Best9Moms

View Original

Mijn baby wil niet slapen!

See this content in the original post

Een baby die niet wil slapen, betekent dat ook jij als moeder niet aan je rust toe komt. Toch zijn er maar wat baby’s die heel graag overal bij willen zijn. Slapen lijken ze maar niks te vinden. Helaas is dit niet fijn voor jouw rust en niet helpend voor de ontwikkeling van je kindje. Gelukkig kun jij wel een goede slaper van je kindje maken. 

Alle baby’s kunnen slapen

Een baby hoef je niet te leren slapen. Alle baby’s kunnen slapen. Ze worden moe en vallen in slaap. Baby’s slapen echter niet altijd als jij wilt dat ze gaan slapen. Baby’s slapen niet altijd zo lang als jij zou willen. Baby’s worden immers geboren met een omgekeerd dag- nachtritme. Zie dit als een enorme jetlag, waar ze de eerste weken last van hebben. 

Je kunt je baby wel helpen, door een gezonde relatie met slapen op te bouwen.

Tips voor een baby jetlag:

- Zorg dat je baby in de ochtend even buiten komt en rond de tijd dat de zon onder gaat. Het daglicht (niet te fel) in de ogen van je kindje, helpt om het dag- nachtritme snel aan te passen op een normaal ritme. 

- Laat je baby overdag slapen in een lichte ruimte, maak de slaapkamer in de nacht donker. 

Slaapritme opbouwen

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Niet alle kindjes hebben evenveel slaap nodig. Een pasgeboren baby slaapt tussen de 11 en 19 uur per dag. Er kan dus een enorm verschil zijn tussen baby’s. Het vergelijken van je kindje met andere kindjes heeft dan ook niet zoveel zin. Hier wordt je eerder onzeker van. Het aantal uren slaap dat je kindje nodig heeft is voor een groot deel bepaald door de genen. Daarnaast kunnen veel prikkels of veel activiteit zorgen dat je kindje meer tijd nodig heeft om te herstellen en verwerken, waardoor je baby langer slaapt. 

Bij het opbouwen van een slaapritme heb je twee opties: slapen op verzoek en slapen volgens schema. 

  1. Slapen op verzoek: kijk goed naar je kindje. Zie je tekenen van vermoeidheid? Leg je kindje te slapen in een rustige omgeving. 

  2. Slapen volgens schema: kijk ook nu goed naar je kindje. Wanneer is het moe? Wanneer wordt het wakker? Pas hier je schema op aan en plan de rest van je dag hier omheen. 

Valkuil bij slapen op schema

Vaak willen ouders het slaapschema van hun kindje aanpassen op de eigen dagplanning. Helaas werkt dit niet! Als jij niet moe bent, lukt slapen niet. Zo is dat ook bij je kindje. Het frustreert je baby. Het maakt dat slapen voor je kindje niet leuk wordt. Het verstoord hierdoor de relatie die je kindje met slapen heeft. Het gevolg: je kindje verzet zich steeds meer tegen de slaap, raakt oververmoeid en slaapt nog slechter. 

Probeer juist met je kindje mee te bewegen. Door goed naar je kindje te kijken, kun je wel een dagplanning maken. Zet slapen van je kindje voorop en plan de rest van jouw dag hier omheen. 

Uiteindelijk ontwikkelen alle baby’s een vast slaapritme of je nu laat slapen op verzoek of al vroeg een vast ritme aanhoudt. Onze hersenen zijn gemaakt voor ritmes. Zo besparen we energie. Energie die we hard nodig hebben voor creativiteit en verbinding. 

Verbinding 

Wil jij een baby die goed slaapt? Ga de verbinding met je kindje aan. Leer je kindje kennen. Volg hierin je moedergevoel. En pas hierop het slaapritme van je kindje aan. Ja dit is soms lastig, als je eigenlijk andere plannen hebt. Slaapt je kindje overal, dan kun je hier best flexibel mee omgaan. Zorg gewoon dat je een slaapplekje voor je kindje bij de hand hebt. Dit kan prima in een wandelwagen of draagzak zijn. Slaapt je kindje het liefst in het eigen bedje? Dan vraagt dit een stuk meer van je planningsvaardigheden. Hier kun je af en toe best van afwijken. Maar laat dit eerder uitzondering dan regel zijn. Je kindje heeft deze rust nodig en daarmee ervaar jij ook meer rust. 

Vind je het lastig om je baby te lezen? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het slapen van je baby? Volg dan de cursus van Happy Baby Coach. (Ontvang 10% korting met de code: hanny10)