Best9Moms

View Original

Omega 3: gezonde vetten in balans

See this content in the original post

‘Vetten zijn ongezond’, een overtuiging die niet waar blijkt te zijn. De juiste vetten, in de juiste verhouding kunnen namelijk super veel betekenen voor je gezondheid. Zonder voldoende gezonde vetten functioneren je hersenen niet optimaal en blijft er teveel slecht cholesterol in je bloed achter. Het gevolg: vitaminen en mineralen worden minder goed opgenomen en de kans op hart- en vaatziekten wordt groter. Voor kinderen, hoe klein ze ook zijn, zijn gezonde vetten essentieel voor de hersenontwikkeling. Ben je zwanger? Inname van voldoende gezonde vetten zorgt voor een gezonde hersenontwikkeling van je kindje, voorkomt complicaties tijdens je zwangerschap en geeft je kindje een gezonde start. 

Laaggradige ontsteking

En dit is nog niet alles. Ongezonde vetten, suikers en bewerkte voeding zorgen voor veel laaggradige ontstekingen in heel je lichaam. Vaak merk je hier niet zoveel van, kleine onverklaarbare pijntjes en vermoeidheid kunnen wel voorkomen. Toch is je lichaam, het immuunsysteem, hard aan het werk om alle kleine ontstekingen te lijf te gaan. Door de milde reactie merk je hier weinig van, maar blijven de ziekteverwekkers wel continue in je lichaam aanwezig en dus chronisch. Het gevolg is een breed scala aan bekende (chronische) aandoeningen, die vaak te voorkomen zijn door een betere balans tussen de vetzuren Omega 3 en Omega 6. 

Gevolgen van langdurige laaggradige ontstekingen

  • Auto Immuunziekten: coeliakie, diabetes type 1, ms, spastische darm, ziekte van crohn, reuma

  • Stofwisselingsziekten: diabetes type 2, nierfalen, vervette lever

  • Longziekten: astma, bronchitis, COPD, hooikoorts

  • Hart- en vaatziekten: aderverkalking, beroerte, hartfalen, hoge bloeddruk

  • Bot- & gewrichtsziekten: botontkalking, osteoarthritis, osteopenie

  • Neurologische aandoeningen: alzheimer, depressie, ziekte van Parkinson, ADHD (diagnose), autisme (diagnose)

Wist je dat: Een goede vetzuren balans tijdens je zwangerschap het risico op zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes en obesitas verkleind?

Omega 3 en Omega 6 vetzuren

Een goede balans tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren zorgt voor minder laaggradige ontstekingen. Samen met het verminderen van suiker en bewerkte voeding. 

De ideale balans tussen Omega 3 : Omega 6 = 1:1 (tot 1:3). 

Voor de meeste mensen is de Omega 6 veel hoger dan de Omega 3. Zo is mijn verhouding 1:9,5. Ondanks dat ik al bewust met mijn voeding bezig ben. Ik kan me voorstellen dat bij veel anderen de verhouding nog veel meer zoek is. 

Voeding met Omega 3 en Omega 6

De vetzuren Omega 3 en Omega 6 krijg je binnen via voeding. Hierbij is het met name belangrijk om te kijken naar de verhouding. Om deze in balans te krijgen is het soms beter om minder Omega 6 binnen te krijgen, de andere keer kun je beter inzetten op meer Omega 3. In de onderstaande tabel zie je welke voedingsstoffen de verschillende vetzuren bevatten. Zo kun je voor jezelf inschatten wat het snelste effect heeft. In veel gevallen is het overigens sowieso verstandig om Omega 3 ook te nemen als voedingssupplement.

Wist je dat: Een goede vetzuren balans tijdens je zwangerschap bijdraagt aan een goede start voor je kindje? Je kindje neemt immers jouw gezonde immuunsysteem over. Helaas werkt dit ook andersom, een ongezond immuunsysteem geef je ook door aan je kindje. Met een groter risico op astma, autisme of allergieën tot gevolg. 

Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Meten is weten

Als je deze lijst bekijkt, kun je waarschijnlijk al wel een inschatting maken of je vetzuren in balans zijn. In de meeste gevallen is dit niet zo. Om dit zeker te weten kun je een vetzuren balanstest doen. Deze bloedtest kun je thuis uitvoeren, met een simpele vingerprik. Enkele druppels bloed zijn voldoende. Deze stuur je op naar een gespecialiseerd laboratorium. Binnen enkele weken krijg je de uitslag, samen met een uitgebreid voedingsadvies. 

Omega 3 Omega 6 vetzuren balanstest: mijn ervaring

Zelf heb ik ook de vetzuren balans test gedaan. Zoals ik eerder al noemde was de balans niet zo goed. 1:9,5 daar valt nog genoeg aan te verbeteren. 

Naast de verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 krijg je nog meer waarden in deze test.

  • Zo ook mijn afweer waarde. Op het moment van deze test was deze 8%, terwijl je deze eigenlijk boven de 90% wilt hebben. Hiermee ben ik niet goed beschermt tegen de eerder genoemde chronische aandoeningen. 

  • Omega 3 vetzuren bestaan nog in 2 soorten EPA en DHA, deze wil je beide voldoende in je bloed hebben. De verhouding kan variëren, maar samen is een waarden van 8% aan te raden. Deze waarde was bij mij 4%. 

  • Ook is mijn mentale kracht gemeten. Dit heeft te maken met ideale omstandigheden van je hersenen, die bestaan voor ongeveer 60% uit vetzuren. Deze is ideaal gezien 1:1, ik bleef net binnen de 3:1. Een goede verklaring voor het feit dat ik met periodes meer prikkelbaar ben. 

  • De volgende test was de vloeibaarheid van mijn celmembranen. Voldoende vloeibaarheid is nodig om voldoende uitwisseling van vitaminen en mineralen te bevorderen. Bij mij was deze score 10:1, terwijl een score van 4:1 - 1:1 ideaal is. 

  • Als laatste is de hoeveelheid Omega 6 (AA) gemeten. Deze is bij mij te hoog: 11%. Ideaal gezien ligt deze tussen de 6,5% en 9,5 %.

Het advies na de vetzuren balans test

Gezien de resultaten is er nogal wat te verbeteren. Ondanks dat ik bewust met voeding bezig ben, verbaasd dat me niet. Ik blijf namelijk wel darmklachten houden en mijn energielevel is ook erg wisselend. De stappen die ik tot nu toe heb genomen, hebben wel veel verbeterd maar zeker niet alles opgelost. Vanuit de testuitslag heb ik weer nieuwe waardevolle tips gekregen. Hier ben ik mee aan de slag gegaan. Nu 2 weken later merk ik al verschil. Toch zal het nog een aantal maanden duren voordat het echte effect duidelijk is. Een verandering in je voedingspatroon heeft gemiddeld 4 maanden nodig om het optimaal het effect te laten zien. 

Even wat tips op een rijtje:

  • De hoge ontstekingswaarde laat zien dat mijn darmen niet optimaal functioneren. Voedingsstoffen worden niet voldoende opgenomen. Iets in mijn voeding triggert mijn darmen. Nu heb ik lactose al jaren uitgesloten, dus dit was het niet. Het volgende wat vaak naar boven kwam in het lijstje voedingsstoffen was tarwe. Stap 1 in mijn veranderde voedingspatroon is het uitsluiten van tarwe. Een hele uitdaging voor iemand als ik die veel brood eet. Toch lukt het me aardig. 

  • Een tweede opvallendheid is de vloeibaarheid van mijn celmembranen. Ik eet altijd heel veel, maar heb toch het idee voedingsstoffen tekort te komen. Dit is een goede verklaring hiervoor. Koolhydraten en zetmeel verminderen zou een goede oplossing zijn. Ook nu kan het vermijden van tarwe een goed oplossing zijn. Daarnaast helpt het om meer vezels te eten. Ik voeg daarom dagelijks een portie zoete aardappel of pastinaak toe aan mijn menu. Dit at ik wel af en toe, maar niet dagelijks. 

  • Mijn Omega 3 waarde is te laag. Ik neem al een supplement hiervoor, deze verhoog ik naar de aanbevolen dosis. Dit is een verdubbeling van de dosis die ik voor de test nam. Een verbeterde opname van voedingsstoffen zou ervoor moeten zorgen dat dit voldoende is. 

Ik merk nu vooral verschil in mijn darmen. Mijn ontlasting is verbeterd en ik mijn buik is meer ontspannen. Natuurlijk helpt het niet dat we net de feestdagen hebben gehad. Meer suikers, ongezonde vetten en toch wel wat tarwe in mijn voeding tot gevolg. Hier wil ik niet te streng op zijn. Het leven moet wel leuk blijven. Nu we in januari zijn aangekomen, ben ik wel weer strenger geworden. Suikers en ongezonde vetten stonden al niet zo vaak op het menu en tarwe is nu ook makkelijker te vermijden. Ik ben heel benieuwd hoe ik er over een paar maanden voor sta. Voor nu heb ik goede hoop op een positief effect. 

Voor deze blog heb ik samengewerkt met Louisa Hernandez Tobias van Natuurlijk Vida. Meer info over Louisa lees je bij Natuurlijk Vida