Best9Moms

View Original

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe is er niets wat je niet mag eten als je zwanger bent. Echter zijn er wel voedingsmiddelen die een risico vormen en is beperking zeker aan te raden. Zo zijn baby’s gevoeliger voor bepaalde bacteriën en zijn schadelijke stoffen schadelijker voor je kindje dan voor jou. Zeker in de laatste 3 maanden voor je zwangerschap en de eerste 3 maanden van je zwangerschap is dit erg belangrijk. In deze maanden wordt het fundament van je kindje gelegd. Weet wel dat je niets helemaal kan uitsluiten of je moet al je voedsel zelf verbouwen. 

De risico’s van schadelijke bacteriën in je voeding tijdens je zwangerschap

De listeria bacterie is een van de bacteriën in voedingsmiddelen. De listeria bacterie komt vooral voor in rauwe producten, zoals gerookte zalm, rauw vlees en rauwe groentes. De listeria bacterie kan via het bloed bij je baby terecht komen. Zelf wordt je hier misschien niet eens echt ziek van. Je kunt wel koortsklachten hebben en spierpijn ervaren. Je kindje loopt echter wel gevaar. De listeria bacterie kan een bloedvergiftiging veroorzaken. In het 3e trimester kan dit leiden tot een vroeggeboorte, in eerdere trimesters tot een miskraam. Een besmetting komt in Nederland ongeveer 5x per jaar voor en is goed te voorkomen, zonder jezelf te veel beperkingen op te leggen. 

  • Bewaar gekoelde producten, zoals vleeswaren, paté en kant-en-klaar maaltijden in een goed werkende koelkast bij 4 graden. 

  • Gooi bederfelijk eten weg zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Koelverse en voorgesneden sla kun je maximaal 1 dag bewaren na opening van de verpakking. 

  • Was rauwe groente voordat je deze eet. Bedenk wel dat kraanwater ook de listeria bacterie kan bevatten. Wassen met kraanwater is dan niet voldoende. 

  • Vermijd zachte kazen van rauwe melk, dit staat op de verpakking vermeld. In Nederland zijn bijna alle kazen van gepasteuriseerde melk gemaakt en vormen daardoor geen risico. 

  • Kant-en-klare gerookte vis, zoals zalm of paling, uit de koeling. Door het rookproces kan dit lang bewaard worden en krijgt de listeria bacterie de tijd om zich te vermenigvuldigen.

  • Rauwe dierlijke producten, zoals vis, schaal- en schelpdieren, ei en melk, maar vergeet ook sushi en maatjesharing niet. 

Voor alle producten geldt dat je deze prima kunt eten als ze goed verhit worden. Het vraagt soms wat aanpassing. Gerookte zalm is rauw toch echt wel lekkerder en ik houd ook meer van een zacht gekookt eitje dan een hard gekookte. Maar op deze manier kun je wel alle benodigde vitaminen, mineralen en eiwitten binnen krijgen. 

Schadelijke stoffen in voedingsmiddelen

Gifstoffen in je voeding kunnen gevaarlijk zijn voor je baby, tijdens je zwangerschap. Dit is de reden dat bijvoorbeeld aangeraden wordt om geen tonijn te eten. Natuurlijk zitten hier risico’s aan. Tonijn is een roofvis en eet andere vissen, de concentratie gifstoffen uit de oceaan in het lichaam van een tonijn is hierdoor behoorlijk hoog. 

Dit neemt niet weg dat je hiermee beter alle vis kan vermijden. Vis is een van de weinige voedingsmiddelen waarin omega-3 vetzuren zitten. Laten deze heel belangrijk zijn voor de groei van de hersenen van je kindje! Zonde om daarvoor vis helemaal te vermijden. Kies liever voor kleinere vette vissoorten, zoals sardientjes, haring of makreel. Ook erg lekker en er zitten veel minder gifstoffen in. 

En raak vooral niet in paniek als je wel een keer tonijn eet. Uiteindelijk is het voordeel van de goede voedingsstoffen in tonijn een stuk groter dan het nadeel van de gifstoffen. 

Alcohol tijdens de zwangerschap

Een andere gifstof die je beter kunt mijden is alcohol. Algemeen bekend natuurlijk. Een biertje of een wijntje laten de meeste zwangere vrouwen wel massaal staan. Maar heb je ook wel eens aan de volgende bronnen van alcohol gedacht? 

  • Kefir gemaakt van melk of water bevat alcohol. 

  • Vaak wordt er alcohol gebruikt in sauzen voor bij het vlees (restaurants).

  • Toetjes en lekkernijen als, kersenbonbons, advocaat en tiramisu

  • Overrijp fruit

Kleine hoeveelheden alcohol zijn vaak helemaal niet schadelijk. Zo is de alcohol in sauzen vaak al verdampt voor het op je bord ligt. En is de suiker in een toetje schadelijker dan het beetje alcohol dat eraan toegevoegd is. Dit betekend dus dat je deze producten niet perse hoeft te mijden, als het om de alcohol gaat. Maak wel bewuste keuzes, want te veel suiker past natuurlijk ook niet in een gezond voedingspatroon, zwanger of niet. 

Wil je meer weten over voeding tijdens je zwangerschap? Lees dan hier verder: Voeding en zwanger

Download gratis mijn folder: 5x meer zelfvertrouwen voor jouw moederrol. Waarin ik mijn beste tips deel voor meer zelfvertrouwen en balans in het moederschap (onder jouw voorwaarden).