Review: The Motherhood Complex - Melissa Hogenboom
Over het moederschap valt veel te zeggen. Het moederschap is mooi, uitdagend en bijzonder. Maar het moederschap kan ook heel ingewikkeld en frustrerend zijn. Melissa Hogenboom schrijft over het moederschap vanuit haar beleving, gecombineerd met wetenschappelijke achtergronden. The Motherhood Complex is een mooie uiteenzetting over hoe het is om moeder te zijn in de moderne wereld. De uitdagingen waarmee je te maken krijgt, de verwachtingen van anderen en de (voor)oordelen.
De overgang van vrouw naar moeder
Het is bijna niet voor te stellen hoe groot de overgang van vrouw naar moeder is. Je hele zwangerschap bereid je jezelf voor, je denkt er klaar voor te zijn en toch blijft het ingrijpend. Het moederschap geeft je een nieuwe identiteit. Deze kan bestaan naast de identiteit die je al hebt bijvoorbeeld als werknemer en dochter. De nieuwe moeder identiteit kan ook je oude identiteiten overschrijven. Combineer dit met alle hormonale en fysieke veranderingen en je kunt je voorstellen dat dit effect heeft op hoe jij je mentaal voelt. Het verandert hoe een vrouw naar zichzelf kijkt.
Melissa beschrijft dit proces levendig met anekdotes uit haar eigen ervaring en duikt daarna de onderzoeken in, om te achterhalen waarom vrouwen de overgang naar het moederschap als zwaar ervaren.
Van veranderingen in de hersenen van moeders tijdens de zwangerschap en het moederschap, naar de fysieke impact van de zwangerschap en bevalling tot aan de verwachtingen die anderen van je hebben nu je moeder bent. Het helpt je echt om te begrijpen welke veranderingen je doormaakt als vrouw op weg naar het moederschap. Wat volgens Melissa zal leiden tot beter ouderschap.
Hier geef ik haar geen ongelijk in. Als je begrijpt wat je doormaakt, is het makkelijker om met de situatie om te gaan. Het moederschap heeft minder invloed op je mentale gesteldheid, waardoor jij lekkerder in je vel zit. Een soort opwaartse spiraal. Terwijl je jezelf anders misschien juist wel verzet tegen de veranderingen en het tegenovergestelde ervaart.
Vrouw zijn is moeder zijn
Naast alle hormonale en fysieke veranderingen, verandert ook de kijk van je omgeving. Van oudsher wordt er van een vrouw verwacht dat zij moeder wordt. Van een moeder wordt verwacht dat zij voor de kinderen zorgt. Ondanks dat dit gedeeltelijk cultuurgebonden is en dat de moderne maatschappij hier steeds vaker ook anders mee omgaat, staat een nieuwe moeder onderdruk van deze verwachtingen.
Melissa Hogenboom beschrijft dit gedetailleerd in haar boek. Het moederschap wordt zeker niet alleen ingewikkeld door de nieuwe rollen en taken die een moeder moet combineren met haar andere rollen en taken. De verwachtingen van de maatschappij over het moederschap maken het moederschap nog het meest complex. Voldoe jij niet aan de verwachtingen van je omgeving, dan wordt je veroordeeld. Dit heeft een negatief effect op de mentale gezondheid van een moeder.
Carrière of gezin
Vrouwen moeten nog steeds te vaak een keuze maken tussen werk of gezin. In de huidige maatschappij is het moeilijk om beide te combineren. Daarnaast beschrijft Melissa uitgebreid waarom je het eigenlijk ook niet goed kan doen. Als je werkt ben je geen goede moeder, werk je niet dan heb je geen ambitie. Een lastige tweestrijd, welke perfect wordt beschreven door Melissa.
Prestatiecultuur
Melissa zelf, geboren in Nederland, woont al jaren in Engeland en vergelijkt in haar boek de situatie in verschillende landen met elkaar. Waarbij zij de Nederlandse situatie erg hoog heeft zitten. Ze roemt de Nederlandse 6jes cultuur op de scholen. Goed is goed genoeg.
In het moederschap zie ik dit echter vaak niet terug. Moeders zijn veel ambitieuzer in het moederschap, dan leerlingen zijn op school. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
De 6jes cultuur leeft ook veel meer bij de leerlingen, dan bij de ouders. Welke nog maar al te vaak meer teleurgesteld zijn met een slecht cijfer, dan de leerling die het cijfer heeft gekregen.
Toch kunnen we als moeders wel wat leren van deze vergelijking. Melissa beschrijft dit mooi in haar boek. Heel veel landen om ons heen willen het beste voor hun kind, daar hoort een topopleiding bij. Haalt een kind dit niet, dan heeft het veel minder kansen in de maatschappij. In Nederland hebben we een ander systeem. Je hoeft niet bij de top te zitten, wij zijn veel meer geïnteresseerd in het welzijn van onze kinderen. De rest komt dan vanzelf wel goed.
Wat zou het mooi zijn als we dit ook op onszelf zouden kunnen toepassen. Goed is echt goed genoeg, ook in het moederschap. Het is zoals het is en we hoeven ons niet beter voor te doen dan we zijn. Wat zou het mooi zijn als we een cultuur kunnen creëren waarin je als moeder je ambities kunt combineren met het moederschap. Zonder dat je je constant hoeft te verantwoorden bij je baas, omdat je eerder naar huis moet of verlof moet nemen omdat je kind ziek is. Zonder dat je een promotie misloopt, omdat je zwanger bent. Een cultuur waarin het net zo normaal is dat je partner minder gaat werken om voor de kinderen te zorgen en een cultuur waarin jij geen verantwoording af hoeft te leggen voor de keuzes die je maakt.
Dit lijkt nu nog ver weg. Toch zijn we in Nederland al goed op weg. Parttime werken, voor man en vrouw, wordt steeds normaler. Net als het ouderschapsverlof voor papa. Nog lang niet alle werkgevers zijn hier blij mee, maar er komt steeds meer begrip voor.
Moeder mindset
De volgende stap is een mindset verandering bij de moeders zelf. Want de culturele verwachtingen leven niet alleen bij de werkgevers, ook bij de moeders. Zij wil de perfecte moeder zijn en neemt het grootste deel van de zorgtaken op zich. Het maakt hierbij niet uit hoeveel ze werkt. Ook dit wordt uitgebreid beschreven door Melissa.
Wat zou het mooi zijn als moeders deze verwachtingen los konden laten en helemaal zelf het moederschap durfden vorm te geven. Op een manier die past binnen haar ambities en behoeftes, zonder daarmee haar kinderen te benadelen.
Dat laatste is overigens veel minder moeilijk dan gedacht. Voor kinderen is het helemaal niet erg om 5 dagen in de week naar een kinderopvang te gaan. Zolang deze maar kwalitatief goed is. Wel is het belangrijk om de tijd die overblijft, er echt voor je kinderen te zijn. Melissa benadrukt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Een eyeopener, welke ondersteunend is voor een werkelijke cultuurverandering!
Melissa Hogenboom heeft een boek geschreven vol met waardevolle informatie voor moeders (en hun partner). Een mooie basis om het moederschap anders te gaan bekijken. Want het moederschap complex zit in de samenleving verweven, maar zeker ook bij de moeders zelf. Laten wij moeders de eerste stap nemen naar verandering en opkomen voor onze behoeftes. Op naar meer balans tussen het moederschap, het werk en natuurlijk jezelf!
Benieuwd naar ‘The Motherhood Complex’ van Melissa Hogenboom? Bestel het hier: Zwangerschapsboeken & Moederschap boeken — Best9Moms
Lees ook het interview dat ik met Melissa Hogenboom had.