Mama koopt tweedehands
Kinderen kosten geld. Dit start al tijdens je zwangerschap, maar wordt er zeker niet minder op zodra je moeder bent. Er zijn ook zoveel leuke, mooie en handige spulletjes. Verkopers spelen hier heel handig op in: ‘je wilt toch het beste voor je kind’. Zelf ben ik helemaal niet materialistisch ingesteld. Toch trap ik er af en toe weer in en koop ik overbodige of veel te luxe spulletjes of kleding voor de kids. Gelukkig heb ik ook veel bewuste keuzes kunnen maken. Het kopen van tweedehands spullen en kleertjes hoort hier zeker bij.
De kinderkamer
Toen ik voor het eerst zwanger was, vond ik het meteen leuk om van de schattige babykleertjes te kopen. Gelukkig heb ik mij een beetje in kunnen houden. Niet wetende wat het geslacht van mijn baby zou worden en de wens om niet te veel unisex kleertjes te hebben, lees ‘saai’ wit en grijs, weerhield mij om aan het shoppen te gaan.
De kinderkamer stond echter al snel bovenaan het lijstje. Loop eens een babywinkel binnen en je ziet dat je hier met gemak een 1000en euro’s aan uit kunt geven. Samen met de mooie verkooppraatjes over allerlei handigheidjes en de veiligheid van je kindje, gaan veel ouders snel overstag.
Wij kozen er echter voor om marktplaats af te struinen. Een ledikantje en commode gebruik je immers maar enkele jaren. Om dan meer geld uit te geven dan aan de bank en kast in de woonkamer, waar we minstens 10 jaar meedoen, ging ons toch te ver. Uiteindelijk vonden we prima babykamer meubels, voor een schijntje van de nieuw prijs. De kast en commode zijn ondertussen al ruim 6 jaar in gebruik, een goede deal dus.
De kinderwagen
Voor de kinderwagen had ik wel de wens om een nieuwe te kopen. Deze zijn toch wat minder duurzaam dan de meubels van de kinderkamer. Na een heleboel proefritjes in de babywinkels, hadden wij het voor ons ideale model gevonden. Om kosten te besparen gingen we op zoek naar een overjarig model. Niet de nieuwste kleur, maar wel helemaal nieuw. Op deze manier bespaarden we bijna de bijna de helft van het geld.
Babykleertjes
Babykleertjes zijn schattig en leuk. Daar blijf je steeds meer van kopen. Toch groeit je kindje eruit voordat je het weet. Tijdens mijn zwangerschap had ik al heel veel babykleertjes gekregen. Het was daardoor niet nodig om zelf nog heel veel te kopen. Hoe jammer ik dat soms ook vond. Wij zijn begonnen met marktplaats af te struinen, op zoek naar een grote doos met jongenskleertjes. We vonden een moeder, dicht in de buurt, met een mooi aanbod merk en merkloze kleding. Uiteindelijk gingen we naar huis met een voorraad kleertjes voor het eerste jaar. Een mooie basis om aan te vullen met enkele mooie kledingstukken.
Voor ons een mooie manier om geld te besparen en daarbij een duurzame manier om het eerste jaar door te komen.
Nu koop ik nog steeds veel tweedehands kleding voor de kinderen (en voor mezelf). Het geeft mij een goed gevoel om duurzaam bezig te zijn. De kinderen groeien er toch snel uit en vaak zit het na 3x dragen al vol vlekken die ik er niet meer uit krijg. Dure, nieuwe kleding is niet aan ze besteed. Ik gebruik steeds vaker Vinted. Een veilige en betrouwbare app, waarbij je je bestelling binnen enkele dagen kunt ophalen bij jou in de buurt.
Ideaal, want je hoeft niet meer naar het winkelcentrum voor nieuwe kleren. Een ware hel, met die twee jongens van mij. Je kunt zelf selecteren op de kwaliteit van je aankopen en betaald natuurlijk een veel vriendelijkere prijs. Ook een super fijne app om de babykleertjes, welke te klein zijn, weer te verkopen. De voordelen ten opzichte van marktplaats vind ik de vindbaarheid van je artikelen, de veiligheid van de transacties, de gebruiksvriendelijkheid van de app en het ophalen in je eigen dorp of stad. Daarnaast blijven je artikelen online staan en worden ze vaak na 1 jaar nog steeds met regelmaat gevonden.
Gebruik jij Vinted nog niet? Meld je nu aan via deze link: Vinted
Kinderspeelgoed
Leuke, schattige rammelaars en knuffels, tijdens je zwangerschap en na je bevalling krijg je er een heleboel. Niet beseffend dat je baby de eerst maanden niet kan spelen. Felle kleuren en contrasten kan een baby net onderscheiden en de fijne motoriek om iets vast te pakken komt ook pas na enkele maanden. Hoeveel babyspeeltjes liggen er in de kast, waar de kinderen nooit mee gespeeld hebben?
Ik ben zelf pas speelgoed gaan kopen, zodra de kinderen 4-5 maanden oud waren. Het kraambezoek had immers al een heleboel knuffels en rammelaars meegenomen. Dit was het moment dat de eerste interesse in kruipen bij de jongens te zien was. Rollende speeltjes zorgden dat ze gemotiveerd werden om te bewegen.
Boxspeeltjes en een mobiel boven het bed. Voor mijn jongens (en veel andere baby’s) werkt het eerder overprikkelend dan dat ze hier iets mee kunnen. Natuurlijk hebben wij ze aangeschaft. Het staat immers zo leuk en lijkt er ook bij te horen. Het duurde echter niet lang totdat wij ze weer hebben opgeborgen. Het gaf onrust en de kinderen sliepen hierdoor een stuk minder goed. En niets is er belangrijker voor jouw rust, als baby die goed slaapt en lekker in zijn vel zit. Het moederschap zit al vol met voldoende andere uitdagingen.
Nieuw of tweedehands
Koop jij graag mooie spullen? Voor wie doe je dat? Voor jezelf, voor je kindje of voor je omgeving? Mooie spullen geven je status en een boost aan je zelfvertrouwen. Vraag jezelf wel af of dit is wie jij wilt zijn. Voor je kindje maakt het immers niets uit. DIe merkt er zelf helemaal niets van. Mijn kinderen worden net zo blij van het speelgoed van de kringloop, dan nieuw speelgoed uit de winkel. Mits alles wel veilig en hygiënisch is. Ondanks dat jij het misschien denkt, ziet je omgeving er vaak ook helemaal niets van als jij voor tweedehands of budget kiest. Maak vooral de keuze op basis van jouw waarden en normen, op basis van wie jij wilt zijn. En koop vooral niet om te kopen. Ik hoop je met deze blog te stimuleren om bewuste keuzes te maken, passende bij wie jij wilt zijn. En je vooral niet te laten leiden door de mooie plaatjes op social media of de mooie praatjes van de verkopers in de babywinkels.