Best9Moms

View Original

Inleiden bevalling

See this content in the original post

Bevallen met een inleiding. Sommige vrouwen kunnen er niet op wachten, andere willen het absoluut niet. Een inleiding zou immers de start van alleen maar meer ingrepen in het natuurlijke geboorteproces zijn. Persoonlijk ben ik groot voorstander voor een natuurlijke bevalling, het heeft vele voordelen voor moeder en kind. Maar soms is een inleiding medisch noodzakelijk. Wat kun je van een inleiding verwachten? Wat is het effect van inleiden op het verdere verloop van je bevalling en op je kindje?

Wanneer inleiden van bevalling?

Een inleiding wordt meestal voorgesteld op het moment dat er complicaties zijn tijdens de zwangerschap. Het gaat niet meer zo goed met de moeder of het kindje. Je kindje groeit bijvoorbeeld niet goed of jij hebt een hoge bloeddruk. Ben je meer dan 41 weken zwanger? Ook dan zal een inleiding worden besproken. Vaak vindt deze dan rond de 42 weken zwangerschap plaats. Een inleiding vindt plaats in het ziekenhuis en is een medische bevalling. 

Een inleiding gaat altijd in overleg. Weet dat je altijd een keuze hebt. Vraag naar de voor- en nadelen en alternatieven. Maak daarna een keuze op basis van je gevoel. 

See this content in the original post

Inleiden van je bevalling, het verloop

Voor de inleiding van je bevalling ga je naar het ziekenhuis. Je verloskundige draagt de zorg hierbij over aan de gynaecoloog en verloskundige van het ziekenhuis. Bij aankomst wordt er, door middel van inwendig onderzoek, gekeken naar je baarmoedermond. Is deze al rijp en heb je misschien al enkele centimeters ontsluiting of is deze nog niet rijp? Dit bepaald de methode waarmee gestart wordt met de inleiding van je bevalling.

Heb je al enkele centimeters ontsluiting? Dan wordt er meestal gestart met het breken van je vliezen. Daarbij krijg je vaak een infuus met het hormoon Oxytocine. Dit zorgt ervoor dat de weeën op gang komen. Je kindje wordt nu meestal binnen 24 uur geboren.

Is je baarmoedermond nog niet rijp? Nu wordt de inleiding gestart met vaginale tabletten of een ballonnetje dat via een katheter wordt ingebracht. Hiermee wordt de rijping van de baarmoedermond gestimuleerd. Dit wordt gezien als een voorbereiding op de inleiding. Het kan even duren voordat je bevalling op gang komt. Heb je een ballonnetje gekregen? Vaak wordt je dan naar huis gestuurd, voordat je echt gaat bevallen. Krijg je medicatie? Dan blijf je wel in het ziekenhuis. De tabletten worden meerdere malen per dag gegeven en je kindje moet iedere keer goed in de gaten gehouden worden. Zodra je voldoende ontsluiting hebt en je baarmoedermond rijp is, wordt er gestart met het Oxytocine infuus en/ of het breken van je vliezen. De voorbereiding van je inleiding tot de daadwerkelijke geboorte van je kindje, kan enkele dagen duren. 

Voordelen van een inleiding

Soms gaat het niet goed met je kindje of met jezelf. Het is dan goed om een manier te hebben om snel te bevallen. Een inleiding is een manier om een spoedkeizersnede te voorkomen. Een inleiding komt dichterbij een natuurlijke bevalling en heeft minder risico’s op complicaties. Het risico op complicaties is wel groter bij een inleiding, dan bij een bevalling die op natuurlijke wijze op gang komt. Laat je daarom wel goed informeren of een inleiding echt noodzakelijk is en weeg de risico’s tegen elkaar af. 

Nadelen van een inleiding

In de voorlichting van het ziekenhuis worden de volgende nadelen genoemd:

  • De bevalling mag niet thuis plaatsvinden

  • De bevalling duurt vaak langer dan een natuurlijke bevalling

  • Er vindt vaker inwendig onderzoek plaats (toucheren) en je ligt vaak langere tijd aan de ECG, waardoor je minder bewegingsvrijheid hebt

  • Vrouwen hebben vaker een minder positief gevoel na afloop van de bevalling 

Redenen voor een keizersnede bij een inleiding

  • Bij het breken van de vliezen kan de navelstreng uitzakken, als het kindje nog niet voldoende is ingedaald. 

  • Als er gestart wordt met een baarmoedermond die niet voldoende rijp is, kan het zijn dat de ontsluiting niet volledig wordt. 

  • Soms wordt er een drukkatheter in gebracht, om de kracht van de weeën te controleren. Dit kan de placenta of de baarmoeder beschadigen. Een keizersnede kan dan noodzakelijk zijn. 

Andere complicaties

  • Langdurig breken van de vliezen kan een infectie aan de baarmoeder veroorzaken. 

  • Soms krijgt je kindje een elektrode op het hoofd (of billen bij een stuitligging) tijdens de bevalling. Dit is om de harttonen te registreren. Dit kan een infectie veroorzaken, vervelend maar niet gevaarlijk. 

  • Een inleiding kan een weeën storm veroorzaken. De weeën komen dan zo snel achter elkaar dat je nauwelijks ademruimte hebt. Verlaging van de Oxytocine of weeën remmende medicatie zorgen voor meer rust tussen de weeën.

Wist je dat: een negatieve bevallingservaring meestal niet ontstaat door het verloop van de bevalling, maar door het gevoel de regie kwijt te raken? Weet vooraf waaraan je begint en blijf zelf achter de keuzes staan die gemaakt worden. Zo wordt ook een bevalling met een inleiding, een bevalling waar jij een positief gevoel aan overhoudt. Zo is een drukkatheter en een schedelelektrode vooral handig voor de verloskundige of gynaecoloog, maar kunnen deze metingen ook op een andere manier gedaan worden. Verdiep je vooral in de mogelijkheden en maak deze bespreekbaar. Volg je gevoel bij het maken van je keuzes!

Naast deze nadelen wordt er vaak gezegd, dat een ingeleide bevalling leidt tot meer ingrepen en meer (spoed)keizersneden dan bevallingen die een natuurlijke start hebben. 

Hier zijn meerdere onderzoeken naar gedaan. Wat weten we hiervan?

  1. De manier van bevallen, natuurlijk, ingeleid of keizersnede, heeft geen invloed op de fysieke gezondheid van je kindje direct na de bevalling. Verschillen in gezondheid zijn vooral te wijden aan complicaties die los staan van de manier van bevallen.

  2. Een ingeleide bevalling leidt minder vaak tot een keizersnede dan een natuurlijke bevalling. Ervan uitgaande dat alle zwangere vrouwen bij 39 weken worden ingeleid.

  3. Een ingeleide bevalling leidt vaker tot meer medische ingrepen tijdens de bevalling. 

  4. Een ingeleide bevalling duurt langer dan een natuurlijke bevalling.

Waarom lijken ingeleide bevallingen dan vaker tot een keizersnede te leiden?

In meerdere onderzoeken komt naar voren dat ingeleide bevallingen wel degelijk leiden tot meer keizersnedes. En misschien is dit in de praktijk ook wel waar. Een inleiding bij 39 weken zwangerschap is immers geen protocol en bij een gezonde zwangerschap helemaal niet nodig. Zwangerschappen die wel worden ingeleid, zijn vaak zwangerschappen met complicaties voor moeder of kind. Dit beïnvloedt de uitkomst van de inleiding. De complicaties kunnen zorgen dat er sneller wordt gekozen voor een keizersnede, niet zozeer de inleiding. 

Waarom wel meer medische ingrepen bij een inleiding

Dat een inleiding vaker gevolgd wordt door meerdere ingrepen in het natuurlijke proces, kan ook te maken hebben met complicaties tijdens de zwangerschap. Maar hiervoor is nog een reden aan te wijzen. Inleiden betekent dat je de geboorte op gang brengt, terwijl je kindje er eigenlijk nog niet helemaal klaar voor is. Je kindje is immers degene die, door middel van hormonen, aangeeft wanneer een natuurlijke bevalling gaat beginnen. Als je kindje deze hormonen nog niet aanmaakt, loopt het samenspel van de bevalling niet lekker. Dit vertraagd het proces, wat zorgt dat er meerdere ingrepen nodig zijn om je kindje geboren te laten worden. 

Dit is ook de reden waarom kindje na een inleiding meer kans hebben op voedingsproblemen, infectieziektes of eczeem. De inleiding is hier niet zozeer de oorzaak van, wel het feit dat het kindje eerder wordt geboren dan dat hier zelf klaar voor is, mentaal en fysiek. 

Het vertraagde proces van de bevalling kan niet alleen leiden tot meer medische ingrepen, maar ook tot meer keizersneden. Ook dit komt terug uit de onderzoeken. Een inleiding heeft immers een standaard protocol. Iedere fase mag een bepaalde tijd duren. Duurt het te lang, volgens protocol, dan wordt er een volgende stap genomen om de bevalling te versnellen. Met dit in het achterhoofd heeft een ziekenhuis het protocol aangepast. De bevalling door een inleiding kreeg meer tijd. Dit leidde tot 30% minder keizersneden. 

Mentale invloed van een inleiding

Een inleiding doet iets met jou als moeder, maar ook met je kindje. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is een inleiding waar jij volledige achter staat en waarbij jij het gevoel hebt de regie te behouden, een bevalling waar jij positief naar terugkijkt. Ondanks dat je een inleiding een medische bevalling is, heb jij echt invloed op hoe jij dit gaat ervaren. Neem deze regie!

Voor je kindje gaat dit anders. De ingeleide bevalling is een ingreep op het natuurlijke proces, je kindje wordt ‘gedwongen’ om geboren te worden. Vaak is je kindje hier nog niet klaar voor, fysiek en mentaal. Bewust maakt je kindje dit niet mee, maar onbewust wel. Dit kan zich uiten in het gedrag van je kindje na de geboorte. Niet iets om je schuldig over te voelen, maar wel iets om je bewust van te zijn. Gelukkig zijn er methodes om je kindje (en jezelf) hierbij te helpen. Lees meer over het omgaan met een geboortetrauma: Een oplossing voor een geboortetrauma