrij moet blijven ter voorkoming van oververhitting. 

Tot wanneer inbakeren

Inbakeren is bewezen effectief voor baby’s tussen de 2 en 7 weken. Meestal start je dus in deze periode. Merk je geen effect binnen 3 dagen? Stop dan weer met inbakeren. Werkt rust en regelmaat ook niet, neem dan contact op met een arts. 

Merk je wel effect? Dan kun je doorgaan met inbakeren. De eerste 2 weken heeft je kindje nodig om te wennen aan het inbakeren. Daarna gaat het langzaam leren zelf in te slapen. Hiervoor heeft je baby ongeveer 6 weken nodig. Na deze 6 weken kun je weer gaan afbouwen met het inbakeren. Je kindje is dan ongeveer 3 maanden oud. Start uiterlijk met 4 maanden met afbouwen, zodat je kindje gewend is om te slapen zonder inbakeren als het leert te draaien. 

Hoe bouw je het inbakeren af?

Het afbouwen van inbakeren doe je geleidelijk. Start met 1 slaapje per dag zonder inbakeren. Bij voorkeur op het moment van de dag dat je kindje het makkelijkste inslaapt. Als dit goed gaat kun je het langzaam gaan uitbreiden naar de andere slaapjes. 

Om de stap minder groot te maken kun je je kindje strak instoppen onder een lakentje. Zo heeft het nog steeds het gevoel beperkt te worden in zijn bewegingen. Je kunt ook kiezen voor een slaapzak

Als je start met afbouwen van het inbakeren, pas dan de rest van het bedritueel niet aan. Zo behoud je de rust en regelmaat en herkend je kindje het slaapmoment. 

Zorg dat je kindje met 6 maanden kan slapen zonder inbakeren. 

Andere mogelijkheden om je baby beter te laten slapen

  • Rust en regelmaat, prikkels verminderen en vaste rituelen, het helpt heel veel kinderen om beter te slapen. 

  • Strak instoppen onder een lakentje is voor veel baby’s ook voldoende om meer rust te ervaren

  • Raadpleeg een arts om de oorzaak van de onrust te achterhalen

  • Neem contact op met een baby slaapcoach Via Best9Moms krijg jij 10% korting op een online cursus slapen voor baby's of peuters. Check snel de bovenstaande link!

Vorige
Vorige

Review: Mama’en - Nina Pierson

Volgende
Volgende

Herstellen keizersnede