Waarom eten zwangere vrouwen augurken?
Augurken en zwangere vrouwen. Hoe cliche! Toch zit er wel een kern van waarheid in.
Waarom eten zwangere vrouwen augurken?
Om een hele simpele reden. Het trekt de misselijkheid weg. Het gaat hier dan wel om de zure augurk, niet de zoet zure augurk. Als je deze eet (het liefst voor het eten), dan trekt de augurk het misselijke gevoel weg (naar beneden noemen we dat ook wel). #handig zou ik zeggen.
Maar wat moet je daarna eten?
Soms heb je tijdens je zwangerschap helemaal geen zin om te eten of je wilt juist alleen maar ‘slechte’ dingen eten. Terwijl je echt wel heel erg goed weet dat dat niet zo goed is voor jou en ook niet zo goed voor je baby. Je kan dan zeggen dat je toegeeft aan je zogenaamde ‘craving’.
Zo leefde mijn zusje in het eerste tremester alleen maar op bon bon bloc . Je kan daarin meegaan en zeggen “daar heb ik nu zin in en mijn lichaam geeft aan dat ie dit wilt”, dus geef je daaraan toe.
Klopt voor een heel klein deel: zwanger of niet zwanger.
Voeding en zwanger: je behoeftes
Je lichaam heeft behoefte aan een product, zoals een vitamine of mineraal of aan energie. Jouw hersenen denken dan niet vanzelf over na (helaas ) of het de beste en gezondste optie is die beschikbaar is.
Nee, hij denkt: wat kan er nu heel snel gegeten worden, wat ook snél dat ene product oplevert (vitamine, mineraal of energie) dat ik nodig heb?
Je moet het een beetje zo zien: je hersenen scannen heel snel langs alle producten in en rondom je omgeving en geeft je direct een signaal.
Vaak is het dat je lichaam snel energie nodig heeft. Vandaar dat er dan gekozen wordt voor snelle suikers. Het maakt je lichaam even niet uit dat jij je, na de bon bon bloc, ontzettend beroerd kan voelen. Je bloedsuikerspiegel stijgt immers heel snel en zakt daarna heel snel. Dat lost die daarna dan wel weer op. Hij wil gewoon even snel energie hebben.
Food cravings: de betekenis
Overal op het internet kan je vinden welke vitamine of mineraal je lichaam mist als je heel erg naar iets hunkert. Even wat voorbeelden:
Chocolade is: magnesium tekort.
Frituur en vettig eten: is een vraag naar essentiële vetzuren zoals noten, zaden, pitten, goede koud geperste olie en kokosolie.
Zoetigheid: is een energie gebrek.
Meer over food cravings lees je hier: Voeding en Zwanger
Voeding en zwanger: wat eet je dan wel?
Eet in plaats van geraffineerde suikers een goede gezonde maaltijd met eiwitten erin en groenten. Als je energie level dan laag is en je lichaam heeft energie nodig, haalt hij deze uit eiwitten, groenten en fruit. Deze producten geven je lichaam mega veel energie.
Gezond eten is ook zonder dat je zwanger bent al super belangrijk voor je. Maar zeker tijdens de zwangerschap: je bent een mensje aan het maken en dat kost je lichaam alle energie. Alle energie die je hebt gaat daarnaar toe. Dus het is ontzettend van belang dat je de toevoer van energie op peil houdt.
Zwangerschapsmisselijkheid: wat kun je wel eten?
Maar hoe moet dat nou als je de hele dag kotsmisselijk bent, nergens zin in hebt, al het eten je niet aanstaat en geen puf hebt om iets te maken. Probeer dan eens voor de maaltijd een augurk te eten, prep je maaltijden en zorg voor makkelijke gerechten.
Veel vrouwen zijn tijdens de zwangerschap dol op havermout pap. Dat komt omdat daar veel energie in zit, het zit vol met goede eiwitten. Het is makkelijk te maken en het houdt ook bij velen de misselijkheid weg. Toch (kleine beetjes) blijven eten als je misselijk bent: vaak gaat het dan juist weg.
Heb jij last van je darmen tijdens je zwangerschap?
Voor, tijdens of na de zwangerschap kan het zijn dat je ontzettende last ervaart van je darmen. Janneke de Boer van GezondBegin heeft daar een hele mooie online training over gemaakt, waarin ze je alles verteld over welke voeding je darmen nodig hebben om weer helemaal gezond te worden.
Als jij je via Best9Moms aanmeldt, krijg je van Gezond Begin ook het zwangerschapsprotocol erbij, vol met handige tips. Zoals welke vitamines belangrijk zijn tijdens je zwangerschap en wanneer het handig is om is probiotica te gebruiken.
Deze blog is geschreven door Janneke de Boer van GezondBegin. Hier lees je meer over Janneke en haar online training: GezondBegin. Ook lees je hier wat je moet doen om het zwangerschapsprotocol van Janneke te ontvangen.