Best9Moms

View Original

Wiegendood voorkomen

Helemaal voorkomen kun je wiegendood niet. Je kunt immers niet constant naar je kindje kijken als het slaapt, zodat je het kunt helpen als het nodig is. Laat dit los en kijk naar wat je wel kunt doen.

  1. Laat je kindje slapen in jouw bijzijn. Overdag beneden in de box of de wagenbak. In de nacht op jouw slaapkamer, bij voorkeur in een co sleeper. Zo is je kindje dichtbij en kun jij reageren op veranderingen in de ademhaling. Het advies is om je kindje de eerste 6 maanden op jouw slaapkamer te laten slapen. 

  2. Leg je kindje op de rug te slapen. In rug lig is de neus vrij en de kans klein dat je kindje gaat draaien. Zij lig is ook prima om de neus vrij te houden. De kans is echter groot dat je kindje naar de buik draait. Dit is minder veilig, doordat de neus dan in het matras gedrukt kan worden. Vooral jonge baby’s zijn nog niet altijd sterk genoeg om het hoofdje zelf te draaien of krijgen niet op tijd de impuls om dit te doen. 

  3. In buik lig slaapt een baby vaak dieper, waardoor het minder reageert op prikkels. Dit geeft een groter risico op een zuurstoftekort, met wiegendood als gevolg. Leg je kindje in een slaapzak te slapen. Kies hiervoor een slaapzak waar het kindje niet met het hoofdje in kan zakken. Op deze manier blijft je baby warm, maar kan het niet verstrikt raken in lakens of een deken. Kies je wel voor een laken of deken. Maak het bedje dan kort op, zodat het minder kans heeft om onder de dekens te zakken. Let bij de keuze voor een slaapzak of deken ook op de warmte. Kindjes die het te warm hebben in de nacht, hebben ook een grotere kans op wiegendood. Inbakeren is daarom ook niet zo’n goed idee. 

    Lees hier meer over inbakeren

  4. Leg zo min mogelijk voorwerpen in het bedje van je baby. Knuffels, tutdoekjes, bedbekleding, je kindje heeft het niet nodig. Het verhoogd alleen maar het risico op wiegendood. Denk ook aan voldoende ventilatie en ademende materialen. Leg bijvoorbeeld geen plastic molton in een babybedje. 

  5. Pas de temperatuur van de kamer aan, zodat je kindje niet oververhit raakt. Een goede temperatuur is rond de 18-20 graden. Is het te warm in de zomer? Leg je kindje met alleen een luier aan in bed.

  6. Rook niet in het bijzijn van je baby gedurende de dag. Dit geldt natuurlijk ook voor het bezoek. Roken is voor niemand goed, net als meeroken. De longen van je baby zijn echter nog minder gewend en kunnen eerder last hebben van een zuurstoftekort. 

  7. Slaap niet samen met je kindje in bed. De temperatuur is hoger en jij slaapt waarschijnlijk onder een dekbed, waardoor je kindje niet voldoende ventilatie krijgt. Dit is niet meer te vergelijken met het samen slapen van vroegere tijden. Toen sliepen we in bedden en met dekens van andere materialen, waardoor het veiliger was voor je kindje. Toch heeft samen slapen in bed wel een voorkeur boven samen slapen in een stoel. Uit onderzoeken blijkt dat kindjes hierdoor vaker overlijden. Kies je voor samen slapen? Geef je kindje dan een eigen deken of slaapzak en zorg dat het niet onder jouw deken of in de buurt van je kussen ligt en voorkom dat het uit bed kan vallen. 

Een mooie opsomming van een heleboel adviezen. In een ideaalplaatje slaapt je kindje op de rug, in een co sleeper tegen je bed aan, met een eigen slaapzak aan. Toch werkt dit niet voor alle kindjes even goed. Zo sliepen mijn kinderen heel onrustig op de rug en waren de nachten een hel. Overdag legde ik ze op de buik, hun voorkeurshouding en sliepen ze prima. Ik heb er zelf voor gekozen om, tegen de adviezen in, mijn kinderen op de buik te laten slapen. Een wereld van verschil. De nachten werden rustig en ook ik kreeg veel meer slaap. Ik durfde dit aan, omdat mijn kinderen sterk waren. Al in de kraamweek draaiden ze, in buiklig, hun hoofd om. Het waren grote sterke jongens, echte volgroeide baby’s. 

Wil je meer lezen over wiegendood? Lees dan hier verder: Wiegendood