Best9Moms

View Original

Mama zijn is…

See this content in the original post

Zwanger worden gaat soms heel makkelijk, maar vaak duurt het even. Tijdens je zwangerschap groei je langzaam naar de bevalling toe. En dan ben je moeder. Het moederschap voelt voor veel nieuwe moeders, als een verlies van alle controle. Om een goede start van het moederschap te ervaren is het echter wel belangrijk om de regie niet te verliezen. Maar hoe behoud je dan de regie?

Mama zijn is: de controle durven loslaten

Het moederschap zit vol met nieuwe en uitdagende situaties. Het moederschap staat bol van momenten waarop jij buiten je comfortzone gaat treden. Of je nu wil of niet, het is heel lastig om de controle te houden over situaties die je nog niet eerder hebt meegemaakt. 

Daarbij is je baby ook niet te managen. Het slaapt als het moe is, het wil eten als het honger heeft. Het enige wat jij kunt doen is de controle loslaten. 

Voor veel (nieuwe) moeders is dit een grote uitdaging. Je bent immers gewend om je eigen leven in te richten en je dag in te delen naar jouw behoeftes. Nu moet je je leven en je dag delen met de behoeftes van je kindje. Het is lastig om je hieraan over te geven. De kans is groot dat je vervalt in een van de volgende gedragspatronen, op momenten dat jij het gevoel hebt de controle kwijt te zijn of in een moeilijke situatie terecht komt.

  • Je vlucht in je telefoon om te scrollen op social media

  • Je droom weg en waant je even in een andere wereld, een wereld waar je kindje al groter is en minder afhankelijk, een wereld waar jij weer meer bewegingsvrijheid hebt

  • je zoekt de controle op een andere manier, je gaat opruimen of schoonmaken zodat je huis wel onder controle blijft of je maakt lijstjes voor alles wat je nog wilt doen of wat je nog nodig hebt (boodschappen)

Herken jij dit vluchtgedrag van jezelf? Dit helpt je uiteindelijk niet om je beter te voelen. Je verliest het contact met je baby en kan hierdoor minder goed aan de behoeftes van je kindje voldoen. En waarschijnlijk voldoe je zo ook niet aan je eigen behoeftes. 

De oplossing voor het gebrek aan controle ligt niet in het zoeken van afleiding, maar in het erkennen en accepteren dat het moederschap je leven verandert. Accepteer dat het moederschap een grote uitdaging is met ups en downs, vol met leermomenten en nieuwe ervaringen. En ja soms is het ook saai, vervelend en ronduit stom. Door dit allemaal te accepteren kun je veel meer in het moment zijn en genieten van de mooie momenten, hoe klein ook, die je wel voldoening, geluk en zelfvertrouwen geven. Ze vallen gewoonweg veel meer op. 

Mama zijn is: oude gewoontes durven herzien

Om de behoeftes van je kindje in jouw leven in te bouwen, moet je je oude gewoontes kunnen loslaten of herzien. Het gaat hierbij vooral aan gewoontes die niet matchen met de behoeftes van je kindje. Een vaste tijd om te lunchen wordt soms lastig, net als uren uitslapen in het weekend of wekelijks ‘spontaan’ op bezoek gaan bij je beste vriendin. 

Het moederschap heeft een grote impact op je leven. Dit wil niet zeggen dat je dit alles helemaal los moet laten. Bedenk goed waarom je bepaalde gewoontes hebt, wat ze bijdragen aan jouw leven en pas ze flexibel in je dag of week in. Zo is het belangrijk om wel te lunchen, voldoende te blijven bewegen en je sociale contacten niet te verwaarlozen. Je hoeft echt niet je hele leven opzij te zetten voor je kinderen. Jij krijgt juist de energie voor het moederschap door wel tijd voor jezelf te nemen. 

Mama zijn is: de regie behouden

Durf te kiezen voor wat jij echt nodig hebt om je goed te voelen. Durf ook te kiezen wat je los laat. Zo is het belangrijk dat je tijd voor jezelf neemt, aan je gezondheid werkt en voldoende uitdaging in je leven hebt. Maar is het ook belangrijk om 3x in de week te stofzuigen, op vaste tijden te eten en wekelijks met je vriendinnen af te spreken? 

Bedenk voor jezelf wat je minimaal nodig hebt om voldoende energie te hebben en je goed te voelen. Zo heb jij mentaal de ruimte om de regie over het moederschap te behouden. Je bent sterk genoeg, fysiek en mentaal, om het moederschap aan te pakken op jouw manier. Een manier waarmee je recht doet aan de behoeftes van je kinderen, jezelf en je partner. 

Ook op de momenten dat je het even moeilijk hebt. Je kind is overprikkeld, luistert niet of is op boevenpad. We kennen allemaal wel de momenten dat je ze het liefst achter het behang zou willen plakken. Gelukkig komt het meestal niet zover. 

Eigenlijk is er maar één aanpak dit werkt in zo’n situatie: Beseffen dat je geen controle hebt over je kinderen, hoe frustrerend ook, en dit accepteren. 

Alleen al het accepteren van de situatie en het feit dat je de controle los moet laten, helpt je om dit ook daadwerkelijk te doen. Dit geeft rust in je hoofd, waarmee jij het geduld kunt opbrengen om de situatie wel aan te kunnen. 

Mama zijn is: bewuste keuzes maken

Het moederschap is constant balanceren tussen de behoeftes van je kinderen, je eigen behoeftes en verplichtingen ten aanzien van anderen (werk). Het moederschap staat in het teken van keuzes maken. Wat doe ik wel en wat laat ik vallen. Deze keuzes kunnen keer op keer anders zijn. Laat je gevoel hier leidend in zijn. 

Met als grote doel: het gezellig en fijn houden binnen je gezin. 

Dit doe je door overprikkeling te voorkomen, van je kinderen en van jezelf. Jullie moeten het samen doen, niemand is erbij gebaat als een van jullie niet lekker in zijn vel zit. Om sommige verplichtingen kun je niet heen, je werkgever verwacht je immers iedere ochtend weer op tijd. Toch zijn er genoeg momenten op de dag, dat jij wel de keuze hebt. 

  • Nog even een wandeling voordat je de kinderen ophaalt, zorgt voor een momentje voor jezelf voordat je de drukte van het moederschap binnen stapt. 

  • Een uurtje eerder naar bed, zorgt dat jij een stuk beter bent uitgeslapen en maakt het ochtendritueel een stuk soepeler. 

  • Op tijd naar huis van een bezoek aan opa en oma, zorgt dat de kinderen thuis nog even tijd hebben om bij te komen voordat ze naar bed moeten. 

Het maakt niet uit hoe je het aanpakt, als het maar werkt binnen jouw gezin. Hetzelfde geldt ook voor andere keuzes die je moet maken. Geef ik borstvoeding of flesvoeding? Laat ik mijn kindje even uithuilen of pak ik het iedere keer weer op? Kies ik voor een gastouder of de kinderopvang? Hoeveel dagen ga ik werken? En hoeveel werkt mijn partner? Hoe bepaal je de bedtijd van je kinderen? Naar wat voor school gaat je kind? Wanneer vraag ik hulp bij opvoed-, leer- of sociale problemen? 

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Het moederschap staat in het teken van keuzes maken. Keuzes waarop je vaak niet bent voorbereid tijdens je zwangerschap. Dit is overigens helemaal niet erg. Het is wel belangrijk dat je voldoende informatie verzamelt om een goede keuze te maken. Laat je angsten los, laat de verwachtingen van anderen varen, overweeg de adviezen die je krijgt, maar maak uiteindelijk de keuze op basis van jouw gevoel. Jij, en alleen jij (en een beetje je partner) weet wat het beste is voor je kinderen, voor jezelf en voor je gezin!