Best9Moms

View Original

Waar let ik op bij de keuze voor een kinderopvang

Ben je zwanger, grote kans dat jouw kindje straks naar de kinderopvang gaat. Kies je voor een grootschalige organisatie of een kleine zelfstandige. Of kies je juist voor een gastouder, een oppas of een nanny?

Overal zitten voor- en nadelen aan. Aan jullie om de juiste afweging te maken. Ik heb geprobeerd een zo’n helder mogelijk beeld te schetsen van de mogelijkheden, voor- en nadelen. Lees met me mee!

Thuis of op locatie

De eerste keuze die je gaat maken is de locatie van de opvang. Wil je dat je kindje in de veilige thuisomgeving blijft? Dan kun je kiezen voor een oppas, opa en oma of een nanny. 

Sta je open voor opvang buitenshuis? De keuze voor een gastouder of kinderopvang komt hier nog bij. 

Praktische overwegingen: kosten, openingstijden, bereikbaarheid

De kosten van een gastouder of een oppas liggen vaak lager dan bij een kinderopvang of een nanny. Toch is dit niet altijd voordeliger! De netto kosten die je betaald zijn immers afhankelijk van de kinderopvangtoeslag, die je van de overheid ontvangt. Waarbij je voor een gastouder een lagere toeslag ontvangt en voor een oppas helemaal geen toeslag, voor een nanny is het afhankelijk van de organisatie en haar diploma's of je wel of geen toeslag krijgt. Het loont hierdoor om vooral andere praktische overwegingen mee te nemen in je beslissing. 

Denk hierbij aan openingstijden. Een kinderopvang is vaak open van 07:30 uur tot 18:30 uur. Werk je veel in wisselende diensten of moet je eerder beginnen. Er zijn organisaties die langere openingstijden hebben. Het nadeel is wel dat je altijd voor de hele dag betaald, ook als je hier geen gebruik van maakt. 

Met een gastouder kun je afspraken maken over een standaard breng en haal tijd. Je betaalt dan alleen voor de afgesproken uren. Dit laatste geldt overigens ook vaak voor een nanny of een oppas. 

Niet onbelangrijk is de bereikbaarheid. Als jij je kindje weg moet brengen en je moet hiervoor eerst 20 min in de auto zitten, dan kost dit je al snel 40 min extra per dag. Kostbare tijd, die je veel liever gebruikt om te genieten van je kindje. Kijk daarom eerst voor de mogelijkheden dichtbij huis. Mocht dit je echt niet bevallen, dan kun je altijd nog verder weg gaan kijken. 

De voordelen van groot en klein

Ga je voor een grote organisatie of liever kleinschalig? 

Een grote organisatie of locatie is vaak veel flexibeler als je een extra dag opvang nodig hebt. Een kleine organisatie heeft veel meer oog voor de klant/ het individuele kind en heeft daardoor minder strakke protocollen. 

Een gastouder is per definitie kleinschalig en persoonlijk. Je kindje heeft altijd te maken met hetzelfde gezicht en voelt zich al snel vertrouwd. Toch heeft dit wel nadelen. Als de gastouder ziek is of op vakantie gaat, heb jij geen opvang. Vaak kun je via het gastouderbureau wel vervanging aanvragen, maar dit houdt wel in dat je kindje naar een vreemde gastouder op een vreemde locatie moet. 

De kleinschaligheid houdt ook in dat je kindje minder met andere kinderen speelt. Voor baby’s is dit lekker rustig, maar vanaf een jaar of 1,5 krijgen kinderen steeds meer de behoefte om met anderen te spelen. Een kinderopvang of peuterspeelzaal biedt daarbij wel de uitkomst. Veel grotere kinderopvangorganisaties werken met voorschoolse educatie en thema's, zo maak je de overgang naar school een stukje makkelijker. Dit zou ook een reden kunnen zijn om eerste gebruik te maken van een gastouder en je kind vanaf 2 jaar naar een kinderopvang te brengen. 

Verdiep je in de opvoedkundige en voedingsprincipes

Iedere kinderopvang, gastouder, nanny of oppas heeft een eigen visie op opvoeden, voeden, spelen en leren. Wat mij betreft een belangrijk item bij het maken van je keuze. Voor mij is gezonde voeding heel belangrijk. Ik wil niet dat mijn zoontje van 2 volgestopt wordt met suiker, wat hij thuis niet krijgt. Hagelslag op brood, ranja en een koekje, voor mij totaal overbodig. Gelukkig kan ik dit goed bespreken bij de kinderopvang van mijn kinderen. 

Toch leek dit wel een probleem bij de gastouder, waar mijn oudste een tijdje heeft gezeten. Zij vergat gewoon dat hij nog geen ranja mocht van mij en als de andere kinderen een koekje kregen, kreeg mijn zoontje dit ook. Ondanks dat hij pas 1 jaar oud was en hartstikke tevreden met een cracker of rijstwafel. Zolang je dit koek noemde, zag hij zelf het verschil niet eens. 

Ook het ritme van je kindje kan soms een probleem vormen. Sommige opvanglocaties duwen alle kinderen in een vast stramien. Als jij juist het ritme van je kindje probeert te volgen, kom je voor een uitdaging te staan. Goed om je hier vooraf in te verdiepen. 

Dan heb je nog een tal van mogelijkheden wat betreft soort opvang. Opvanglocaties op een boerderij zijn erg in trek. Super leuk, alle kinderen in een overall en lekker spelen tussen de dieren. Heel wat anders dan een stadse opvang, met een mini buitenruimte. Of wat dacht je van een sportieve opvang, met tal van workshop als kinderdansen, kinderyoga of kindergym. 

Maak een keuze op basis van je gevoel

Laat je goed informeren over de mogelijkheden, lees in je in visies en beleid op het gebied van opvoeden, activiteiten en voeding en spreek met vrienden en bekenden uit de buurt.

Volg hierna je gevoel. Laat hierin jouw behoeftes leidend zijn. Hoeveel tijd wil jij maximaal kwijt zijn aan het brengen en halen van je kind, wat past het beste bij jouw visie op opvoeden, is er voldoende ruimte voor je kind om zich te ontwikkelen en te spelen met andere kinderen en raakt je kind hier niet overprikkelt?

Ga kijken bij verschillende locaties. Proef de sfeer. Waar voel jij je prettig? 

In Nederland is een strenge wetgeving en voldoende controle op alle vormen van kinderopvang. De kans dat je een ‘slechte’ opvang treft is zeer klein. Het enige risico loop je met een oppas, die je inhuurt zonder bemiddelingsbureau. Hier zou ik persoonlijk wel mee uitkijken. Wees verder ook niet bang om te wisselen van opvang of opvang methode, als het niet bevalt. Jij bent de klant en als het niet naar wens is dan kun je in gesprek gaan, een klacht indienen of de keuze maken voor een andere vorm van opvang. 

Wil je meer weten over de kwaliteit van de opvang naar jouw keuze? Bekijk dan hier de beoordeling van de landelijke inspectie.

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s

See this content in the original post