Best9Moms

View Original

Vasten voor vrouwen

See this content in the original post

Vasten volgens je menstruatie cyclus

Vrouwen moeten niet vasten wordt vaak gezegd. Vasten zou de vrouwelijke hormonale cyclus verstoren. In bepaalde periodes van je maandelijkse cyclus is dit helemaal waar. Toch heeft vasten in de andere weken juist ook mega veel voordelen voor je gezondheid. Zo houdt het je hormonen juist veel beter in balans, waardoor je cyclus veel regelmatiger wordt en je vruchtbaarheid vergroot. De kunst is om je voedingsritme aan te passen aan je cyclus. 

Let op: ben je zwanger of geef je borstvoeding, vasten is nu niet geschikt. Heb je een eetstoornis? Zoek dan professionele hulp en ga niet zelfstandig aan de slag met vasten. 

De menstruatie cyclus

De cyclus van een vrouw kan variëren. In deze blog ga ik uit van een regelmatige cyclus van 28 dagen. Een cyclus van 21-35 dagen wordt als normaal gezien. De variatie zit in de periode tussen menstruatie en ovulatie, het einde van fase 1, deze fase kan daardoor korter of langer duren. 

Fase 1 Dag 1-10: Start van de menstruatie 

Fase 2 Dag 10-14: Rondom de ovulatie. 

Fase 3 Dag 15-19: Eerste dagen na ovulatie

Fase 4 Dag 20-28: Laatste week voor menstruatie

Per fase verandert je hormoonhuishouding, waardoor ook je voedingsbehoefte en gevoeligheid voor stress verandert. Kun jij je leefstijl aanpassen op je behoeftes dan voel jij je in iedere fase een stuk beter. Een goede timing van vasten heeft hierbij een grote meerwaarde. 

Meer over de vrouwelijk cyclus lees je hier: Vrouwen zijn geen mannen

Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Vasten

Een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl is je voeding. Niet alleen wat je eet, maar ook de timing van je voeding heeft een grote invloed op de gezondheid van je lichaam. 

In onze Westerse maatschappij is het heel normaal om te eten vanaf het moment dat je opstaat tot je weer naar bed gaat. Toch is dit niet helemaal wat het beste past bij ons lichaam. We zijn juist gemaakt om een langere periode te vasten. Als jagers en verzamelaars moesten we immers eerst ons ontbijt bij elkaar zoeken, voordat we konden eten. 

Niet voor niets heeft iedere religie van oudsher wel een vorm van vasten: de Ramadam, de vasten periode tussen carnaval en Pasen, de Shabat. Vasten is een vorm van bezinning voor lichaam en geest.

Vasten heeft daarom heel veel voordelen voor ons lichaam en daarmee onze fysieke en mentale gezondheid. Vasten zorgt voor een stabielere, lagere bloedsuikerspiegel. Een mooie manier om onder andere diabetes te voorkomen. 

Wist je dat PCOS, net als diabetes, ook een insuline resistentie probleem is? Vasten is een manier om zonder medicatie PCOS onder controle te houden. (PCOS is een syndroom waardoor je geen of verminderde eisprong hebt). De meeste vrouwen hebben na 30-90 dagen weer een regelmatige cyclus. 

Door dagelijks minimaal 12 uur te vasten leer je je lichaam opnieuw om niet alleen suikers, maar ook vetten te gebruiken als brandstof. Een manier om je lichaam van energie te voorzien, welke veel mensen zijn afgeleerd doordat we de hele dag door eten. 

Tijdens de periode dat je niet eet, krijgt je lichaam de tijd om te herstellen. Vasten heeft daarmee, samen met slapen, een belangrijke taak in het herstel van ons lichaam. Vasten is daarmee net zo belangrijk als slapen!

Denk je nu: vasten dat kan ik echt niet! Als jij niet langer dan 8 uur zonder eten kunt, zie dit dan juist als waarschuwing. Het is niet goed gesteld met de metabolische gezondheid van je lichaam, een voorteken van het ontwikkelen van onder andere diabetes. 

Protocollen om te vasten

Er zijn verschillende protocollen om te vasten. Het meest bekende is het 16:8 schema. Waarbij je 16 uur vast en 8 uur eet. Echter is dit schema niet in alle fases van de vrouwelijke cyclus optimaal. Hieronder beschrijf ik verschillende protocollen, met daarbij de fases van de cyclus waarin het protocol het meest geschikt is. 

  1. 12-16 uur vasten: Hierbij schakel je over naar het vetverbrandingssysteem en ga je ketonen aanmaken. Hierdoor maak je minder honger hormonen aan, maar ga je wel GABA aanmaken wat je een goed gevoel geeft. Ook maak je nu meer groeihormonen aan, wat het herstel van je lichaam bevorderd. Deze vorm van vasten is ideaal voor de menstruatie fase (fase 1), maar kan ook prima tijdens de ovulatie (fase 2).

  2. 17+ uur vasten: Je bloedsuiker daalt, wat het teken voor je lichaam is om cellen op te ruimen en te herstellen. Mitochondriën, welke zorgen dat energie je cellen in kan, worden herstelt en beschadigde cellen opgeruimd. Ook cellen die kanker kunnen veroorzaken of schadelijke bacteriën worden nu opgeruimd. Deze vorm van vasten is met name geschikt voor de fase na de ovulatie (fase 3), maar kan ook prima tijdens de menstruatie (fase 1). 

  3. 24 uur vasten: een reset voor je darmen, slechte bacteriën in je darmen worden afgestoten en goede bacteriën krijgen de ruimte om te herstellen. Bij een overvloed aan slechte bacteriën willen goede bacteriën nog wel eens samenklonteren, waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Ook dit wordt nu herstelt. 24 uur vasten doe je het beste in fase 3. 

  4. 36 uur vasten: een reset voor je vetverbranding. Je verliest gewicht en met name buikvet verdwijnt bij deze methode. In dit protocol wil je 36 uur vasten afwisselen met 12 uur eten en dat voor 30 dagen lang. Dit past natuurlijk niet geheel in de cyclus. Maandelijks enkele dagen vasten met dit protocol heeft ook al een groot effect. 36 uur vasten doe je niet iedere maand, hooguit enkele keren per jaar, plan dit alleen in fase 3.   

  5. 48 uur vasten: een dopamine reset. Eten is voor veel mensen een bron van dopamine aanmaak. Alleen heb je steeds meer lekkere, suikerrijke, vetrijke voeding nodig voor eenzelfde effect. Na 48 uur vasten geniet je veel meer van smaken, ook van gezonde voeding. Een mooie methode om van emotie eten af te komen. 48 uur vasten doe je niet met regelmaat, eens per jaar is voldoende. Plan deze methode alleen in fase 3. 

  6. 72 uur vasten: een reset van je immuunsysteem. Ben je vaak ziek? Neem je ieder verkoudheidje mee naar huis? Dan is een immuun reset iets voor jou. Ook dit doe je misschien 1x per jaar. Plan dit ook in fase 3 van je cyclus. 

In dit overzicht mis je een protocol om te vasten voor fase 4, de week voor je menstruatie. Deze week wil je liever ook niet vasten. Je lichaam heeft rust nodig en een hogere bloedsuiker, probeer nu het vasten te beperken tot 12 uur. Zo voed je je lichaam op tijd, houd je Cortisol laag (stresshormoon), maar ervaar je niet de nadelen van het eten gedurende de gehele dag. 

Voor fase 2 kun je protocol 1 gebruiken. Beperk het vasten wel tot 15 uur. Na 15 uur heb je kans dat er giftige stoffen vrijkomen, welke je in deze fase niet kunt gebruiken. Dit is ook de reden dat je beter niet kunt vasten als je borstvoeding geeft, zo voorkom je giftige stoffen in je moedermelk. 

Bouw het vasten langzaam op

Van niet vasten naar 72 uur vasten is een mega grote stap. Voor veel vrouwen is 12 uur vasten al een hele uitdaging. Wil je vasten uitproberen? Start dan met 12 uur vasten en bouw dit langzaam uit naar 16 uur. Houdt dit enkele maanden vol, voordat je een van de langere protocols gaat uitproberen. Je moet je lichaam trainen om weer in het vetverbrandingssysteem te komen, dit heeft tijd nodig. 

Zelf vast ik al enkele jaren. De eerste 3 maanden waren zwaar, nu heb ik hier geen probleem meer mee. Ik merk wel de verschillen in de fases van mijn cyclus. De week voor mijn menstruatie eet ik daarom vaak al eerder op de dag een kleine maaltijd. Voor de rest houd ik een vast schema aan, dat werkt voor mij het beste. Ik kies hierbij voor de 16:8 methode. Waarbij ik in de ochtend rond 12 uur mijn eerste maaltijd neem en na 20 uur in de avond niet meer eet. Voor mij geeft het meer rust en energie in de ochtend en ik merk dat met name mijn darmen dit herstel nodig hebben. De komende periode wil ik ook de langere vast periodes gaan uitproberen. Later meer hierover. 

Wil je meer weten over vasten of ondersteuning bij het vasten volgens je cyclus? Neem dan contact met mij op!