Best9Moms

View Original

9 tips: zwanger in een hittegolf

See this content in the original post

3 jaar geleden, het is 2018 en Nederland is ondergedompeld in een maandenlange hittegolf. Ondertussen ben ik hoog zwanger. Normaal kan ik prima tegen de hitte. Mijn zwangere lijf denkt hier echter anders over. Eindelijk komt mijn verlof in zicht. Ik kijk uit naar de rust die mijn lichaam hard kan gebruiken. Door de hitte slaap ik nog slechter, dan tijdens mijn eerste zwangerschap. En ook overdag krijgt mijn lichaam nauwelijks rust. Ondanks dat ik heel rustig aan doe. Mijn lichaam heeft moet hard werken om niet oververhit te raken. 

Herkenbaar? 

Zwanger tijdens een hittegolf

Tijdens je zwangerschap is je lichaam hard aan het werk om je kindje te laten groeien. Dit kost extra energie. Je lichaamstemperatuur is ook vaak wat hoger tijdens je zwangerschap. Het hormoon progesteron is de veroorzaker hiervan. Je temperatuur kan stijgen met ongeveer 0,5 graden. Tesamen zorgt dit ervoor dat je lichaam meer moeite heeft om op temperatuur te blijven. Is het heel koud? Dan heb je moeite om jezelf warm te houden. Je lichaam is immers al hard aan het werk. Is het heel warm? Je lichaam heeft moeite om koel te blijven. Je temperatuur is immers al wat verhoogd. Op kou kun je je natuurlijk kleden, omgaan met hitte is een stuk lastiger. 

Hoge lichaamstemperatuur

Een te hoge lichaamstemperatuur, door koorts of hitte, kan gevaarlijk zijn voor je kindje. Tijdens de eerste weken van je zwangerschap kan het de kans op hartproblemen en schisis verhogen. In de laatste weken, na 32 weken zwangerschap, vergroot koorts de kans op een vroeggeboorte. 

Hoe langer de verhoogde temperatuur aanhoudt, hoe meer risico. 

Neem contact op met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige bij een van de volgende symptomen:

  • De koorts houdt langer dan drie dagen aan

  • Je hebt meer dan 38,5°C koorts

  • Je voelt je kindje minder bewegen dan normaal

  • Naast koorts heb je ook hevige buikpijn of bloedverlies

  • Je hebt veel harde buiken

  • Je voelt je benauwd of suf

  • De koorts is een paar dagen weg, maar komt weer terug

  • Je maakt je zorgen

Oververhitting voorkomen

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om oververhitting te voorkomen. De volgende tips helpen je hierbij.

  1. Doe rustig aan. Door alles op een rustiger tempo te doen, heeft je lichaam meer energie om je temperatuur te regelen. 

  2. Beperk stress. Je kent het wel, je bent gestrest en begint spontaan te zweten. Stress verhoogd je hartslag en temperatuur. Net wat jij wilt voorkomen tijdens je zwangerschap en zeker in een hittegolf. Houd hier rekening mee, ook op je werk. Mindfulness of meditatie oefeningen kunnen je helpen je stress te verlagen. 

  3. Probeer je huis en vooral slaapkamer koel te houden. Gordijnen dicht, airco of ventilator aan en ramen en deuren dicht als het buiten warmer is. 

  4. Koel jezelf actief. Koud water op je voeten, polsen en in je nek helpt je af te koelen. Een lauwwarme douche is ook een fijne manier om af te koelen. 

  5. Drink voldoende. Koud water is fijn, maar ook thee is heel goed. Warme of lauwe thee wordt makkelijker opgenomen door je lichaam. Wat zorgt dat je minder snel naar de wc hoeft. 

  6. Draag luchtige kleding. Nauwsluitende kleding, zorgt dat je minder makkelijk afkoelt. Haal de zomerjurkjes dus maar uit de kast. 

  7. Ga je toch naar buiten? Zorg dat je jezelf goed insmeert met zonnebrand, zo voorkom je een zwangerschapsmasker. Draag daarnaast een pet of hoedje op je hoofd. Zo blijft je hoofd makkelijker koel. 

  8. Beperk het eten van zout. Veel zout in je eten, zorgt dat je nog meer vocht vasthoudt. Dikke enkels en voeten zwellen nog meer op. Leg je voeten regelmatig omhoog, zo kan het vocht ook makkelijker wegtrekken. 

  9. Blijf wel bewegen. Kies een koel moment op de dag voor een wandeling of rondje fietsen, ga naar het zwembad of een sportschool met airco en blijf in beweging. Bewegen houdt je stofwisseling en bloedtoevoer opgang, waardoor je minder last hebt van het vasthouden van vocht. Daarnaast is bewegen een fijne manier om te ontspannen en stress te verminderen. Fanatiek sporten is overigens niet aan te raden. 

Hoe ging ik om met de hittegolf tijdens mijn zwangerschap?

Warm, dat had ik het de hele dag. Ik hobbelde, met mijn dikke buik, achter mijn peuter aan. Stilzitten was er vaak niet bij, als ik thuis was met de kleine man. Gelukkig houd hij erg van spelen met water. Ik zat dan ook regelmatig met mijn voeten in zijn zwembadje, terwijl hij lekker in de weer was met zijn emmertjes en gietertjes. 

In de middag, wanneer het buiten niet meer uit te houden was, verplaatsen we ons naar binnen. Het huis ging op slot. Deuren en ramen dicht, gordijnen dicht en ventilatoren aan. Zo zaten we op de bank boekjes te lezen, maakten we een puzzel of speelden we met de auto’s. 

De hele dag had ik een flesje water bij de hand. Zo wist ik zeker dat ik voldoende vocht binnen kreeg. Wanneer je dorst krijgt ben je immers al te laat met drinken. Nu werd ik er constant aan herinnert.

Iedere dag probeerde ik wel een beweegmoment te plannen. Het liefst ging ik naar de sportschool. Daar kon ik heerlijk afkoelen in de airco. Een half uurtje op de fiets of de crosstrainer en nog wat oefeningen later, ging ik weer helemaal opgefrist naar huis. Mijn hoofd weer leeg en mijn lichaam ontspannen. Of ik koos voor het (binnen) zwembad. Heerlijk dobberen in het koele water. Ideaal om mijn lichaam de broodnodige rust te bieden en lekker te ontspannen. 

Op de dagen dat ik hier geen tijd voor had, ging ik wel wandelen. Wij wonen naast het bos. In de ochtend is daar de temperatuur nog heel aangenaam. Ik houd van de natuur en het buiten zijn. Zo had ik alvast een momentje gehad om hier van te genieten, voordat het te warm was om ook maar iets te doen. 

De laatste loodjes wegen zwaar

Met ruim 38 weken zwangerschap kreeg ik het wel zwaar. Mijn lichaam had steeds meer moeite om af te koelen. Ik was klaar voor de bevalling, de baby dacht daar echter anders over. Na ruim 40 weken zwangerschap kwam er eindelijk een verkoelende regenbui. De temperatuur daalde naar 25 graden, een verademing na de maanden lang 30-35 graden. Ik voelde mijn lichaam tot rust komen. Eindelijk had ik een nacht goed slapen. Dit was dan ook de dag dat ik uiteindelijk bevallen ben. Wel in de airco van het ziekenhuis overigens. Zo zie je maar, een bevalling komt wanneer jij en je kindje er klaar voor zijn. Ik ben ervan overtuigd dat mijn lichaam gewacht heeft op de rust. Zodat ik voldoende energie had om de bevalling goed te doorstaan. 

Wil je meer lezen over mijn bevalling? Lees dan hier verder: Mijn bevalling deel II



Download gratis mijn folder: 5x meer zelfvertrouwen voor jouw moederrol. Waarin ik mijn beste tips deel voor meer zelfvertrouwen en balans in het moederschap (onder jouw voorwaarden). 
See this content in the original post