Best9Moms

View Original

Review - Natuurlijk bevallen - Rieneke de Kroon

See this content in the original post

De bevalling, het einde van je zwangerschap, het begin van het moederschap. Veel zwangere vrouwen zien erg op tegen de bevalling. Het is nieuw en daarmee spannend. Het is onzeker hoe het gaat verlopen en een grote kans dat het pijn gaat doen. Moeder worden willen de meeste vrouwen graag, maar die bevalling…. Angst voor bevalling is veel vrouwen niet vreemd. 

Rieneke de Kroon kijkt hier heel anders tegenaan. Zij ziet de bevalling als iets moois, iets natuurlijks, iets om naar uit te kijken. In haar boek ‘Natuurlijk Bevallen’ beschrijft ze hoe zij denkt dat veel meer vrouwen dit kunnen gaan ervaren. Nieuwsgierig naar haar visie, ben ik haar boek gaan lezen. Lees je met me mee?

Angst voor bevalling

In Nederland heerst steeds meer een angstcultuur ten opzichte van de bevalling. We nemen het zekere voor het onzekere en bevallen het liefst in het ziekenhuis. Minder dan 15% van de vrouwen bevalt thuis, ongeveer 70% bevalt medisch in het ziekenhuis. We geven ons maar al te graag over aan de medische zorgverleners. Terwijl de bevalling heel natuurlijk is en helemaal geen medisch verhaal hoeft te worden (uitzonderingen daargelaten). 

Sterker nog, iedere kleine ingreep in het natuurlijk proces, heeft vaak een volgende ingreep tot gevolg. Beval je in het ziekenhuis? De keuze voor een ingreep is nog sneller gemaakt. 

Rieneke legt in haar boek uit hoe je kunt bevallen vanuit je eigen kracht. Zo heeft de natuur het immers bedoeld. Een bevalling mag hierbij pijn doen, maar brengt ook een krachtig gevoel in de bevallende vrouw naar boven. 

De angstcultuur, niet alleen van de vrouw maar ook van de (medische) begeleiding, haalt een zwangere vrouw maar al te vaak uit haar kracht. De nadruk in voorlichtingsland ligt teveel op de medische mogelijkheden (pijnbestrijding) en de mogelijke complicaties. Terwijl de risico’s op complicaties en de noodzaak voor pijnbestrijding stukken omlaag kan als jij vanuit rust en ontspanning en met zelfvertrouwen jouw bevalling in gaat. 

Bewustwordingsproces

Zoals Rieneke het omschrijft klinkt het erg makkelijk. Zorg voor rust en ontspanning tijdens je bevalling (en de aanloop hiernaartoe) en heb vertrouwen in jezelf. Ik ben ervan overtuigd dat ze hierin gelijk heeft. Alle vrouwen kunnen bevallen. Hoe meer jij kunt ontspannen en je over kunt geven, hoe makkelijker de bevalling wordt. Natuurlijk bevallen zonder angst is echt voor alle vrouwen mogelijk. 

Wat echter nog te vaak in de weg staat, ligt bij veel vrouwen veel dieper. Onzekerheid over het eigen lichaam en angst om zelf de regie te nemen staat veel vrouwen in de weg. Het is namelijk veel makkelijker om de adviezen van een ander op te volgen. De verloskundige of gynaecoloog zal het immers wel beter weten. En de onzekerheid over het eigen lichaam, is vaak zo diep geworteld en al vaak al ontstaan in de vroege puberteit. Daar stap je niet zo makkelijk overheen. Lees: een cursus zwangerschapsyoga is voor veel vrouwen lange na niet voldoende, wel een goed begin. 

Persoonlijke ontwikkeling

Rieneke beschrijft verschillende methoden om uit je hoofd en in je lijf te komen. Dé manier om het vertrouwen in je eigen kunnen te vergroten en de weg naar een natuurlijke bevalling te openen. Yoga, mindfulness, affirmaties, meditatie en Hypnobirthing komen voorbij. Wat mij betreft allemaal methodes die je ondersteunen. Al voelt het voor mij een beetje kort dag om hier in de laatste maanden van je zwangerschap pas mee te beginnen. Rieneke merkt dan ook terecht op dat de methodes die hierbij gebruikt worden universeel zijn. Het is een stukje persoonlijke ontwikkeling welke je ook voor allerlei andere doeleinden kunt inzetten. Je werk, het moederschap of een andere prestatie of doel wat je wilt behalen. 

Ik mis dan ook een belangrijke andere methode om het vertrouwen in je eigen lichaam en jouw oerkracht te ontwikkelen: sporten! Ook dit kan prima tijdens je zwangerschap en is voor mij de beste voorbereiding op mijn bevallingen geweest. Duursport is voor mij als meditatie. Of dit nu hardlopen, fietsen, zwemmen of wandelen is. Buiten bewegen of met mijn hoofd onder water, mijn gedachten laten komen en gaan, focussen op mijn ademhaling, mijn grenzen op zoeken (iets minder tijdens mijn zwangerschap) en het oncomfortabel laten worden. Het komt bijna allemaal terug tijdens de bevalling. Het werd een feest van herkenning. Ik wist hoe ik hiermee om moest gaan, ik had dit vaker gedaan. 

Helaas zijn wij vrouwen niet gewend, om door te gaan als het oncomfortabel wordt. We haken snel af als we het fysiek moeilijk hebben. Als jarenlange ervaring in het bewegingsonderwijs mij iets heeft geleerd, dan is het dit wel. Tijdens de bevalling kan dit echter niet. Je moet door. Een bron van angst en onzekerheid van vele vrouwen. Misschien zouden alle vrouwen eerst een marathon moeten lopen, voordat ze zwanger worden. Als je dat kunt, dan hoef je ook geen angst meer te hebben voor de bevalling. Jij weet immers dat je lichaam tot veel in staat is. Ook dit is een vorm van persoonlijke ontwikkeling. 

De bevalling

Vanuit hier gaat Rieneke door met een stukje voorlichting over bevallen, bevalhoudingen, locaties en medicaties. Informatie die iedere zwangere vrouw tot zich zou moeten nemen. Ik had zelf wel graag gezien dat Rieneke dit gedeelte iets meer vanuit de feiten had geschreven en minder haar eigen visie had laten doorschemeren. Als je echt je lichaam hebt leren vertrouwen en je oerkracht hebt gevonden, dan heb je voldoende aan de feiten. Denk hierbij aan de bevalhoudingen die er zijn, de voordelen en nadelen. De manier van schrijven roept bij mij eerder een angst op. Angst dat mijn bevalling niet natuurlijk zal verlopen als ik het op een andere manier aanpak. Wat eigenlijk weer helemaal tegen de visie van Rieneke in gaat. 

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Bevalplan

In het laatste gedeelte gaat Rieneke in op de praktische voorbereiding van de bevalling: het maken van een bevalplan. Waar wil je bevallen, hoe wil je bevallen, wie is er bij je bevalling aanwezig, hoe sta je tegenover pijnbestrijding en medische ingrepen? Allemaal vragen waar je vooraf over na wilt denken, maar waar je geen definitieve beslissing over hoeft te nemen. Het is mooi dat Rieneke hier ook vanuit haar eigen ervaring schrijft. In dit gedeelte vind ik het een grote meerwaarde om haar voorbeeld te beschrijven, waarin haar gedroomde badbevalling geen werkelijkheid werd. Een plan is immers dynamisch, als je hier te star mee omgaat lukt het niet meer om in rust en met ontspanning te bevallen. Het volgen van je gevoel is veel belangrijker dan het volgen van je plan. 

De kraamtijd en moeder worden

Rieneke sluit haar boek af met een gedeelte over de kraamtijd en de transformatie van een vrouw naar moeder. Een belangrijk aspect, waar nog steeds te weinig moeders op zijn voorbereid. Zelf deed ik onderzoek naar de kraamtijd. Vooral aan de mentale impact van het moederschap en de fysieke impact van de bevalling, wordt te weinig aandacht besteed vooraf. 

Een goede voorbereiding helpt je wel een stuk positiever op deze periode terug te kijken. Praat met andere jonge moeders en deel eerlijke ervaringen. Neem de bewustwording en persoonlijke ontwikkeling, zoals hierboven beschreven, mee naar het moederschap. Neem tijd voor jezelf om op te laden en te zorgen voor jezelf. En vraag hulp!

In de kraamtijd en de maanden daarna heb je ruimte nodig om alle veranderingen een plekje te geven. Creëer deze ruimte fysiek en mentaal. Mentaal door deze periode bewust, ontspannen en in alle rust te beleven. Durf je gevoel te volgen en de verwachtingen en ongevraagde adviezen van anderen los te laten. Moeilijk, maar dit heb je al geoefend tijdens je natuurlijke bevalling. Fysiek door af en toe afstand te nemen van het moederschap. Neem tijd voor jezelf en pak even een van je andere rollen op. De rol van vriendin, dochter en partner zijn voor de hand liggend, maar denk ook aan rollen als vrijwilliger, werknemer en sporter. Al is het maar 5 min per dag, een paar uurtjes per week. Je gaat merken dat dit je de ruimte geeft om daarna weer helemaal in je moederrol te duiken.

En vraag hulp bij alles wat je lastig vindt, te zwaar vindt tijdens je herstel of gewoon omdat het je meer rust geeft. Hulpvragen wordt nog te vaak gezien als falen. Hulpvragen is echter niet meer dan het makkelijker maken voor jezelf. Makkelijker maken zodat jij binnen je grenzen blijft, fysiek en mentaal. Dat is wat je kindje nodig heeft! Want als jij je goed voelt, gaat het ook goed met je kindje!

Bestel hier het boek Natuurlijk Bevallen van Rieneke de Kroon