Postpartum Thyreoïditis of een schildklierontsteking na de bevalling
Je bent bevallen, je kunt je geluk niet op en wilt vooral genieten van je kindje. Helaas voel je je niet goed. Je bent vermoeid. Je kunt je niet goed concentreren. Je bent snel geïrriteerd. En je hebt last van depressieve gevoelens. Allemaal symptomen die kunnen horen bij de herstelperiode na je bevalling of bij het wennen aan de nieuwe gezinssituatie en moederrol. Maar ook bij een tijdelijke schildklierontsteking na de bevalling, postpartum thyreoiditis.
Wat is postpartum thyreoiditis?
Een tijdelijke schildklierontsteking na je bevalling. Hoe dat zo?
Ik ging op onderzoek uit en vond eigenlijk vrijwel alleen maar vakliteratuur, boordevol moeilijke termen. Ik heb geprobeerd om het te vertalen naar begrijpbare taal voor de ‘gewone’ mens.
De schildklierontsteking ontstaat in de periode na de bevalling. Tijdens de zwangerschap wordt je immuunsysteem onderdrukt. Dit is om te voorkomen dat je lichaam je baby afstoot, wat leidt tot een miskraam. Na de bevalling veranderen je hormonen zodanig dat de onderdrukking van het immuunsysteem plotseling wegvalt. Het lichaam kan hierbij over reageren met een versterkte reactie van het immuunsysteem. Een auto-immuunreactie, waardoor de ontsteking aan je schildklier ontstaat. De ontsteking ontstaat binnen een jaar na de bevalling. Ongeveer 8% van de vrouwen krijgt last van postpartum thyreoiditis.
Symptomen postpartum thyreoditis
Hoe weet je dat je een schildklierontsteking hebt? Soms is dit lastig te bepalen. De symptomen worden gemakkelijk verward met de kwaaltjes die je kunt ervaren tijdens het herstel van je bevalling of een postnatale depressie. Ook kan de ontsteking leiden tot een te snel werkende schildklier (hyperthyreoditis) of juist tot een te traag werkende schildklier (hypothyreoditis).
De symptomen op een rijtje:
Te snel werkende schildklier
slapeloosheid
hartklachten (snelle hartslag)
vermoeidheid
gewichtsverlies
geïrriteerdheid
angst
Te langzaam werkende schildklier
vermoeidheid
gewichtstoename
obstipatie
depressiviteit
concentratiestoornissen
gevoel van uitputting
Niet alleen voor de pasbevallen moeder en haar omgeving lijken deze symptomen erg op een postnatale depressie. Ook artsen denken niet altijd meteen aan een schildklierontsteking. Hierdoor duurt het soms langere tijd voor deze wordt opgemerkt. Vermoeidheid, een gevoel van uitputting en slapeloosheid worden makkelijk toegeschreven aan de nachtelijke voedingen met het bijkomende slaapgebrek. Angst en concentratiestoornissen passen ook prima bij alle hormonale veranderingen rondom de bevalling en de borstvoeding. En vermoeidheid en hormonale veranderingen zijn een veel voorkomende oorzaak van geïrriteerdheid en depressieve gevoelens.
Langer aanhoudende klachten of een postnatale depressie waarbij antidepressiva niet werken, kunnen een reden zijn om je schildklierfunctie te laten testen. Hierbij wordt gekeken naar de waarden van THS, het schildklierstimulerend hormoon.
Hoe is het beloop van postpartum thyreoditis?
De eerste 3 maanden na de bevalling werkt de schildklier vaak te snel. In maand 4-8 gaat dit over in een te langzaam werkende schildklier. Daarna treedt spontaan herstel op, vaak tussen de 12 en 18 maanden vanaf de eerste symptomen.
Een kwart van de vrouwen doorloopt beide fases. De anderen een van beide, waarbij een langzame schildklierwerking vaker voorkomt.
De behandeling van postpartum thyreoditis
Een schildklierontsteking na de bevalling wordt meestal niet behandeld. De klachten verdwijnen spontaan na 12-18 maanden. In sommige gevallen wordt er extra schildklier hormoon toegediend bij een te lage schildklierwerking of worden hartkloppingen behandeld met bètablokkers. Een regelmatige controle van de schildklierfunctie behoort wel altijd tot protocol. Iedere 6 weken vindt er een controlemoment plaats bij de behandelend arts.
Het voorkomen van postpartum thyreoditis is niet mogelijk. Wel ben ik ervan overtuigd dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan het verkleinen van het risico. Beweeg voldoende, eet gezond, slaap voldoende en neem de tijd om te ontspannen. Loes levert voor mij het bewijs hiervoor. Lees ook haar gastblog: Loes: Moeder worden zonder roze wolk